Πράσινο Ταμείο: Σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη οι πόροι του 3,5% των ρύπων

15 Απριλίου 2022
06:33

Σε μια ακόμη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζεται η κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Με τη νέα αυτή κατανομή ποσοστό 3,5% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων για το 2022 θα λάβει το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας καθώς και στη Μεγαλόπολη, ενώ ποσοστό 2% των εσόδων θα διοχετεύονται στο υπουργείο για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση το 3,5% των πόρων που θα διοχετευθεί στις προαναφερόμενες περιοχές θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού άνθρακα προκειμένου να διαφοροποιηθεί η οικονομία τους, εν όψει της απολιγνιτοποίησης. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές. Οι δράσεις μπορεί επίσης να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/ πανεπιστήμια.

Όπως είναι γνωστό το 74,9% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, διατίθενται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου λόγω της έκρηξης των τιμών που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων αυξήθηκαν σημαντικά το 2021 λόγω της εκτόξευσης της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα – η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι για το 2022 θα έσοδα από τις δημοπρασίες με μέση τιμή ρύπων τα 75 ευρώ ανά τόνο (σήμερα η τιμή κινείται γύρω από τα 80 ευρώ/τόνο), θα ανέλθουν για το 2022 περίπου στα 2 δις ευρώ.

Στις λειτουργικές δαπάνες του ΥΠΕΝ το 2%

Με την ίδια απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού το 2% των εσόδων θα διοχετευτεί στο υπουργείο για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών. Αναλυτικότερα η απόφαση για τον “Τρόπο κατανομής εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το έτος 2022» (Β’ 481) έχει ως εξής:

Ποσοστό τρία κόμμα πέντε τοις εκατό (3,5%) των εσόδων διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.
Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές. Οι δράσεις δύναται να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/πανεπιστήμια. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη, έως εξαντλήσεώς του.
Επίσης ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) των εσόδων διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών.

www.worldenergynews.gr

Ένα σχόλιο

  • Επιτελικό κράτος για γέλια.
    Τα λειτουργικά του υπουργείου περιβάλλοντος είναι περισσότερα από ότι λαμβάνει η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη από το τέλος διοξειδίου του άνθρακα.
    Σημειώνεται οτι το υπουργείο περιβάλλοντος χρηματοδοτείται για τα λειτουργικά του έξοδα και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.