Aμύνταιο: “Ο πάγος άχνιζε, περιγράφει η Διαμάντω Κρητικού”

7 Ιουνίου 2022
05:34
Κανένα σχόλιο

Δεν έβρισκαν λόγια να περιγράψουν το φαινόμενο παραγωγοί που μίλησαν στο Agronews, καθώς περπατούσαν τα κτήματά τους για να δουν την πρώτη εικόνα της καταστροφής που με επίκεντρο τον κάμπο της Βεγόρας, ισοπέδωσε τους κόπους μιας χρονιάς, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή στα σιτηρά και το ροδάκινο. Η ζημιά στα 8.000 στρέμματα που καλλιεργούν πάνω από 400 παραγωγοί στον κάμπο της Βεγορίτιδας, μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 100%, ενώ τουλάχιστον το 80% των ροδακίνων στην ευρύτερη περιοχή, σε μια έκταση συνολικά 25.000 στρεμμάτων, βρίσκονται πεσμένα στο χώμα.

Ο πάγος άχνιζε, περιγράφει η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, εξηγώντας ότι πρώτη φορά βλέπει χαλάζι και ανεμοθύελλα με τέτοια μανία που να ξεγύμνωσε τα δέντρα, μέσα σε διάρκεια 10 με 15 λεπτών, με τους κατοίκους της περιοχής να δέχονται το πλήγμα αυτό έπειτα από μια χρονιά σαν την περσινή, κατά την οποία ο παγετός του 2021 τους άφησε και τότε χωρίς παραγωγή.

Το σύνολο των ροδακινιών και των αμπελιών της περιοχής χτυπήθηκαν, αναφέρει ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ Αμυνταίου, σε μια χρονιά με πολλά κόστη για τους παραγωγούς, κατά την οποία έριξαν λίπασμα με τιμή 1 ευρώ το κιλό, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, εξηγώντας ότι η ζημιά αυτή αφήνει βαρύ κουσούρι στις καλλιέργειες και για την επόμενη χρονιά.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ενημερωθεί και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της καταστροφής στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες ώρες, όσο ανησυχίες εκφράζονται και από άλλες περιοχές της χώρες, αφού το δελτίο καιρού προειδοποιεί για δυνατές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που θα περάσουν από όλη τη χώρα μέχρι και το προσεχές Σάββατο.

agronews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.