Κρ. Αρσένης: Χωρίς σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση από τη γούνα η κυβέρνηση οδηγεί τη Δυτ. Μακεδονία σε νέα κοινωνικά τετελεσμένα & οικονομικά αδιέξοδα

17 Μαρτίου 2022
11:22

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Χωρίς σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση από τη γούνα η κυβέρνηση οδηγεί τη Δυτική Μακεδονία σε νέα κοινωνικά τετελεσμένα και οικονομικά αδιέξοδα

Τον περασμένο Δεκέμβρη η Ιταλία έγινε η 16η χώρα στην Ευρώπη η οποία απαγόρευσε την εκτροφή γουνοφόρων ζώων λαμβάνοντας υπόψη νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των μεταλλάξεων της ζωονοτικής νόσου Covid-19 μέσα στα εκτροφεία. Η Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 αναγνωρίζει ότι η παραγωγή γούνας διακυβεύει σημαντικά την καλή διαβίωση των ζώων αυτών και αυξάνει την ευαισθησία τους σε μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των ζωονόσων.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας του κορονοϊού που οι αγορές ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας και των περιορισμών, η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να ενισχύσει έγκαιρα την παραγωγική αναδιάρθρωση των γουνοπαρσγωγικων περιοχών και να προετοιμάσει για το πασιφανές επικείμενο τέλος της γούνας συνεχίζει να ασκεί ένα ανήθικο εμπόριο ελπίδας και να χρηματοδοτεί την κατασκευή νέων εκτροφειων. Θυμίζει τραγικά την περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5 που ενώ ακόμη δεν κατασκευαστηκε γνωρίζουμε ότι θα κλείσει σε 3 χρονια. Στις 16 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων της κοινότητας Κρανιώνα, στα Κορέστεια Καστοριάς για αναστολή εργασιών κατασκευής νέων εκτροφείων μινκ “προκειμένου να αποφευχθεί η επέλευση ανεπανόρθωτης βλάβης στη δημόσια υγεία, από την εγκατάσταση των γουνοφόρων ζώων μινκ, η οποία αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα μετάδοσης του κορονοϊού καθώς και να αποτραπεί η επέλευση δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και στο τοπίο της περιοχής”.

Δεδομένου ότι:

  • Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας επισπεύδουν το δεδομένοτέλος της ελληνικήςγούνας.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ενδυμάτων και εξαρτημάτων της ενδύσεως από γουνοδέρματα επί των εξαγωγών βαίνει σταθερά μειούμενο από 0,87% το 2011 έχει φτάσει στο 0,11% για το 2020.
  • Στην Καστοριά τα υπόγεια ύδατα έχουν επιβεβαιωμένα ρυπανθεί με τριχλωρο-τετραχλωροαιθένιο ενώ παρόλο που έχουν αποδοθεί τον τελευταίο καιρό πρόστιμα σε 25 εταιρείες του κλάδου, η διοίκηση καθυστερεί πάνω από 9 μήνες να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη.
  • Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδότησε τον κλάδο με πάνω από 22 εκατ. €, το ΥΠΑΑΤ πρόσφατα δέσμευσε 3 εκατ. για ενισχύσεις‘ήσσονος σημασίας’ (ΑΔΑ: 91ΞΕ4653ΠΓ-Ψ87) ενώ πολλά εκατομμύρια δίνονται διαχρονικά μέσα από τους ‘αναπτυξιακούς νόμους’.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Δεσμεύεται έστω και τώρα να προχωρήσει μαζί με την τοπική κοινωνία στον έγκαιρο σχεδιασμό της δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας από την οικονομία της γούνας ή θα αφήσει την περιοχή να ερημώσει πληθυσμιακά από τη βίαιη απογουνοποίηση που θα έχει συσσωρευτές κοινωνικές επιπτώσεις μαζί με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση;
  2. Σκοπεύει να στηρίξει άμεσα τους επαγγελματίες του κλάδου που θέλουν οικειοθελώς να μεταβούν σε άλλους τομείς απασχόλησης και με ποιο τρόπο;
Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.