Ερώτηση στη βουλή, από βουλευτές του ΚΚΕ: “Να μην παραδοθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις της περιοχής Ασκίου, στις Τ.Κ. Γαλατινής και Εράτυρας του Δήμου Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων”

3 Μαρτίου 2022
16:45

 

Να μην παραδοθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις της περιοχής Ασκίου, στις Τ.Κ. Γαλατινής και Εράτυρας του Δήμου Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ανάστατοι και εξοργισμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης και πιο συγκεκριμένα της περιοχής Ασκίου, των οικισμών Γαλατινής και Εράτυρας του Δήμου Βοΐου, γιατί περισσότερα από 12.000 στρέμματα στη νότια πλευρά του όρους Άσκιου, που βόσκονται και είναι κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις, παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους για να κατασκευαστούν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, για πράσινες κερδοφόρες επενδύσεις. Θυμίζουμε ότι το όρος Άσκιο είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 με προστατευόμενη έκταση περίπου 79.300 στρεμμάτων. Ενώ η Γαλατινή αποτελεί και αρχαιολογικό χώρο.

Είναι προκλητικό ότι για τις συγκεκριμένες επενδύσεις μεθοδεύτηκε η κατάτμηση των έργων προκειμένου πιο γρήγορα να αποσπαστούν οι περιβαλλοντικοί όροι και να προχωρήσουν έτσι τα έργα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το σύνολο των εταιρειών και των 28 αιτήσεων που κατατέθηκαν, αρκετές αιτήσεις συγκεντρώνονται σε τρεις μεγάλες εταιρείες: α) η European Solar Greece επιχειρεί σε 3.500 στρέμματα σε 12 κομμάτια, με έργα ισχύος 172 Mwatt, β) η Eco Solar MIKE με έργα ισχύος 170 Mwatt και σε 1.530 στρέμματα και γ) η TEXIO I.K.E. με έργα ισχύος 45 Mwatt σε 2.000 στρέμματα.

Αλλά ακόμα και οι ίδιες οι μελέτες ΜΠΕ έχουν προβλήματα. Σύμφωνα πχ με έγκυρη έκθεση επί την ΜΠΕ για τους φ/κους σταθμούς στην Τ.Κ. Εράτυρας, αυτοί χωροθετούνται στα πιο παραγωγικά τμήματα των εκτάσεων που βόσκονται, ενώ δεν πάρθηκε υπόψιν το είδος των ζώων που βόσκουν (βοοειδή). Επιπλέον το μικροπεριβάλλον που δημιουργείται εξαιτίας των εγκαταστάσεων αυτών δεν επιτρέπει την κανονική αύξηση της βλάστησης (περιορισμένο φως, υγρασία κλπ). Αυτήν την εξέλιξη έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν “φυτρώσει σαν τα μανιτάρια” τεράστιες ανεμογεννήτριες στην περιοχή καταστρέφοντας βουνά.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται και να αγωνιούν για την τύχη τους. Εκατό οικογένειες, νέοι κυρίως στην ηλικία, που έχουν ζωικό κεφάλαιο 15.000 περίπου αιγοπρόβατα και 3.000 βοοειδή των οποίων η διατροφή εξαρτάται από τις βοσκούμενες εκτάσεις του Άσκιου όρους, τώρα κινδυνεύουν να βγουν από την παραγωγή γιατί εκτός από τη μείωση του εισοδήματός τους λόγω της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, λόγω της Ε.Ε. και της Κ.Α.Π. (αυξημένο κόστος παραγωγής, ανοιχτές – μειωμένες τιμές, χρέη σε τράπεζες, υπέρογκα ασφάλιστρα κ.λ.π.), θα αντιμετωπίσουν και τις μειωμένες επιδοτήσεις, οι οποίες στηρίζουν το εισόδημά τους, αφού θα περιοριστεί δραματικά η έκταση βόσκησης.

Επιπλέον αυτή η εξέλιξη θα δώσει το τελειωτικό κτύπημα στην περιοχή μετά την κατάρρευση του κλάδου της γούνας με την ανεργία να είναι στο 60% και αντίστοιχα του κλάδου της οικοδομής, με μεγαλύτερο ποσοστό οικοδόμων στη Γαλατινή. Η όποια ανταποδοτικότητα, ακόμα κι αν υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες, που θα υποστεί η περιοχή και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή.

Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της απελευθέρωσης και της “πράσινης ενέργειας”, πολιτική της Ε.Ε. που στηρίζουν και υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά δέχονται η περιφερειακή και δημοτική αρχή που υποκριτικά τώρα διαμαρτύρονται για τις “ανεξέλεγκτες” ΑΠΕ στην περιοχή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή ώστε να μη γίνουν στην εν λόγω περιοχή οι «πράσινες επενδύσεις» με τραγικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και όχι μόνο;

Οι Βουλευτές

Στολτίδης Λεωνίδας

Δελής Γιάννης

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι