Πρεμιέρα για το μεγάλο βήμα της κοζανίτικης Alfa Pastry στις ΗΠΑ

7 Μαΐου 2022
14:00

Του Γιώργου Λαμπίρη

Πρεμιέρα για το μεγάλο βήμα στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε η Αlfa Pastry, συμφερόντων της οικογένειας Κουκουτάρη με έδρα την Κοζάνη και δραστηριότητα στα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης. Η εταιρεία που έχει συστήσει εταιρεία σμμετοχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε καθυστερήσει την ενεργοποίησή της και την επί της ουσίας έναρξη της δραστηριότητάς της εκεί, δεδομένων των συνθηκών που επέφερε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο το συγκεκριμένο βήμα έγινα στα τέλη του 2021. Η εταιρεία μάλιστα αποκομίζει αυτή τη στιγμή 44% των συνολικών πωλήσεών της μέσω των εξαγωγών που πραγματοποιεί, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις για την προσέλκυση νέων πελατών και διατηρώντας εκτόπισμα σε αρκετές χώρες του πλανήτη. Στην Αμερική η Alfa Pastry έχει δημιουργήσει την Alfa Holdings USA με έδρα τη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει ως στόχο την συμμετοχή της και στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων εταιρειών. Σε αυτήν η συμμετοχή της βιομηχανίας ζύμης από την Κοζάνη ανέρχεται σε ποσοστό 100%. Ταυτόχρονα η Alfa Holdings συμμετέχει με 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της Kouzina Foods LLC, η οποία έχει έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την εμπορία κατεψυγμένων τροφίμων και συγκεκριμένα των προϊόντων που παράγει η Alfa Pastry. Για την διακίνηση και διάθεσή τους στην αγορά χρησιμοποιείται το εμπορικό σήμα “Kouzina”.

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα προσθήκης γραμμών παραγωγής ύψος 5,5 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 ξεκίνησε να επενδύει εκ νέου και στην Ελλάδα, με την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην επέκταση των γραμμών παραγωγής που διατηρεί στο εργοστάσιό της στην Κοζάνη. Προηγήθηκαν επενδύσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό που ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν το 2021.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης επέκτασης της επιχείρησης, το 2021 ενισχύθηκε η Alfa Pastry κατά 4% σε έμψυχο δυναμικό και κατά 4,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Aπορρόφηση μέρους του κόστους που απορρέει από τον υψηλό πληθωρισμό

Η Alfa, προχωρώντας σε κινήσεις απόσβεσης των συνεπειών που φέρνει η πολεμική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας απόρροια της οποίας αποτελεί ο ισχυρός πληθωρισμός, έχει προσπαθήσει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους που επιβαρύνει τα προϊόντα της.

Τζίρος στα 44 εκατομμύρια ευρώ με ανάπτυξη 21% και μεικτό περιθώριο 11%

Η επιχείρηση το 2021 κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της στα 44,08 εκατομμύρια ευρώ από 36,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020, τρέχοντας με ποσοστό ανάπτυξης 21%. Το περιθώριο μεικτής κερδοφορίας το 2021 ήταν στα επίπεδα του 39% με τα μεικτά αποτελέσματα να ανέρχονται σε 17,3 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων προ φόρων ήταν 11% και το σχετικό ποσό να ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο όμιλος Alfa είχε στο τέλος του 2021 ίδια κεφάλαια 41,36 εκατ. ευρώ, έναντι 37,06 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2021 η Alfa Pastry – όπως η ίδια αναφέρει – συνέχισε να βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς μεριδίων σε όγκο και σε αξία πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ και ειδικότερα στην κατηγορία των προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης, έχοντας υπερσκελίσει την μέχρι πρότινος, πρώτη της κατηγορίας, Χρυσή Ζύμη.

 

capital.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.