Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, ο Βουλευτής του νομού ζητάει την επείγουσα συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της καταστροφής από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, δε, επισημαίνει ακόλουθα:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Προς: 1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά

2. Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδής Βορίδης

3. Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. κ Ανδρέα Λυκουρέντζο

 

Θέμα: Επείγουσα συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της καταστροφής από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες στη Σαριγκιόλ.

Κοζάνη, 14-6-2022

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριε Πρόεδρε,

Οι παραγωγές στον εύφορο κάμπο της Σαριγκιόλ στην Κοζάνη έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για καλλιέργειες πατάτας, σιτηρών, ηλίανθου, καλαμποκιού και φασολιού. Μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά λόγω των αυξημένων δαπανών παραγωγής, οι αγρότες βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση.

Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις τόσο σε ό,τι αφορά σε έργα αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας, όσο και στη διάνοιξη των καναλιών, αφού έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές υποδομές.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις, ενόψει των ειδικών συνθηκών, θα πρέπει να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση, δεδομένου ότι πρόκειται για τα πιο παραγωγικά εδάφη και συνεπώς οι αποτιμήσεις θα πρέπει να συνυπολογίσουν την αυξημένη παραγωγικότητα και το αυξημένο κόστος που απαιτήθηκε για την προμήθεια εφοδίων κατά τη φετινή χρονιά.

Το σημαντικότερο όμως είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών, διότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι καταστροφική, για μία περιοχή που βιώνει ήδη τις επώδυνες συνέπειες της συρρίκνωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη μοναδική προς το παρόν επαγγελματική διέξοδο των ανθρώπων. Αν είναι λοιπόν αναγκαίο, θα πρέπει να προσληφθεί άμεσα και επιπλέον προσωπικό από τον ΕΛΓΑ.

Να σημειωθεί ότι εκτός των άμεσων, αναμένονται και δευτερογενείς ζημιές στην κτηνοτροφία, αφού οι παραγόμενες ζωοτροφές σε τοπικό επίπεδο θα μειωθούν σημαντικά.

Για τους παραπάνω λόγους, οι υπηρεσίες σας θα πρέπει να συνδράμουν άμεσα τις περιφερειακές δομές και την τοπική αυτοδιοίκηση του πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν και να αποκατασταθεί το συντομότερο η βλάβη των παραγωγών μας.

Με τιμή,

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης,

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης