Επιστολή, με ερωτήματα κι απορίες, αναγνώστη, για τα νέα κοιμητήρια Κλείτου Κοζάνης

7 Ιουλίου 2022
09:02

Πρόοδος και κίνηση παρατηρείται από πλευράς Δήμου Κοζάνης για να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα των κοιμητηρίων του Κλείτου. Σύμφωνα με πληροφορίες επιλέγεται ένα σημείο στη θέση «Κοκκινόχωμα», περίπου 300 μέτρα δυτικά από τα όρια του οικισμού, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως δασική και σε μια έκταση μόλις 474,71 τμ (σύμφωνα με πρόσφατο τοπογραφικό Νοεμβρίου 2021), για έναν οικισμό που διαθέτει 660 οικόπεδα. Για αυτήν την περιοχή υπάρχει ένα έγγραφο της ΔΕΥΑΚ και του ΙΓΜΕ προς τον τότε επικεφαλής της ΑΝΚΟ και νυν βουλευτή κ. Γιώργο Αμανατίδη (αρ πρωτ. 3307/410/ΑΒΜ/31-8-2011) που είναι απορριπτικό για χρήσεις κοιμητηρίων, αφού η περιοχή υδροφορεί και επιπλέον τροφοδοτεί με νερό τους οικισμούς Πρωτοχωρίου, Βατερού, Λευκόβρυσης και Αργίλου. Αναφέρει το έγγραφο: «α) Η περιοχή φιλοξενεί αξιόλογο υπόγειο υδροφορέα (αποθέματα 3 εκ m3/έτος), β) Στον υδροφορέα έχουν ανορυχτεί 10 υδρογεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτούνται 4 οικισμοί (Βατερό, Λευκόβρυση, Άργιλος, Πρωτοχώρι), γ) Τα πετρώματα χαρακτηρίζονται από μέση έως υψηλή διαπερατότητα, δ) Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιμόλυνσης του υδροφορέα από την κατασκευή κοιμητηρίου νέου Κλείτου στην έκταση αυτή». Συνεχίζοντας το έγγραφο αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση τόσο εμείς – όσο και οι συνάδελφοι από ΙΓΜΕ και ΔΕΥΑΚ – είμαστε άκρως αντίθετοι στην κατασκευή κοιμητηρίου στην παραπάνω περιοχή και προτείνουμε τη «γνωστή» θέση κατάντη της ΕΟ Κοζάνης – Αιανής». Στα συμπεράσματα δε του εγγράφου αναφέρονται: «1) η προτεινόμενη θέση του κοιμητηρίου νέου Κλείτου βρίσκεται σαφέστατα εντός της περιοχής ανάπτυξης του καρστικού υδροφορέα Αργίλου – Πρωτοχωρίου, 2) Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΓΜΕ και της ΔΕΥΑ Κοζάνης τα ανθρακικά πετρώματα της περιοχής χαρακτηρίζονται από ενδοκαρστρικά φαινόμενα και κάθε είδους καρστικά έγκοιλα, αγωγούς και σπήλαια αποθηκεύοντας έτσι ικανοποιητικές ποσότητες υπόγειων αποθεμάτων νερού, 3) ο υδροφορέας τροφοδοτείται αποκλειστικά από την κατείσδυση των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων γεγονός που χαρακτηρίζει πετρώματα με΄σης έως υψηλής διαπερτότητας, 4) από τον καρστικό υδροφορέα Αργίλου – Πρωτοχωρίου καλύπτονται οι υδρευτικές ανάγκες τεσσάρων – 4 – οικισμών της εγγύς περιοχής, 5) η ύπαρξη αποτυχούσας γεώτρησης της ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την απουσία υδροφορέα. Πιθανότητα στη συγκεκριμένη θέση ανόρυξης της γεώτρησης τα διάκενα των ανθρακικών πετρωμάτων χαρακτηρίζονται από μικρή περατότητα λόγω πλήρωσής τους με ερυθρωπό αργιλικό υλικό. Επίσης, ο χαρακτηρισμός μίας υδρογεώτρησης ως αποτυχούσας δύναται να σημαίνει μικρή παροχή (πχ 3 κμ/ώρα) και όχι απουσία υδροφορίας. Άλλωστε στη Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας (σελ 22 και συμπεράσματα) αναφέρεται ότι συναντήθηκε υδροφόρος στο βάθος των 163 μ, 7) η δοκιμή εισπιέσεως εκτελέστηκε σε φρεάτιο που ανορύχτηκε σε εξαιρετικά μικρό βάθος (0,9μ) και συνεπώς εκτελέστηκε στον μανδύα αποσάθρωσης και όχι στο ασβεστολιθικό υπόβαθρο που δομεί την περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση για την πλήρη διερεύνηση της διαπερατότητας των σχηματισμών στην προτεινόμενη θέση ιδρύσεως κοιμητηρίου θα πρέπει να εκτελούνται ερευνητικές γεωτρήσεις στις οποίες θα διενεργούνται δοκιμές υδροπερατότητας. Συνοψίζοντας τα παραπάνω προκύπτει ότι τα σταλάγματα που θα προκύψουν από την κατασκευή κοιμητηρίου του οικισμού νέου Κλείτου είναι εξαιρετικά πιθανό να καταλήξουν στον υπόγειο καρστικό υδροφορέα Αργίλου Πρωτοχωρίου με δυσμενείς επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού των οικισμών της περιοχής».
Το ζήτημα που ανακύπτει από τα παραπάνω είναι αν ο Δήμος Κοζάνης λαμβάνει υπόψη του το προαναφερόμενο έγγραφο που συνυπογράφεται από τη ΔΕΥΑΚ ή αν ό,τι αναφέρεται ξεπεράστηκε με νεότερες μελέτες ή απλώς παρακάμπτεται, με ό,τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τους χρήστες των προαναφερόμενων τεσσάρων οικισμών του καρστικού υδροφορέα Αργίλου – Πρωτοχωρίου. Σε κάθε περίπτωση, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των κατοίκων, θα είχε ενδιαφέρον η δημόσια θέση του Δήμου Κοζάνης σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

7 σχόλια

  • Το ότι 2 φορές σε 10 χρόνια αλλάξαμε αποχετεύσεις και τουαλέτες από τα άλατα που περιέχει το νερό που πίνουμε…
    Το ότι 2 φορές το μήνα καθαρίζουμε και ξεβουλώνουμε όλα τα ρουξούνια από τις βρύσες στο σπίτι…
    Το ότι ποτίζεις τον κήπο σου και όταν στεγνώσει νομίζεις ότι ψέκασες με φυτοφάρμακο από τα άσπρα στίγματα πάνω στα φύλλα…
    Το ότι πλένεις τ’αυτοκίνητο και όταν στεγνώσει είναι σαν ζέβρα από τις άσπρες λωρίδες που μένουν…

    • Αν έχεις κανένα καλύτερης ποιότητας νερό να μας το πεις. Το νερό της Κοζάνης θεωρείται από τα ποιοτικότερα στην Ελλάδα.

      Πάντως εδώ το θέμα δεν είναι τα άλατα στο νερό, όπως διαβάζω, αλλά τα υγρά των ενταφιασμένων που θα περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα.

      Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη σοβαρότητα του θέματος και να μην πετάς χαρταετό, ούτε να ξεστρατίζεις τη συζήτηση σε άσχετα από τα ουσιαστικά θέματα.

  • Το ότι έκαναν μετεγκατάσταση ένα χωριό σε μια περιοχή όπου δεν ελέγχθηκαν τα απαραίτητα . Τεράστιοι περιβόητοι δρόμοι, πεζοδρόμια, εκκλησία ήξεραν …
    Κοιμητήρια..εδώ και χρόνια ακόμα ..
    Που θάβονται όλοι αυτοί ;; Άξιο απορίας

    • Οι μεγάλοι δρόμοι δεν έγιναν γιατι έτσι θέλησαν οι κάτοικοι κι έτσι εκαναν, αλλά γιατί η πολιτεία έχει αυτόν τον πολεοδομικό νόμο.

      Το ότι δεν έγινε κοιμητήριο δεν οφείλεται γιατί οι κάτοικοι δε νοιάστηκαν, αλλά επειδη ο Δήμος Κοζάνης δεν ανέλαβε τις ευθύνες του.

      Παρατηρώ πάντως έναν φθόνο κι μια έκφραση μίσους από μέρους σου για τους κατοίκους. Μήπως επιθυμείς και τη ζωή τους μέσα στα Ορυχεία επί 25 συνεχόμενα χρόνια;

      Για να σου λύσω και την απορία, οι Κλείτιοι θάβονται στον Άργιλο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.