Αμερικάνικες βάσεις και του «Μενέλαου τα μαντριά» στις Γούλες Σερβίων (του Γ. Μητλιάγκα)

15 Μαρτίου 2022
12:26

Όταν περί τα μέσα Ιουλίου του 1983 υπογράφονταν από τον Ανδρέα Παπανδρέου η νέα συμφωνία για την παραμονή των βάσεων στην Ελλάδα , το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ έδωσε εντολή να συνεδριάσουν έκτακτα και άμεσα όλες οι κομματικές οργανώσεις για να διαδηλώσουν την επόμενη μέρα κατα της νέας συμφωνίας με συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των Νομών..!
Γι αυτό το λόγο κι ο Μήτρος κάλεσε στο σπίτι του την ίδια μέρα το βράδυ όλα τα κομματικά μέλη των Γουλών της περιοχης Σερβίων Κοζανης κι αφού τους ανακοίνωσε την εντολή του Κόμματος τους είπε να βγουν έξω να ειδοποιήσουν όποιους βρουν να συμμετέχουν την επόμενη μέρα για την διαδήλωση στην πόλη της Κοζανης .
Έτσι βγήκε κι η συντρόφισσα η «Πέπω» για να εκτελέσει το καθήκον της απέναντι στο κόμμα..! Τον πρώτο που συνάντησε ήταν ο κουμπάρος της ο «Νταλιπονάτσιος» που εκείνη την ώρα έφευγε από το καφενείο να πάει στο σπίτι του για ύπνο, οπότε τον σταμάτησε και αναπτύσσεται ο εξής διάλογος μεταξύ τους:
«Ω κουμπάρε» «τι μαρ κουμπαρα τι θέλτς τέτοια ώρα όξου» «Στας ντε να σι πω· να ρθείς ταχιά να πάμε στην Κοζάνη να διώξουμι τς βάσεις».
Κι ο τετραπέρατος-φιλοσοφημένος Κουμπάρος την απαντά: «ΩΧ ΜΑΡ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΙΜΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΌΡΣΑΜΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΙ Τ ΜΕΝΕΛΑΗ ΤΑ ΜΑΝΤΡΙΑ ΑΠ ΤΟΥ ΧΟΥΡΙΟ , ΜΑΣ ΕΦΑΓΙ Η ΒΡΩΜΑ, ΤΣ ΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΜΙ.!!!»
Μετά από λίγα χρόνια πέθανε κι ο Μενελαος όμως τα μαντριά παραμένουν χωρίς πρόβατα , πέθανε κι η κυρά «Πεπω» με το «Νταλιπονατσιο» αλλά οι βάσεις παραμένουν εις δόξαν του δόγματος Τρούμαν για τον «από Βορά κομμουνιστικό κίνδυνο».
Μια απορία όμως έχω και φαντάζομαι ότι καλοπροαίρετα την έχουμε όλοι :
Αφού το 1989-90 κατέρρευσε σαν χάρτινος Πύργος το Ανατολικό Μπλοκ και μαζί του το Σύμφωνο της Βαρσοβιας , που συντηρούσε μαζί με το ΝΑΤΟ τον ψυχρό πόλεμο , για ποιο λόγο δεν καταργήθηκε και το ΝΑΤΟ που είχε δημιουργηθεί το 1949 για την αντιμετώπιση του κομουνιστικού κινδύνου και μετά το 1989 περικυκλώνει ασφυκτικά τη καπιταλιστική πλέον Ρωσία.!
Μήπως λοιπόν αυτή η αναχρονιστική πλέον μετά το 1989 συνέχιση ύπαρξης του ΝΑΤΟ είναι η βασική αιτία των ανα τον κόσμο Αμερικάνικων κυρίως επεμβάσεων με τοπικούς , ωστόσο τραγικούς πολέμους για ολοκληρους λαούς (Συρία , Λυβιη, Ιράκ , Αφγανιστάν κλπ) όπως αυτός της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ..!
Μήπως πρέπει να μπει επι τέλους στο τραπέζι του ΟΗΕ η κατάργηση του ΝΑΤΟ το οποίο να αντικατασταθεί από δισθενές πλέον πραγματικά αμυντικό όργανο για να παίξει επι τέλους τον ουσιαστικό του ρόλο ο ΟΗΕ για την παγκόσμια Ειρήνη..!
Αλλοιώς υποκρινόμαστε μιλώντας για την Ειρήνη , οι πολεμικές τραγωδίες θα συνεχίζονται κι είναι κρίμα , όταν η ανθρωπότητα μπορεί και διερευνά «ολόκληρο το σύμπαν» να μη μπορεί να λύσει τα του οίκου της.!!!

22 σχόλια

  • Ομολογουμένως βαθιά φιλοσοφημένο το κείμενο, από αυτά που πάντοτε ρίχνουν το ανάθεμα στη δύση αλλά ποτέ στην ανατολή.

    Φαντάζομαι ο σύντροφος τα ίδια έλεγε και το 1968 για την εισβολή στην Πράγα ή το 1956 στην Ουγγαρία. Και τότε φταίγανε οι δυτικοί που ο καλός Ρώσος αρκούδος αναγκάστηκε, χωρίς να το θέλει, να επέμβει και να χτίσει ακόμη ολόκληρο τείχος στο Βερολίνο.

    Πώς γίνεται να φταίνε πάντα οι δυτικοί και να μην φταίει ποτέ ο μονίμως αμυνόμενος διά της επίθεσης Ρώσος, κανένας δε μας το εξήγησε ποτέ…

    Μέσα σε όλον αυτόν τον παραλογισμό κανένας δε θα μπει επίσης στον κόπο να μας εξηγήσει αν όλοι αυτοί οι λαοί έχουν γνώμη και αν θέλουν να ζουν υπό το βάρος της Ρώσικης μπότας και αν έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Φαντάζομαι αυτό το δικαίωμα το έχουν ενόσω η Μπάμπουσκα Ρωσία τους το επιτρέπει, μιας και δεν έχουν ενηλικιωθεί ακόμη.

    Άντε λοιπόν να ξαναζήσουμε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου που δεν τη χορτάσαμε, για να φτιάξει ο καθένας στην κεφάλα του τον δικό του επαναστατικό μύθο και να εκπληρώσει το δικό του όνειρο για διεθνισμό, παγκόσμια ειρήνη και αδελφοσύνη, φροντίζοντας για το μέλλον και την τύχη των άλλων, χωρίς να ξέρουν οι άλλοι.

  • Ομολογουμένως βαθιά φιλοσοφημένο το κείμενο, από αυτά που πάντοτε ρίχνουν το ανάθεμα στη δύση αλλά ποτέ στην ανατολή.

    Φαντάζομαι ο σύντροφος τα ίδια έλεγε και το 1968 για την εισβολή στην Πράγα ή το 1956 στην Ουγγαρία. Και τότε φταίγανε οι δυτικοί που ο καλός Ρώσος αρκούδος αναγκάστηκε, χωρίς να το θέλει, να επέμβει και να χτίσει ακόμη και ολόκληρο τείχος στο Βερολίνο.

    Πώς γίνεται να φταίνε πάντα οι δυτικοί και να μην φταίει ποτέ ο μονίμως αμυνόμενος διά της επίθεσης Ρώσος, κανένας δε μας το εξήγησε ποτέ…

    Μέσα σε όλον αυτόν τον παραλογισμό κανένας δε θα μπει επίσης στον κόπο να μας εξηγήσει αν όλοι αυτοί οι λαοί έχουν γνώμη και αν θέλουν να ζουν υπό το βάρος της Ρώσικης μπότας και αν έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Φαντάζομαι αυτό το δικαίωμα το έχουν ενόσω η Μπάμπουσκα Ρωσία τους το επιτρέπει, μιας και δεν έχουν ενηλικιωθεί ακόμη.

    Άντε λοιπόν να ξαναζήσουμε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου που δεν τη χορτάσαμε, για να φτιάξει ο καθένας στην κεφάλα του τον δικό του επαναστατικό μύθο και να εκπληρώσει το δικό του όνειρο για διεθνισμό, παγκόσμια ειρήνη και αδελφοσύνη, φροντίζοντας για το μέλλον και την τύχη των άλλων, χωρίς να το ξέρουν οι άλλοι.

  • Μπραβο ρε Γιωργο.
    Εστω και παραβολικα αγγιζεις ενα θεμα που πρεπει να σχοληθει η ευημερουσα Δυση.
    Αλλιως θα ξαναβρεθουμε στην εποχη του ψυχρου πολεμου.
    Εκτος αν προτιμαμε την ηγεμονια του “Πλανηταρχη”, που τοσα δεινα προκαλεσε εδω και μια εικοσαετια.
    Τι απ τα δυο προτιμα ο παραπανω σχολιαστης?

    • Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

      Δε έδωσες απάντηση αν οι επεμβάσεις σε Ουγγαρία, Βερολίνο, Πράγα, Αφγανιστάν ήταν καλές κι άγιες ή κακές κι αμαρτωλές.

      Δεν απάντησες επίσης αν οι υποκείμενοι λαοί έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ή είναι περιορισμένης ελευθερίας που δίνεται κατόπιν χαρτοσημασμένης αίτησης στην κόκκινη πλατεία.

    • Υποθέτω ότι αφού συντάσσεσαι με τη Ρώσικη επιχειρηματολογία, θεωρείς ορθά και δίκαια όσα ο γείτονας Ταγίπ προβάλει έναντι της Ελλάδας για την Γαλάζια πατρίδα του, για τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, για τα νησιά που δεν έχουν υφαλοκρηπίδα για τους “αδελφούς” του που πήγαν τα τούρκικα στρατεύματα να υπερασπιστούν την Κύπρο.

      Κάποτε η Ουκρανία ήταν μέρος της Ρωσίας είπε ο Βλαδίμηρος, κάποτε η Ελλάδα, το Αιγαίο, τα νησιά, η Κύπρος ήταν μέρος της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναφώνησε ο καρντάσης Ταγίπ.

      Η επιχειρηματολογία του σ. Πούτιν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την επιχειρηματολογία του κ. Ερντογάν.

      Να σας χαιρόμαστε!

      • Αν ήσουν καλοπροαίρετος και προσεχες το κείμενο μου δε θα έγραφες τις αυθαίρετες ερμηνιες και ανακρίβειες . Ειμουν και ειμαι εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο και αν επικαλείται..
        με το κείμενο μου προσπαθώ να εστιάσω στις αιτίες που γεννούν τους πολέμους και τη δυστυχία σε οποιοδήποτε λαό και χώρα.
        Η Κύπρος συνεχίζει να είναι διχοτομημένη και κάτω από τη μπότα του Ερντογάν γιατί οι Αμερικανονατοικοι σύμμαχοι μας δεν θέλοντας να λύσουν το κυπριακό. Γι στο λέω ότι πρέπει να παίζει ουσιαστικό ρόλο ο ΟΗΕ.

        • Μου θυμίζεις λίγο ως πολύ από Νατάσσα Μποφίλιου αφού παραμένεις σταθερά στον ισαποστακισμό.

          Ο Πούτιν είναι ξεκάθαρα ένας παρανοϊκός εισβολέας που του λείπει το κολοβό μουστάκι, για την εισβολή στην Ουκρανία μιλάμε, για την καταστροφή μίας χώρας και την εξαθλίωση ενός λαού που υπέφερε από τον κομμουνιστικό σταλινισμό τη δεκαετία του ’30 με 7.000.000 θύματα πείνας και δεν βγάζουμε ό,τι υπάρχει από το παρελθόν θολώνοντας τη φωτογραφία της στιγμής.

          Για τις αμαρτίες των άλλων, όταν αυτές συνέβησαν, ήμασταν εκεί και θα είμαστε και πάλι εκεί όταν αυτές ξανασυμβούν.

          Άρα Γιώργο δεν εξισώνουμε με το γνωστό “μα κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους”.

        • Το παραπάνω κείμενο “15 Μαρτίου 2022 at 13:09” το έγραψε ανώνυμος επαινώντας σε, αλλά ένιωσες την ανάγκη να απαντήσεις εσύ, εκτός κι αν είναι και αυτό δικό σου, σε μια προσπάθεια πουσαρίσματος του αρχικού κειμένου.

  • Όλα θα γίνουν σ. Γιώργο, με ένα άρθρο σε ένα νόμο!

    Πάντως ρούβλια ο σ. Βλαδίμηρος δεν έδωσε στον σ. Λαφαζανόφ…

  • Μια προσεγγιση με ηθικο υποβαθρο, που κατα την ταπεινη μου γνωμη,ειναι και η σπουδαιοτερη για τους λαους οπου γης.

  • Το ΝΑΤΟ υπάρχει σήμερΑ για να έχουν οι Αγγλοσάξωνες (Αμερικανοί-Άγγλοι κλπ) τους Γερμανούς από κάτω και τους Ρώσους..έξω από την Ευρώπη!!

  • Επιτέλους και μια αντικειμενική προσέγγιση. Όσο για τους παραπάνω φιλοσόφους ας απαντήσουν αυτοί για τους βομβαρδισμός στη Γιουγκοσλαβια, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Ιράκ κι ας μας πουν αν νοιαστηκαν για τις 14000 δολοφονίες ρωσοφωνων τα τελευταία 8 χρόνια αν τα καταλογιζουν στην ικανότητα του Ζελέ να αναπτύξει κ να οπλισει νεοναζί. Εκτός κι αν εδώ η ΧΑ αν είχε σκοτώσει 14000 Πομακους στη Θράκη με τις ευλογίες της κυβέρνησης θα είχαμε εισβολή εξ Ανατολων ή όχι. Κροκόδειλοι όλοι κρίνουν τον πόλεμο από τη μέση κι όχι από την αρχή του πριν 8 χρόνια. Τώρα είναι αργά.

  • Καταδικαστέα η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ……στο σήμερα !!!
    Σε τι χρειάζεται και ποιός ο ρόλος του ΝΑΤΟ ;;;;

    • Πούτιν: ένας δικτάτορας με πήλινα πόδια, νόμισε ότι με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα εκβιάζει την Ευρώπη.
      Ζελένσκι:μαριονέτα των Αμερικανών, οδηγεί τη χώρα του και το λαό του σε καταστροφή. Τώρα το παίζει ήρωας.
      Αμερικανοί:με μια κίνηση και μάλιστα από μακριά ξανά βάζουν στο μαντρί τους Γερμανούς και τους Γάλλους.
      Κίνα:κερδίζει μια συμμαχία με μια εξασθενημένη Ρωσία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι