Για τις ζημιές στις καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση της Τετάρτης 8/6/2022 στην περιοχή του Δρεπάνου της ΠΕ Κοζάνης.

Η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την Τετάρτη 8/6/2022 στην περιοχή του Δρεπάνου Κοζάνης προκάλεσε ολική καταστροφή σε μεγάλη έκταση καλλιεργειών αφού οι αγρότες κάνουν λόγω για ζημιές σε πάνω από 9.000 στρέμματα σε σιτάρι, κριθάρι, ελαιοκράμβη, τριφύλλι, καλαμπόκι, ηλίανθο και πατάτες.

Χτυπήθηκαν καλλιέργειες οι οποίες είτε βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής, είτε πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν γίνει ,που ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά ήταν αυξημένα λόγω των τεράστιων ανατιμήσεων (ρεύμα, λιπάσματα, πετρέλαιο). Oι καλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε αδιέξοδο και απόγνωση, βλέποντας τον ιδρώτα τους να χάνεται, αφού πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Μάλιστα, η ανησυχία τους ενισχύεται, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από την χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε αυτές περιοχές, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα. Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αυξάνεται συνεχώς το κόστος παραγωγής παράλληλα με τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία για τους αγρότες καθιστώντας δύσκολη τη συνέχεια της παραγωγής.

Η πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρ’ όλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν “Γολγοθά” την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών με άμεση προκαταβολή και για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι, και ειδικά σε περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα .

– Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.

Οι Βουλευτές

Στολτίδης Λεωνίδας

Δελής Γιάννης