Πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2022 η αποκριάτικη εκπαιδευτική δράση «Ο Φανός πηγαίνει στα Καϊλάρια» της Πρωτοβουλίας Νέων Κοζάνης σε συνεργασία με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας.

Η δράση αφορούσε το έθιμο των Φανών Κοζάνης, της Αποκριάς και του Καρναβαλιού. Στο πλαίσιο της αποκριάτικης αυτής εορτής, οι μαθητές του σχολείου δημιούργησαν αποκριάτικες μάσκες, έπαιξαν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού με επίκεντρο την Αποκριά, παρακολούθησαν βίντεο τα οποία είχαν ετοιμάσει τα μέλη της ΠΝΚ σχετικά με τις εκδηλώσεις της Κοζανίτικης Αποκριάς (Φανοί, Sourd games, Πάρτι Νεολαίας, Παρέλαση, Χάσκα) αλλά και το Γαϊτανάκι το οποίο αναβίωσαν.
Στο τέλος άναψαν Φανό στην αυλή του σχολείου τραγουδώντας τα τραγούδια της Αγάπης και τα Παλικαρίσια αλλά και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς. Φυσικά δεν έλειψαν τα κιχιά από την γιορτή της Αποκριάς.

Ως ΠΝΚ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον διευθυντή του 10ου Δημοτικού σχολείου Πτολεμαΐδας κ. Νίκο Μωισιάδη ,τις/τους δασκάλες/ους και την πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για την αποδοχή της πρότασής μας, την στήριξη και υλοποίηση της δράσης.
Επίσης, την κ. Κατερίνα Σιακαβάρα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αριστοτέλη» για την παραχώρηση του βωμού του Φανού.

Την δράση διοργάνωσαν η Νίκη Πλιάκη και η Ραφαέλα Χατζηπαναγιωτίδου.

Μέλημά μας είναι να γνωρίσει η ευρύτερη περιοχή τα έθιμα της Κοζανίτικης Αποκριάς όπως επίσης και να συμβάλλουμε στην διατήρησή τους, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες παρά τις ματαιώσεις των εκδηλώσεων, καθώς τα παιδιά και η νεολαία, αποτελούν ακρογωνιαίοι λίθοι της παράδοσης!

Κατά την διάρκεια των δράσεων τηρήθηκαν όλα τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.