Δέσπω Γαλακτοκομικά: Παράδοση έξι δεκαετιών από το Χρώμιο Κοζάνης

9 Μαΐου 2022
07:53

Η τέταρτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης επενδύει στην επόμενη μέρα, με αιχμή το γιαούρτι και το τουλουμίσιο τυρί και έμφαση στην εξωστρέφεια

Μετρά περισσότερες από έξι δεκαετίες παράδοσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με την τέταρτη γενιά της να γράφει τα τελευταία χρόνια το νέο της επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η οικογένεια Σιαμπανόπουλου από το Χρώμιο Κοζάνης, αποτίνοντας φόρο τιμής στη γιαγιά Δέσπω, έχει δώσει το όνομά της στην οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοκομικών, που εδώ και μια επταετία έχει περάσει σε μια νέα φάση της ιστορίας της.

Ο 37χρονος Γιάννης Σιαμπανόπουλος και η 26χρονη αδερφή του Δέσποινα, με τη στήριξη των γονιών τους, Αντώνη και Μελπομένη, αναβάθμισαν τις εγκαταστάσεις του τυροκομείου τους, που έφτιαξαν ο παππούς Νίκος και η γιαγιά Δέσπω, και προχώρησαν στη δημιουργία νέων προϊόντων, αφουγκραζόμενοι τις τάσεις της αγοράς. Έτσι, σήμερα διαθέτουν τρεις κωδικούς γιαουρτιών, με τη φωτογραφία της γιαγιάς Δέσπως σε ηλικία 27 χρονών να κοσμεί τις συσκευασίες, ένα από κατσικίσιο γάλα, ένα από πρόβειο και ένα ανάμεικτο, που είναι μάλιστα και δική τους πατέντα, αλλά και ένα αλειφωτό τυρί, το λεγόμενο τουλουμίσιο από κατσικίσιο γάλα, το οποίο μάλιστα έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ σεφ και εστιατορίων. Σχεδιάζουν όμως την παραγωγή και άλλων προϊόντων, όπως ρυζόγαλο και κρέμες σε διάφορες γεύσεις. Στα επόμενα πλάνα είναι και η διεύρυνση της γεωγραφικής τους παρουσίας, αφού τα προϊόντα τους βρίσκονται μόνο στην Κοζάνη και τις γύρω περιοχές, αλλά και ο εξαγωγικός προσανατολισμός κυρίως για το τουλουμίσιο τυρί. Ήδη μάλιστα η οικογένεια έχει κρούσεις από Γερμανία, Ρουμανία και Ντουμπάι για το συγκεκριμένο προϊόν.

 

Από τον προπάππου στα δισέγγονα

Ο προπάππους των δύο παιδιών, Αντώνης, ήταν ο πρώτος που δοκίμασε τις δυνάμεις του στην παραγωγή γαλακτοκομικών το 1956, σε υποτυπώδεις όμως εγκαταστάσεις. Την όρεξή του κληρονόμησε η επόμενη γενιά, ο Νίκος και η Δέσπω –παππούς και γιαγιά της σημερινής γενιάς- που ασχολήθηκαν πιο συστηματικά από τη δεκαετία του ‘70, ο μεν παππούς με την εκτροφή των γιδιών, η δε γιαγιά με την παραγωγή. Έφτιαξαν μάλιστα και ένα τυροκομείο με τις προδιαγραφές της εποχής και άρχισαν να παράγουν κατσικίσιο τυρί, τουλουμίσιο, αλλά και κεφαλοτύρι και γραβιέρα. Όλη αυτή την προσπάθεια συνεπικουρούσε και ο γιος τους Αντώνης Σιαμπανόπουλος, ο οποίος εργαζόταν για τη ΔΕΗ και βοηθούσε όπως μπορούσε, μέχρι τον θάνατο του πατέρα του, οπότε και μπήκε πιο δυναμικά στην επιχείρηση.

 

Τα αδέρφια Σιαμπανόπουλου, Δέσποινα και Γιάννης

Για κάποια χρόνια το τυροκομείο έμεινε ανενεργό, μέχρι που η τέταρτη γενιά αποφάσισε να αναλάβει δράση. Ο Γιάννης Σιαμπανόπουλος, αν και σπούδασε ηθοποιός και συμμετείχε και σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές για ένα διάστημα, πήγε να σπουδάσει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, για να κάνει το χατίρι της γιαγιάς Δέσπως, αλλά και του πατέρα του, που ήθελαν να τον δουν να ασχολείται με την παράδοση της οικογένειας. Και πάλι όμως επιστρέφοντας στην Κοζάνη και μετά από μια μικρή περίοδο ενασχόλησης με τα γαλακτοκομικά σε συνεργασία με τη μητέρα του, αποφάσισε τελικά να ανοίξει ένα κατάστημα ένδυσης. Η απόφαση όμως του πατέρα του μετά τη συνταξιοδότησή του από τη ΔΕΗ να ασχοληθεί εκ νέου ενεργά με τα γαλακτοκομικά παρέσυρε και τον γιο, με αποτέλεσμα από το 2015 ο νεαρός Γιάννης Σιαμπανόπουλος να μπει για τα καλά στην επιχείρηση.

Μαζί με την αδερφή του Δέσποινα, που έχει σπουδάσει διατροφολόγος, αλλά και με τη στήριξη των γονιών τους, αποφάσισαν να αναβιώσουν το τυροκομείο, ανακαινίζοντας τις εγκαταστάσεις και προσαρμόζοντάς τις στο σήμερα. Βλέποντας δε πως το κατσικίσιο τυρί δεν αποδίδει όσο θα ήθελαν σε σχέση με τον όγκο γάλακτος που χρησιμοποιούσαν, εστίασαν στο γιαούρτι. Τα δύο αδέρφια έχουν πλέον αναλάβει την παραγωγή, αλλά και τη διανομή των προϊόντων και με μεγάλη όρεξη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της επιχείρησης.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/despo-galaktokomika-paradosi-exi-dekaetion-apo-to-chromio-kozanis

7 σχόλια

  • ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!

    σε μια εποχή που όλοι αναζητούν οπωσδήποτε τις σπουδές, τα μεταπτυχιακά και πάλι μεταπτυχιακά, χωρίς να βλέπουμε ότι η μόνη διαδρομή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ζωή και η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.

    Εσείς τα αδέλφια, επιλέγετε μια δύσκολη διαδρομή, αυτή που πρέπει να κάνουμε όλοι ή οι περισσότεροι…..για να μπορέσει η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της!!!!

    Μπράβο παιδιά!!!!!!!!!

    Να ξέρετε, πως αποτελείτε πρότυπο για τους υπόλοιπους νέους που αναζητούν εργασία!!!!

    Υπομονή σας εύχομαι!!!!!!!!!!!!

    • ποιοτικά προιόντα, υψηλή αισθητική στη συσκευασία

      όμως κα Βασιλική κάνεις άνα λάθος.
      η επιτυχία τους οφείλεται ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ

      οι σπουδές ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ,ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ
      τόσο απλό

    • Σας ευχαριστούμε πολυ! Μπορείτε να τα βρείτε στα σουπερ μαρκετ Σκλαβενιτης,My market,Φίλος,Τσικριτζή,Υπεραγορά (στην λαικη αγορα),στο Contra Market,στον Μπρούμπα (λιγο κατω απο τον κόμβο του ενιαημερου),στην Πλεξίδα (ηπειρότικα)

  • Συγχαρητήρια. Το ποιό ποιοτικό γιαούρτι. Μακάρι να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο προσφέροντας και άλλα ποιοτικά προϊόντα.

Γράψτε απάντηση στο Ναι Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.