Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων | Εσπερίδα με θέμα «Μετανάστευση, Λογοτεχνία και Επικοινωνία», με προσκεκλημένο τον συγγραφέα Νίκο Αραπάκη

2 Ιουνίου 2022
15:32
Κανένα σχόλιο

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και σ’ ένα πολύ ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, η παρουσίαση του μυθιστορήματος “Ο Αμερικάνος” του Νίκου Αραπάκη, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο της εσπερίδας, με θέμα “Μετανάστευση, Λογοτεχνία και Επικοινωνία”. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών και το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας Νίκος Αραπάκης, η Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Δόμνα Μιχαήλ, καθώς και η φιλόλογος Δρ Ελένη Γερούση. Την εκδήλωση συντόνισε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Αναστασία Γιαννακοπούλου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ροδάνθη», σε σενιάριο-σκηνοθεσία της Σοφίας Τσαγκαράκη και σε εικονοληψία/μοντάζ/μιξάζ της Πηνελόπης Μπράχου, προπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος ΕΨΜ, η οποία και το παρουσίασε. Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, ενός δια-πανεπιστημιακού προγράμματος δημιουργικής πρακτικής άσκησης επίλεκτων τελειόφοιτων ΑΕΙ, από Τμήματα του ευρύτερου οπτικοακουστικού τομέα, τμήματα Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Τεχνών, Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών, Γραφιστικής και Αρχιτεκτονικής, με αντικείμενο την παραγωγή πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με νεανική ματιά και αισθητική για προβολή στο Κανάλι της Βουλής, στη σειρά «ΦοιτηTVσματα». Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων αποτελεί μέλος του δικτύου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση του μυθιστορήματος παρουσίασε η Καθηγήτρια Δόμνα Μιχαήλ, εστιάζοντας στο θέμα της μετανάστευσης και στους αγώνες των μεταναστών, καθώς και σε ζητήματα ταυτότητας, συνείδησης και δικαίου που θίγονται μέσα στο μυθιστόρημα. Στη συνέχεια, η Δρ Ελένη Γερούση προσέγγισε από μια φιλολογική ματιά το μυθιστόρημα εστιάζοντας στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Με τη σειρά του, ο συγγραφέας Νίκος Αραπάκης ανέτρεξε στους λόγους που τον ωθούν στη συγγραφή: “Ο κάθε συγγραφέας έχει ένα διαφορετικό κίνητρο για να γράψει. Άλλος γράφει γιατί πιστεύει ότι έχει ταλέντο, άλλος γιατί του αρέσει να διηγείται ιστορίες. Στη δική μου περίπτωση, γράφω μυθιστορήματα διότι μου αρέσει να σχολιάζω ζητήματα συγκεκριμένα, κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος”.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, το κοινό είχε τον χρόνο να διατυπώσει ερωτήσεις προς τον συγγραφέα και τις εισηγήτριες αλλά και να τοποθετηθεί στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε γύρω από τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, την έννοια της εθνικής/εθνοτικής ταυτότητας, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, τις συνέπειες της μετανάστευσης και το brain drain.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

https://www.flickr.com/photos/cdmuowm/albums/72177720299441213

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.