Το κόσμημα της φύσης, ο πράσινος πνεύμονας που «αγκαλιάζει» τη συνοικία Ηπειρώτικα, το «Κολωνάκι της Κοζάνης», από τα παλιά, μένει έρμαιο του χρόνου μα αντιστέκεται στις φθορές του χρόνου και των αδάμαστων καιρικών συνθηκών!

Η δημοτική αρχή παγερά αδιαφορεί, καμία επέμβαση-συντήρηση, ούτε και μια αντλία νερού δεν τοποθετεί η ΔΕΥΑΚ στην υπάρχουσα υδροδοτική εγκατάσταση, αφήνοντας έτσι «άνυδρο» το εξωκκλήσι του Αϊ Σαράντη και το άλσος που το περιβάλλει… εκεί που οι Κοζανίτες κατέφευγαν τόσα χρόνια πολλά και από τα παλιά, για να βρουν στιγμές χαλάρωσης, ατενίζοντας πέρα μακριά προς όλα τα σημεία του ορίζοντα και από ψηλά!

Ευτυχώς όμως, που κάποιοι συνάνθρωποί μας, η Αλεξάνδρα, ο Γιάννης, ο Γιώργος, η Ειρήνη και άλλοι, αντιστέκονται και με την προσωπική τους εργασία και το συνεχές διακαές ενδιαφέρον τους, αφειδώλευτα και ανιδιοτελώς, κρατάνε τη ζωή στον Αϊ Σαράντη, μα ως πότε;!

Για τα γέρικα πεύκα που πέφτουν, για καθαρισμό του άλσους, κόψιμο κλαδιών και χόρτων… κανένα ενδιαφέρον από τους «πράσινους και καθαρούς» της δημοτικής αρχής!

Στις συνεχείς εκκλήσεις περίοικων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για την γενικότερη κατάσταση και την προβάλλουσα επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων …μάλλον φωνή βοά εν τη ερήμω! Παγερή αδιαφορία της δημοτικής αρχής, όπως διατείνονται οι κάτοικοι στα Ηπειρώτικα! Εν όψει δε του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένοντα, η κατάσταση με τα χόρτα και τα ξερά κλαδιά των πεύκων, θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και ας μην κλάψουν κάποιοι κατόπιν πυρκαγιάς και ολέθρου!

Μεγάλο πολυετές πεύκο υπό το βάρος του πολύ χιονιού, τον περασμένο Μάρτη, δεν άντεξε και έπεσε, φράζοντας την είσοδο στον χώρο της εκκλησίας του Αϊ Σαράντη και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κτίσμα δίπλα στην εκκλησία! Για την δε απομάκρυνση του δένδρου, αδιαφόρησαν όλοι, εκτός των επιτρόπων της εκκλησίας και άλλων περίοικων, που ανέλαβαν με ίδια έξοδα και προσωπική εργασία την αποκατάσταση των ζημιών! Βέβαια υπάρχουν και άλλα δένδρα-πεύκα που είναι υπό κατάρρευση, αλλά η αδιαφορία των υπευθύνων του δήμου, όπως τονίζουν οι επίτροποι και άλλοι κάτοικοι της περιοχής… καλά κρατεί!

Ακόμα και η πυροσβεστική υπηρεσία, στην οποία απευθύνθηκαν οι επίτροποι, για την απομάκρυνση του  μεγάλου πεύκου που κατέπεσε, δεν νοιάστηκε διόλου, καθόσον «με τον φόρτο της δουλειάς δεν μπορούμε να επέμβουμε…»!!

Εκείνο όμως που προκαλεί πιότερα, είναι η κατεστραμμένη άσφαλτος των 200 περίπου μέτρων προς την εκκλησία του Αϊ Σαράντη, με τις λακκούβες και τις σοβαρές φθορές που υπέστη ο δρόμος αυτός, εκεί που ούτε επούλωση των λακκουβών έγινε, μα και καμία συντήρηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια!

Δεν ήρθε ο καιρός ακόμα να αφυπνιστούν κάποιες κοιμώμενες συνειδήσεις και να ανησυχήσουν κάποιες άλλες διαβρωμένες;!

Κατά τα άλλα, «η Κοζάνη είναι μία από τις 5 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ελλάδας και μεταξύ των 100 πόλεων πανευρωπαϊκά…»!! και κάποιοι πανηγυρίζουν… και ποιος τη χάρη μας…!!

Aπό efkozani.gr