Ομάδα διαχείρισης κρίσεων: Πρόσθετα φορτία LNG, αποθήκευση αερίου και αξιοποίηση των λιγνιτικών για την επάρκεια του εφοδιασμού

30 Μαρτίου 2022
21:37

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
  • Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
  • Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
  • Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.

ΠΗΓΗ https://energypress.gr

9 σχόλια

      • σήμερα μόλις τώρα ανακοινώθηκε ότι οι λιγνιτικές μονάδες θα στηρίξουν την χώρα ενεργειακά, ξυδάκι λοιπόν φινίτο το πάρτυ με τις πράσινες αιολικές μπαρούφες

  • Ο άνθρωπος είναι τόσο γκαντεμης που ούτε τις πολιτικές του η γκαντεμια του δεν τον αφήνει να εφαρμόσει. Αποφάσισε να τελειώσει τον λιγνίτη για χάρη των φίλων του ολιγαρχων έγινε ένας πόλεμος που κοντευουμε να μείνουμε απο ρεύμα. Πριν ήθελε να ιδιωτικοποιήσειτο ΕΣΥ ήρθε μια επιδημία απο το πουθενά. Δεν ξέρω είναι η γκαντεμια η η θεια δική;

  • Έχουμε πληρώσει πάνω από 12 δισεκατομμύρια μόνο για ν’ αγοράσουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά και τι πήραμε; Λεφτά υπάρχουν! Στις τσέπες μας, για να τ’ αρπάζουν οι επιτήδειοι! Τώρα άντε ξανά μανά να βρούμε λιγνίτη σε ΚΛΕΙΣΤΑ λιγνιτωρυχεία! Πόσο ΆΧΡΗΣΤΗ και ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ πια αυτή η κυβέρνηση;

  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΟΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΧΩΡΑ? ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ Η ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ? Η ΜΗΠΩΣ ΣΤΑ ΒΑΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΙΤΕΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ? Η ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ? ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ! ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΗΤΕΣ ΤΩΡΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΘΝΙΓΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΝΟΨΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.(ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ) ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΝΔ. Η ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΠΙΘΑΝΟΥ ΝΕΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ 100 ΔΙΣ ΕΞΟΠΛΗΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΞΥΓΓΗΛΕ Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ? ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΓΥΣΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.