Η τέταρτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης επενδύει στην επόμενη μέρα, με αιχμή το γιαούρτι και το τουλουμίσιο τυρί και έμφαση στην εξωστρέφεια

Μετρά περισσότερες από έξι δεκαετίες παράδοσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με την τέταρτη γενιά της να γράφει τα τελευταία χρόνια το νέο της επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η οικογένεια Σιαμπανόπουλου από το Χρώμιο Κοζάνης, αποτίνοντας φόρο τιμής στη γιαγιά Δέσπω, έχει δώσει το όνομά της στην οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοκομικών, που εδώ και μια επταετία έχει περάσει σε μια νέα φάση της ιστορίας της.

Ο 37χρονος Γιάννης Σιαμπανόπουλος και η 26χρονη αδερφή του Δέσποινα, με τη στήριξη των γονιών τους, Αντώνη και Μελπομένη, αναβάθμισαν τις εγκαταστάσεις του τυροκομείου τους, που έφτιαξαν ο παππούς Νίκος και η γιαγιά Δέσπω, και προχώρησαν στη δημιουργία νέων προϊόντων, αφουγκραζόμενοι τις τάσεις της αγοράς. Έτσι, σήμερα διαθέτουν τρεις κωδικούς γιαουρτιών, με τη φωτογραφία της γιαγιάς Δέσπως σε ηλικία 27 χρονών να κοσμεί τις συσκευασίες, ένα από κατσικίσιο γάλα, ένα από πρόβειο και ένα ανάμεικτο, που είναι μάλιστα και δική τους πατέντα, αλλά και ένα αλειφωτό τυρί, το λεγόμενο τουλουμίσιο από κατσικίσιο γάλα, το οποίο μάλιστα έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ σεφ και εστιατορίων. Σχεδιάζουν όμως την παραγωγή και άλλων προϊόντων, όπως ρυζόγαλο και κρέμες σε διάφορες γεύσεις. Στα επόμενα πλάνα είναι και η διεύρυνση της γεωγραφικής τους παρουσίας, αφού τα προϊόντα τους βρίσκονται μόνο στην Κοζάνη και τις γύρω περιοχές, αλλά και ο εξαγωγικός προσανατολισμός κυρίως για το τουλουμίσιο τυρί. Ήδη μάλιστα η οικογένεια έχει κρούσεις από Γερμανία, Ρουμανία και Ντουμπάι για το συγκεκριμένο προϊόν.

 

Από τον προπάππου στα δισέγγονα

Ο προπάππους των δύο παιδιών, Αντώνης, ήταν ο πρώτος που δοκίμασε τις δυνάμεις του στην παραγωγή γαλακτοκομικών το 1956, σε υποτυπώδεις όμως εγκαταστάσεις. Την όρεξή του κληρονόμησε η επόμενη γενιά, ο Νίκος και η Δέσπω –παππούς και γιαγιά της σημερινής γενιάς- που ασχολήθηκαν πιο συστηματικά από τη δεκαετία του ‘70, ο μεν παππούς με την εκτροφή των γιδιών, η δε γιαγιά με την παραγωγή. Έφτιαξαν μάλιστα και ένα τυροκομείο με τις προδιαγραφές της εποχής και άρχισαν να παράγουν κατσικίσιο τυρί, τουλουμίσιο, αλλά και κεφαλοτύρι και γραβιέρα. Όλη αυτή την προσπάθεια συνεπικουρούσε και ο γιος τους Αντώνης Σιαμπανόπουλος, ο οποίος εργαζόταν για τη ΔΕΗ και βοηθούσε όπως μπορούσε, μέχρι τον θάνατο του πατέρα του, οπότε και μπήκε πιο δυναμικά στην επιχείρηση.

 

Τα αδέρφια Σιαμπανόπουλου, Δέσποινα και Γιάννης

Για κάποια χρόνια το τυροκομείο έμεινε ανενεργό, μέχρι που η τέταρτη γενιά αποφάσισε να αναλάβει δράση. Ο Γιάννης Σιαμπανόπουλος, αν και σπούδασε ηθοποιός και συμμετείχε και σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές για ένα διάστημα, πήγε να σπουδάσει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, για να κάνει το χατίρι της γιαγιάς Δέσπως, αλλά και του πατέρα του, που ήθελαν να τον δουν να ασχολείται με την παράδοση της οικογένειας. Και πάλι όμως επιστρέφοντας στην Κοζάνη και μετά από μια μικρή περίοδο ενασχόλησης με τα γαλακτοκομικά σε συνεργασία με τη μητέρα του, αποφάσισε τελικά να ανοίξει ένα κατάστημα ένδυσης. Η απόφαση όμως του πατέρα του μετά τη συνταξιοδότησή του από τη ΔΕΗ να ασχοληθεί εκ νέου ενεργά με τα γαλακτοκομικά παρέσυρε και τον γιο, με αποτέλεσμα από το 2015 ο νεαρός Γιάννης Σιαμπανόπουλος να μπει για τα καλά στην επιχείρηση.

Μαζί με την αδερφή του Δέσποινα, που έχει σπουδάσει διατροφολόγος, αλλά και με τη στήριξη των γονιών τους, αποφάσισαν να αναβιώσουν το τυροκομείο, ανακαινίζοντας τις εγκαταστάσεις και προσαρμόζοντάς τις στο σήμερα. Βλέποντας δε πως το κατσικίσιο τυρί δεν αποδίδει όσο θα ήθελαν σε σχέση με τον όγκο γάλακτος που χρησιμοποιούσαν, εστίασαν στο γιαούρτι. Τα δύο αδέρφια έχουν πλέον αναλάβει την παραγωγή, αλλά και τη διανομή των προϊόντων και με μεγάλη όρεξη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της επιχείρησης.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/despo-galaktokomika-paradosi-exi-dekaetion-apo-to-chromio-kozanis