Πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ οι λογαριασμοί ρεύματος της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης

11 Μαΐου 2022
06:32

Με υπερδιαπλασμένο κόστος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή θερμική περίοδο, κλείνει τη φετινή δύσκολη χρονιά της η Τηλεθέρμανση Κοζάνης. Η αίσθηση που επικρατεί στην ΔΕΥΑ Κοζάνης είναι αρχικά ανακούφιση που βγήκε η χρονιά και ανησυχία για το τι θα γίνει από τον Οκτώβρη του 2022 αφού τα προβλήματα της έλλειψης θερμικής ενέργειας και του υψηλού κόστους  λόγω της γενικής ακρίβειας θα είναι ένα είδος «κληρονομιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» το κόστος της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης φέτος αυξήθηκε κατά 200%. Η καθαρή αξία ρεύματος του πρώτου λογαριασμού (Δεκέμβρης 2021) ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 1.150.000 ευρώ με την ρήτρα αναπροσαρμογής να αγγίζει τις 800.000 ευρώ. Η καθαρή αξία ηλεκτρικής ενέργειας την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν… 400.000 ευρώ.

Μετά το «έμφραγμα» των διοικούντων της Τηλεθέρμανσης που είδαν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ακολούθησε «εγκεφαλικό» με τον δεύτερο λογαριασμό. Η καθαρή αξία ρεύματος ανήλθε σε 1.050.000 ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής άγγιξε τις 700.000 ευρώ. Το καρδιογράφημα όσων είδαν τον τρίτο λογαριασμό ρεύματος, ήταν σαν ισχυρή σεισμική δόνηση. Η καθαρή αξία ρεύματος ξεπέρασε το 1 εκ. ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν περίπου 800.000 ευρώ. Αν αθροίσουμε τους τρεις λογαριασμούς ρεύματος το συνολικό ποσό ξεπερνάει κατά πολύ το περυσινό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας είχε εισηγηθεί με τα τότε δεδομένα, αυξήσεις στους λογαριασμούς κατά 42,5% με τον Πρόεδρο της Επιχείρησης Κώστα Κυτίδη να προτείνει τελικά, αύξηση 10% κάτι που εγκρίθηκε. Στα παραπάνω κόστη θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος για την αγορά πετρελαίου πάνω από 1 εκ ευρώ, λόγω της μη ομαλής τροφοδοσίας θερμικής ενέργειας από την ΔΕΗ και τις βλάβες στο σύστημα.

«Η χρονιά που έκλεισε ήταν πολύ δύσκολη και αυτή που έρχεται μας γεμίζει με ανησυχία και αμφιβολία λόγω των οικονομικών συγκυριών και την κρίση στην ενέργεια» είπε στον «Χ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κοζάνης Νίκος Ζαφείρης. Ο κ. Ζαφείρης ήταν από τους πρώτους που αναδείκνυε το θέμα του μέλλοντος της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, θέτοντας προβληματισμούς τόσο για το πως και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία του συστήματος όσο και η γενναία και καθοριστική χρηματοδότηση-επιχορήγηση που θα πρέπει να δοθεί για να μην κρυώσουν τα περίπου 70.000 νοικοκυριά της Κοζάνης.

«Απαιτούνται καθοριστικές πολιτικές παρεμβάσεις για να μην υπάρξουν προβλήματα και βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα ζητήματα που προκύπτουν και πρέπει να λυθούν πριν την έναρξη της νέας θερμικής περιόδου είναι πολλά» είπε ο κ. Ζαφείρης.

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

8 σχόλια

  • Να πληρωσουν ολοι οι ασυνεπεις οφειλετες καταναλωτες.Αλλα και οι εργαζομενοι της Τ/Θ με τετοιους μισθους ας μην λενε και πολλα καλυτερα

  • Άξιοι απομάκρυνσης κρίνονται και θεωρούνται οι διοικούντες μονοπωλιακή επιχείρηση για την τόσο μεγάλη επιτυχία τους
    Αφού το κατάφεραν και αυτό ,ας αναζητήσουν το τι δεν έκαναν τόσα χρόνια παρά τις βαρυγδουπες δηλώσεις των
    Κάποιοι δε θέλουν να επανεκλεγούν και να διοικησουν

  • Να πληρώσουν από τα κέρδη που είχαν τις προηγούμενες χρονιές!
    Να πληρώσει ο Δήμος αυτά που χρωστάει από τους ενοικιαστές του!

  • Να κάνουμε ένα έρανο να μπορέσει ο διευθυντής να πληρώσει το ρεύμα. Προχθές πήγα στην δευακ και είδα σοκαρισμςνος 3 άδεια γραφεία. Οπότε ευκαιρία για μερικές ακόμη προσλήψεις στην εταιρεία.

  • Για την ρήτρα αναπροσαρμογης των εκατομμυρίων δεν θα πει κανένας τίποτα;;; Σταματήστε τις αλληλοκατηγοριες επιτέλους. Τα πράγματα είναι σοβαρά και αφορά όλους τους πολίτες της Κοζάνης και όχι μόνο. Πρέπει να βρεθεί λύση. Από λόγια και μπηχτές χορτάσαμε…

  • Ας λύσουμε πρώτα το πρόβλημα με το Μακεδονικό που εχει πολύ μεγάλο κόστος και ας κρυώσουμε το χειμώνα.

  • Έχουν όμως την απαίτηση απο τους πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς θέρμανσης των οικίων τους και των επιχειρήσεων τους.Γιατί να χρωστάνε τόσα λεφτά;Στην πόλη μου υπάρχει πρόβλημα με τις πολυκατοικίες,που δεν έχουν ατος αυομική θέρμανση.Όποιος ιδιοκτήτης ή ένοικος χρωστάει την τηλεθέρμανση σε μια πολυκατοικία,την πληρώνουν και οι υπόλοιποι ένοικοι ή ιδιοκτήτες,που πληρώνουν για την θέρμανση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.