Ανακοίνωση Φοιτητικού Συλλόγου ΜΠΤ (ΗΜΜΥ): “Η κοροϊδία του πρύτανη δεν έχει τέλος! Πετάνε δεκάδες φοιτητές εκτός εστιών!” – Κινητοποίηση Τετάρτη 1/6 στις 10.30 στη Πρυτανεία του Πανεπιστημίου

31 Μαΐου 2022
22:28

 

Εδώ και μήνες η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παίζει με το μέλλον και τις σπουδές δεκάδων εστιακών φοιτητών. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος έχει αποφασίσει έναν απαράδεκτο Κανονισμό για τις Φοιτητικές Εστίες. Με βάση αυτό τον κανονισμό όσοι φοιτητές δεν «γ) έχουν περάσει το 50% του συνόλου των μαθημάτων έως και το χειμερινό εξάμηνο φοίτησης του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2021-2022» θα μείνουν εκτός εστιών! Πρακτικά, για έναν φοιτητή Α΄ έτους αυτό σημαίνει ότι αν στην εξεταστική του Φεβρουαρίου δεν περάσουν το 50% +1 των μαθημάτων δεν έχουν δικαίωμα νέας αίτησης για δωμάτιο. Εκτός από αυτό ακόμα και για τους υπόλοιπους φοιτητές προβλέπεται να αδειάσουν σε λίγες μέρες τα δωμάτιά τους και θα ξαναμπούν σε αυτά εφόσον πάρουν δωμάτιο, πάλι από Οκτώβριο!

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση βρεθήκαμε από τη πρώτη στιγμή. Δεκάδες φοιτητές, μαζί με εκλεγμένους από τους Φοιτητικούς Συλλόγους μας βρεθήκαμε στη μάχη. Έχουμε πραγματοποιήσει τρεις παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ίδιο τον Πρύτανη του ΠΔΜ, κ. Θεοδουλίδη. Αυτός το μόνο που έκανε είναι να μας κοροϊδεύει κατάμουτρα. Από πριν το Πάσχα έχει δεσμευτεί ότι θα συζητήσει τα αιτήματά μας στη Σύγκλητο. Απαιτώντας να δεσμευθεί ότι δεν θα ισχύσει ο κανονισμός, η απάντηση που παίρναμε ήταν «θα δούμε»! Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα! Αντίθετα ανακοίνωσαν μέσω της σελίδας του ιδρύματος, πρακτικά, ότι δεν θα αλλάξουν ούτε γραμμή από τον κατάπτυστο Κανονισμό τους.
Έχουμε μερικές ερωτήσεις προς τον Πρύτανη και όλους αυτούς που παίζουν με το μέλλον των σπουδών μας:
• Τι κάνατε για να βοηθήσετε όλους τους εστιακούς φοιτητές (και όχι μόνο) που, για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε, αναγκαζόμαστε να εργαστούμε ταυτόχρονα, χάνοντας έτσι θεωρίες και εργαστήρια; Πόσα ενισχυτικά μαθήματα για όλους εμάς που δυσκολευόμαστε έγιναν και πόσες επιπλέον ώρες εργαστηρίων για εργαζόμενους φοιτητές;
• Τι κάνατε για τα τεράστια προβλήματα που έχουν οι εστίες μας; Όταν δεν είχαμε ζεστό νερό και θέρμανση μέσα στο βαρύ χειμώνα της Δυτικής Μακεδονίας, που ήσασταν;
• Ξέρουν πολλούς φοιτητές από λαϊκές οικογένειες (ενημερώνουμε κάθε «καλοθελητή» πως τέτοιοι είναι οι εστιακοί φοιτητές), που φέτος το εισόδημά τους δεν φτάνει να πληρώσουν ούτε σχεδόν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει ζάμπλουτοι και δεν χρειάζονται εστία; Εκτός και αν μας δώσουν να παίξουμε όλοι μας το Τζόκερ.

Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες ερωτήσεις θα μπορούσαν να απαντηθούν με μία λέξη: ΤΙΠΟΤΑ! Αυτή είναι η στάση του Ιδρύματος απέναντι σε φοιτητές που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν στο Κολωνάκι, την Εκάλη ή το Πανόραμα.

Φαίνεται πως ο Πρύτανης δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με τα προβλήματά μας. Άλλωστε, ποιος manager εταιρίας ασχολείται με τα προβλήματα των εργαζομένων του; Γιατί σαν εταιρία λειτουργεί το Ίδρυμα, με ευθύνη της Διοίκησής του και του Υπουργείου. Για αυτό, ενώ δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα ζητήματα των φοιτητών, βρήκε χρόνο ο Πρύτανης να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Ιδρύματος ή μέσα στο Πάσχα αντίστοιχο μνημόνιο συνεργασίας με τον ΣΕΒ. Εκτός και αν αυτές οι συμφωνίες είναι για να βοηθήσουν οι βιομήχανοι με τη μούχλα και τους σοβάδες που πέφτουν στις εστίες και ο ΔΕΣΦΑ μας φέρει φυσικό αέριο για να ζεσταινόμαστε το χειμώνα. Μάλλον, όμως, μυρίστηκαν τα εκατομμύρια κερδών που παίζουν από την έρευνα που βγάζουν διδακτορικοί, μεταπτυχιακοί, ακόμα και προπτυχιακοί φοιτητές.

Εμείς σαν εκλεγμένοι στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων μας, από τη στιγμή που ο πρύτανης αδιαφορεί, δεσμευόμαστε για ένα πράγμα:
ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΣΤΙΩΝ.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να δώσουν αύριο Τετάρτη 1 Ιούνη στις 10.30 το παρών στη κινητοποίηση στη Πρυτανεία στα Κοίλα.

27 σχόλια

  • Ζητήστε την εφαρμογή του κανονισμού εστιών του ΤΕΙ.

    Δε σας πετάνε μόνο έξω, αλλσ σας παίρνουν και χρήματα.

    Ο κανονισμός αυτός είναι εμπνεύσεως ενός σπύρτου ανναμένου που νομίζει ότι τα ξέρει όλα.

      • έχει σημασία τι ψηφίζει η αντιπρυτανης? δηλ δεχόμαστε ένα φοιτητής να μην περνάει τα μαθήματα και να μένει τζάμπα?

        • Για τον πορωμένο νουδουλη ΔΑΠιτο φιλο που προσφατως μάλιστα εφαγε και την πρώτη του σφαλιάρα λόγω κατάρρευσης της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια έχει φίλε φοιτητή. Τώρα είναι που θα σκυλιάσουν ακόμα περισσότερο
          και θα βγάλουν το άχτι τους μεχρι να πεσουν όπου μπορουν.
          Ξεκίνησαν απ τους φοιτητες και τα πανεπιστήμια…μετά θα έρθουν και άλλοι κλάδοι.

  • Υπήρχε λειτουργικός κανονισμός στην εστία (ΤΕΙ), αλλά ήρθαν οι επιστήμονες και τα σάρωσαν όλα.

    Δύσκολο πράγμα η έπαρση και ο ξερολισμός…

  • βρε παιδιά ,φοιτητές θέλουμε να σπουδάσουμε,το 50% τι είναι ,τόσο δύσκολο;και το ν2 πολύ καλό φαίνεται,όχι αιώνιοι φοιτητές.

  • Ποια είναι η πρότασή σας παιδιά; Να μένουν όλοι μέσα ανεξαρτήτως του πόσα μαθήματα θα περνάνε; ίσως και κανένα;

    Το πράγμα είναι απλό: Εφόσον δεν υπάρχουν δωμάτια για όλους όσους έχουν ανάγκη θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα κριτήριο και για έναν φοιτητή το κριτήριο είναι απλό: να περνάει μαθήματα.

    Φυσικά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και φυσικά πρέπει να αυξηθούν τα διαθέσιμα δωμάτια με νέες εστίες. Αλλά όσες νέες εστίες και να γίνουν τουλάχιστον στο ορατό μέλλον θα υπάρχει έλλειψη δωματίων.

    Επομένως, εάν έχουμε δύο φοιτητές με ίδιο εισόδημα και ένα διαθέσιμο δωμάτιο ποιος θα το πάρει; Τι προτείνετε εσείς στους συλλόγους; Βάλτε ένα κριτήριο

  • Παιδιά μην βαζετε δύσκολα στις πρυτανικές αρχές. Ασχολούνται με την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.Πόσα τμηματα θα καταφέρουν να κλείσουν; Πόσους δικούς τους θα προσλάβει ο καθένας!Ελεος! Μήν τους ζαλίζετε με τα δικά σας μικροπροβλήματα.

    • Άρα να μην υπάρχει κανένα κριτήριο για το πόσο θα μένει κάποιος στις εστίες. Η μπάλα στην κερκίδα.
      πες μας τον πόνο σου για την ακρίβεια, για το πόλεμο κλπ.
      Ούτε που σε ενδιαφέρει το θέμα των εστιών…. θα ειχες κάποιες προτάσεις που προφανώς δεν έχεις.

  • Ο κανονισμός του ΤΕΙ έχει πρόνοια για το 50% των μαθημάτων. Έχει επίσης εγγύηση €300,00 που επιστρέφεται εφόσον παραδοθεί βαμμένο και σε καλή κατάσταση το δωμάτιο.

    Ο κανονισμός του “πανεπιστημίου” χρεώνει κάθε 6μηνο €50,00 σε κάθε φοιτητή χωρίς επιστροφή και υποχρεώνει κάθε φοιτητή να παραδίδει το δωμάτιο κάθε καλοκαίρι χωρίς να ξέρει αν θα το ξαναδικαιωθεί.

    Όποιος/α εμπνεύστηκε αυτόν τον κανονισμό, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και προσπαθεί να εφαρμόσει τις ιδεοληψίες του σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει πεδίο εφαρμογής.

    • Δηλ να υποθέσουμε οτι θέλεις να μένουν οι φοιτητές στις εστίες ακόμα και αν δεν περνούν ΚΑΝΕΝΑ μάθημα και να παραδώσουν το δωμάτιο, ενδεχομένως, και τρώγλη.
      Επίσης, θέλεις ένας “καινούργιος” φοιτητής με μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη να πάει να νοικιάσει !!!

      • Ακόμα δεν κατάλαβες τι σημαίνει “πρόνοια 50%”…

        Σημαίνει ότι όπως δίνεται το επίδομα των €1000,00 που καθιέρωσε το 2004 ο κ. Σημίτης με απαραίτητη προϋπόθεση την επιτυχία στο 50% των μαθημάτων το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, έτσι και για να μείνεις στην Εστία του ΤΕΙ Κοζάνης έπρεπε να περάσεις το 50% των μαθημάτων.

        Άρα δεν κατανόησες τι λέει το κείμενο.

        Διαθέσιμα κάθε χρόνο ήταν τα δωμάτια που έμεναν κενά είτε λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου διαμονής, όπως ο νόμος ορίζει, είτε επειδή κάποιοι αποβαλλόταν για σοβαρά παραπτώματα (έτσι λειτουργούσαμε στο ΤΕΙ και όλα πήγαιναν ρολόι), είτε επειδή αποβαλλόταν λόγω ελλιπούς παρακολούθησης και αντίστοιχα επιτυχίας στις εξετάσεις.

        Τώρα με το “πανεπιστήμιο” όλα γίναν ένας επιστημονικός αχταρμάς.

        • καταλάβαμε κανένα κριτήριο για τις εστίες. γράφεις γράφεις αλλά μισό κριτήριο δεν έγραψες. Θα σας ειδοποιήσουμε

          • Αν γνώριζες το περιεχόμενο των δύο κανονισμών δε θα έλεγες αερολογίες. Προφανώς μπήκες εδώ για να θολώσεις τα νερά υπερασπιζόμενος τη διοίκηση Θεοδουλίδη.

            Άξιος ως εξαπτέρυγο!

  • Οτι πει το σπιρτο η Κεραμεως παιδια…αυτη η μεγαλη εξιγχρονίστρια της παιδείας που θα λυσει ολα τα προβληματα
    εχεις λεφτα? Θα σπουδασεις σε ιδιωτικο
    δεν εχεις….δεν θα σπουδασεις και απο πανω αν διαμαρτυρεσαι θα βαζουμε τα ΜΑΤ να σε πλακωνουν στο ξυλο γιατι εχουμε δημοκρατια κι αυτο ειναι διαταγη.

    • Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάν οι κότες…

      Αυτό που λες είναι άσχετο. Ο κανονισμός του Θεοδουλίδη πέρασε το 2020 που δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα και μάλιστα εισηγητές-τριες ήταν Συρι-ζαίοι…

  • Σε όλο αυτό διακρίνεται από πλευράς διοίκησης έπαρση και αλαζονεία. Δεν είναι καθόλου πρακτικό το να βγάζεις έξω τους δικαιούχους και να τους ξαναβάλεις να κάνουν αίτηση σπρώχνοντάς τους στην αβεβαιότητα της στέγης, για να το “παίξεις” εσύ καλός. Δείχνει άγνοια διοικητικής λειτουργίας και μόνο σύγχυση προκαλεί, χωρίς κανένα όφελος.

    Μαθητευόμενοι πολιτικοί στο “ίδρυμα”, βαθμολογούμενοι κάτω από τη βάση.

    Σύμφωνα με το νόμο της Κεραμέως κόβονται.

  • Σε όλο αυτό διακρίνεται έπαρση και αλαζονεία. Δεν είναι καθόλου πρακτικό το να βγάζεις έξω τους δικαιούχους και να τους ξαναβάλεις να κάνουν αίτηση σπρώχνοντάς τους στην αβεβαιότητα της στέγης, για να το “παίξεις” εσύ καλός. Δείχνει άγνοια διοικητικής λειτουργίας και μόνο σύγχυση προκαλεί, χωρίς κανένα όφελος.

    Οι μαθητευόμενοι πολιτικοί στο “ίδρυμα” βαθμολογούμενοι κάτω από τη βάση.

    Σύμφωνα με το νόμο της Κεραμέως κόβονται.

    • έβαλες το σχόλιο μία φορά και μετά το ξαναέβαλες και δεύτερη. Δεν το διάβασες όμως καμία φορά. Αν το διάβαζες, ούτε εσύ ο ίδιος θα έβρισκες ότι έχει κάποιο νόημα. Ακατάληπτες φράσεις μόνο και μόνο για να καταλήξεις ότι υπάρχουν “μαθητευόμενοι πολιτικοί” στο Ίδρυμα. Για γράψε μας την πρότασή σου εσύ που είσαι έμπειρος πολιτικός! Να μην περνάνε οι φοιτητές κανένα μάθημα και να μένουν εσαεί στις εστίες, τζάμπα και να σπάνε και τα έπιπλα μέσα; ε; αυτή είναι η πολιτική σου;

      • Εντάξει ρε φίλε το καταλάβαμε! Δε θα σου στεναχωρήσουμε άλλο τις πρυτανικές σου αρχές!Μη μας πάθεις και τίποτα.

      • Μα φυσικά να ισχύσει ο κανονισμός του ΤΕΙ που δεν είχε τέτοια ζητήματα και εφαρμόστηκε άριστα επί 12 χρόνια.

        Έπειτα ήρθατε οι “επιστήμονες” και τα ισοπεδώσατε όλα…

      • Προφανώς μόνο εσύ έχεις δυσκολία κατανόησης κειμένου. Απορώ πώς έγινες ό,τι έγινες και πώς επιβιώνεις στο λεγόμενο πανεπιστήμιο.

      • Εσύ πριν φτάσεις σε αυτό το σχόλιο και μας πεις την “φιλοσοφία” σιυ, δεν διάβασες τίποτα και κανένα προηγούμενο σχόλιο;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.