Α.Ρ.Κ.Ε. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ Α.Ε. Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση Εργαζομένων: “Σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο η  χώρα να αλλάξει ενεργειακή πολιτική και  να επανασχεδίασει, δίνοντας το ρόλο που αρμόζει στο λιγνίτη και ξαναφέρνοντας το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ”

14 Μαρτίου 2022
15:21

Εδώ και αρκετά χρόνια, προσπαθούμε να πείσουμε όλους αυτούς που εναντιώνονταν στον λιγνίτη και στην χρήση του σαν εγχώριο καύσιμο, σε σημείο να μας χαρακτηρίζουν γραφικούς και αναχρονιστικούς.

Σήμερα δυστυχώς τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, μας δικαιώνουν.

     Η κυβέρνηση, αφού έβαλε στο περιθώριο τον λιγνίτη με τη βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση που επιχειρεί και επιμένει ακόμη, έχει φέρει τη χώρα σε ενεργειακό αδιέξοδο, κάνοντάς την έρμαιο των συμφερόντων του φυσικού αερίου και ειδικά αυτών που εμπορεύονται το υγροποιημένο αέριο.

    Επιμέναμε και λέγαμε ότι η χώρα χωρίς λιγνίτη θα είναι ενεργειακά εξαρτημένη από τα εισαγόμενα καύσιμα και όμηρος της όποιας διεθνούς συγκυρίας και σήμερα αυτό γίνεται πραγματικότητα, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο.

   Αυτό που γίνεται μέχρι τώρα με το λιγνίτη, είναι εθνικό έγκλημα.

   Η κυβέρνηση με την πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης, κλείνοντας σταθμούς και ορυχεία και συρρικνώνοντας τα ορυχεία που είναι ακόμη σε λειτουργία (μέχρι το 2023 που θα τα κλείσει κι αυτά) δημιουργεί πρόβλημα και στη λειτουργία των μονάδων που ήδη λειτουργούν, γιατί θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στην τροφοδοσία των μονάδων αυτών.

     Σε συνάρτηση με την απαξίωση του λιγνίτη και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΗ (ώστε σήμερα το δημόσιο να κατέχει το 34% του μετοχικού πακέτου και την αντίληψη ότι το ρεύμα είναι προϊόν εμπορεύσιμο και όχι αγαθό για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες) η κυβέρνηση παρέδωσε την ενέργεια της χώρας στα συμφέροντα, χωρίς να μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος, αν και απ΄ότι φαίνεται αυτό δεν την απασχολεί και γι΄αυτό συνεχίζει την ίδια πολιτική.

Αν ήθελε, θα προσπαθούσε να παρέμβει από νωρίς, μιας και το πρόβλημα με την τιμή του φυσικού αερίου υπήρχε πολύ πριν την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και εξάλλου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την κυβέρνηση πριν 2,5 χρόνια είχε δηλώσει ότι το καύσιμο μετάβασης από το λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια θα είναι το υγροποιημένο αέριο. Δηλαδή θα είναι αυτό που τώρα λέει η κυβέρνηση της  Αμερικής  ότι θα καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν στην Ε.Ε. και είναι πανάκριβο.

     Για να μπορεί να τα υλοποιήσει όλα αυτά που προωθεί,  θα πρέπει να λιγοστέψει και τις φωνές που θα αντιδρούσαν, γι΄ αυτό και η διοίκηση της ΔΕΗ με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης κατήργησε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Εξάλλου το σεβασμό της Κυβέρνηση στα θεσμικά όργανα των εργαζομένων τον έδειξε ο υπουργός  Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης στο πρόσωπο του συναδέλφου και πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ, Γιώργο Αδαμίδη, στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου ¨Ενώπιος – Ενωπίω¨.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, για να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον υπουργό Ενέργειας κ. Σκρέκα, Ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης δημιούργησε  ολόκληρο θεατρικό σόου, βρίζοντας και χυδαιολογώντας τον συνάδελφο Αδαμίδη, τα συνδικάτα και στο πρόσωπο αυτού τους εργαζομένους που εκπροσωπεί.

     Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του κ. Γεωργιάδη και περιμένουμε  να πάρει θέση για όλο αυτό το σόου και  η ΔΑΚΕ που ανήκει στον πολιτικό φορέα του κ. Γεωργιάδη.

     Αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν, είναι το κλίμα που δημιουργείται στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αρχίζουν να αναθεωρούν τις απόψεις τους για τη χρήση του λιγνίτη και για τα χρονικά όρια της απολιγνιτοποίησης και ειδικά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Αλέξη Τσίπρα, που με τις δηλώσεις του για τον ενεργειακό επανασχεδιασμό του λιγνίτη και την χρονική μεταφορά υλοποίησης της απολιγνιτοποίησης, συναντά τις θέσεις  της ΓΕΝΟΠ και των συνδικάτων.

     Σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο η  χώρα να αλλάξει ενεργειακή πολιτική και  να επανασχεδίασει, δίνοντας το ρόλο που αρμόζει στο λιγνίτη και ξαναφέρνοντας το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Για να μπορεί να καλυφθεί ενεργειακά και να μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος, προστατεύοντας έτσι τους πολίτες είτε είναι οικιακοί καταναλωτές είτε είναι αγρότες ή επιχειρηματίες.

Το ρεύμα πρέπει να είναι αγαθό, να είναι εργαλείο ανάπτυξης.

     Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει πρώτα η κυβέρνηση και να σταματήσει να επιμένει στο κλείσιμο των μονάδων έως το 2023 (χωρίς μάλιστα να την υποχρεώνει κανείς) και να σταματήσει την καταστροφή, όχι μόνο των περιοχών που εξαρτώνται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ αλλά και ολόκληρης της χώρας.

4 σχόλια

 • Τα αποτελέσματα από της ΜΠΟΥΚΕΣ σας στο Αθανασόπουλο της πληρώνουν οι πολίτες με δικές σας τεράστιες ευθύνες…..Η κοινωνία δεν είναι μαζί σας.Το πάρτι Τέλος…..

 • Μας εχετε πρηξει με τον λιγνιτη,η σωτηρια μας ειναι οι ΑΠΕ ζουμε σε μια χωρα με αφθονο ηλιο και ανεμο!! Το παρτι του λιγνιτη που ηταν για λιγους που περνουσαν καλα εις βαρος των αλλων ελαβε τελος παρτετο αποφαση!!!

 • Ποιά είναι η θέση σας για την εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού της χώρας μας;

  Ποιά είναι η θέση σας για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων της Δράμας και τις Ελασσόνας;

  Βλέπε:
  Λιγνιτικά κοιτάσματα – Τμήμα Γεωλογίας Σχολή Θετικών Επιστημών, Department of Geology, University of Patras

  http://www.geology.upatras.gr/index.php/el/research-researchers-of-energy-raw-materials/research-objects-research-team-of-energy-raw-materials/lignite-deposits-research-objective-research-team-of-energy-raw-materials

 • Αν δεν είχατε κάνει τη ΔΕΗ κομματικό προτεκτοράτο ο κόσμος θα ήταν μαζί σας. Τώρα που βάλατε όλα τα κόμμα τα εκεί τα δικά σας παιδιά ο κόσμος σας έχει σιχαθεί. Τον υπερτιμολογείτε για να έχετε μισθούς 2-3 χιλιάδων ευρώ. Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη που το πουλάει μια χρεωκοπημένη ΔΕΗ. Όχι δε θα πάρουμε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.