Τα Special Olympics Hellas στην Κοζάνη με την ενεργή σύμπραξη του Δήμου Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Τοπικών Φορέων και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

4 Μαρτίου 2022
12:26
Κανένα σχόλιο

 

Τα Special Olympics Hellas, πιστά στον στόχο τους να φτάσουν σε ακόμα περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας και να υποστηρίξουν ενεργά τα άτομα με νοητική αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, ταξίδεψαν από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου στην Κοζάνη, για την ίδρυση του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics για άτομα με νοητική αναπηρία.

Η νέα αυτή συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics, με την πολύτιμη υποστήριξη του Μέγα Δωρητή, Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση του οράματος του Οργανισμού για την άρση των αποκλεισμών και την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία, μέσω του αθλητισμού.

Το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics στην Κοζάνη θα περιλαμβάνει τακτικές προπονήσεις στα αθλήματα του στίβου και της κολύμβησης, με την προοπτική να προστεθούν πολύ σύντομα και άλλα αθλήματα για περισσότερες αγωνιστικές ευκαιρίες. Παράλληλα, θα παρέχεται επιπλέον υποστήριξη στους αθλητές με νοητική αναπηρία και στις οικογένειές τους, μέσα από εξειδικευμένες εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιτελείο των Special Olympics είχε μια σειρά από συναντήσεις με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκινώντας στις 28 Φεβρουαρίου με την Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, κ. Αικατερίνη Δαδαμόγια, την Αντιπεριφερειάρχη Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας, κ. Όλγα Πουταχίδου και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ηλία Τοπαλίδη.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στα Special Olympics Hellas και τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν το Τοπικό Πρόγραμμα, τονίζοντας πως ο βασικός τους στόχος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να γίνει από τις πιο υποστηρικτικές περιοχές της Ελλάδας προς τα άτομα με αναπηρίες.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Special Olympics Hellas και του Δήμου Κοζάνης

Πραγματοποιήθηκε Τελετή Υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ. κ. Διονυσίου Κοδέλλα, και του Δημάρχου Κοζάνης, κ. Λαζάρου Μαλούτα, στο Αμφιθέατρο της ιστορικής Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Η υπογραφή της Συμφωνίας αυτής δίνει σημαντική ώθηση όχι μόνο στο όραμα των Special Olympics Hellas, αλλά και στις προσπάθειες του Δήμου Κοζάνης να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες του, καθώς και της δημοτικής αρχής, που, από την έναρξη της θητείας της, κορυφώνει τις προσπάθειες ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Παράλληλα, στην ίδια τελετή υπεγράφησαν Συμφωνητικά Συνεργασίας με το Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, των Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του Νομού Κοζάνης, κ. Πάρη Ζάμπακα, εκ μέρους της Προέδρου του Δ.Σ. κ. Παρέσσα Τουρλακίδου, και με τον Πρόεδρο του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης & Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ. Ηλία Τοπαλίδη.

Στην τελετή συμμετείχαν, επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας, κ. Όλγα Πουταχίδου, ο Πρόεδρος του “ΟΑΠΝ – Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης”, κ. Ζήσης Μάρας, εκπρόσωποι τοπικών δομών κοινωνικής φροντίδας και μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής καθώς και μελλοντικοί αθλητές των Special Olympics Hellas με νοητική αναπηρία της Κοζάνης.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής, το κοινό ενημερώθηκε από την Ομάδα των Special Olympics για την έναρξη και τους στόχους του Τοπικού Προγράμματος και συζητήθηκαν προοπτικές για νέες συνεργασίες. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ), μία από τις σημαντικότερες και πιο ιστορικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και των Βαλκανίων, με σπάνια παλαίτυπα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ερευνητών από όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, δήλωσε σχετικά:

«Η θερμή υποδοχή που λάβαμε από τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την τοπική κοινωνία μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας δημιουργεί την πεποίθηση πως το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας θα είναι η ένταξη όλο και περισσότερων ατόμων με νοητική αναπηρία στον χώρο του αθλητισμού. Όραμά μας είναι πως, μέσω του αθλητισμού, οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία θα αισθανθούν ισότιμα μέρη μιας ομάδας και κατ’ επέκταση της ίδιας της κοινωνίας.»

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας, υπογράμμισε:

«Τα άτομα με αναπηρία είναι πολίτες του Δήμου μας και έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Ίσα δικαιώματα στην κινητικότητα, ίσα δικαιώματα στην προσβασιμότητα, ίσα δικαιώματα στον αθλητισμό. Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. H συνεργασία μας με τα Special Olympics Hellas θα δώσει ώθηση στα άτομα με νοητική αναπηρία να βγουν από τα σπίτια τους και να αθληθούν. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό το εγχείρημα.»

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, κ. Αικατερίνη Δαδαμόγια, επιβεβαίωσε την στήριξη της Περιφερειακής Αρχής της ΠΔΜ και του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Κασαπίδη, στους σκοπούς του συγκεκριμένου θεσμού:

«Οι αθλητές των Special Olympics δίνουν ένα συγκινητικό καθημερινό παράδειγμα υπέρβασης που ενσαρκώνει το αθλητικό ιδεώδες της ισοτιμίας και της αξιοπρέπειας του ευ αγωνίζεσθαι. Η Περιφερειακή Αρχή, εκτός από υπερήφανος ηθικός συμπαραστάτης, θα είναι και έμπρακτος αρωγός της προσπάθειας.»

Τα μέλη της Ομάδας των Special Olympics επισκέφθηκαν επίσης το Δημοτικό Κολυμβητήριο Κοζάνης και το Δημοτικό Στάδιο Κοζάνης, όπου θα πραγματοποιούνται οι προπονήσεις, τοπικές δομές κοινωνικής φροντίδας και έδωσαν τις τελικές κατευθύνσεις για την εκκίνηση των προπονήσεων στον Συντονιστή του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics Κοζάνης, κ. Πάρη Ζάμπακα, και στους προπονητές, κ. Δώρα Καψάλη και κ. Χάρη Παπαγιάννη.

Επίσκεψη στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

Το πρόγραμμα της Ομάδας των Special Olympics Hellas ολοκληρώθηκε την Τρίτη 1η Μαρτίου με την επίσκεψη στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης & τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Βασίλη Μητσόπουλο. Τα μέλη του Συνεταιρισμού έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα άτομα με αναπηρίες, αναπτύσσουν προγράμματα εθελοντισμού με τη συμμετοχή των εργαζομένων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν το πολύ θερμό τους ενδιαφέρον να στηρίξουν στο μέγιστο τις προσπάθειες των Special Olympics Hellas και του Τοπικού Προγράμματος της Κοζάνης και να συμβάλουν εθελοντικά αλλά και με άλλους τρόπους στις δράσεις και στους αγώνες.

Με τη δημιουργία του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics στην Κοζάνη, τα Special Olympics Hellas αριθμούν την 12η πόλη της Ελλάδος στην οποία καταφέρνουν να εφαρμόσουν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics και έτσι μέσω της συμμετοχής ανθρώπων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν το δικαίωμα συμμετοχής τους και σε άλλες παραγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.