Εορδαία: “Απογοήτευσε” και φέτος η ελαιοκράμβη λόγω άστατων καιρικών συνθηκών

7 Ιουλίου 2022
13:20
Κανένα σχόλιο

Απογοητευμένοι για άλλη μία χρονιά οι καλλιεργητές ελαιοκράμβης στην Πτολεμαΐδα και στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας αφού η παραγωγή, εξ αιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, επηρεάστηκε ποιοτικά και ποσοτικά, με τις στρεμματικές αποδόσεις να υπολογίζονται στα 100-150 κιλά, όταν παλαιότερα  έφθανε ακόμη και στα 400 κιλά το στρέμμα.

Οι δύο τελευταίες χρονιές, δεν ευνόησαν την παραγωγή με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να επιχειρήσουν στροφή στα σιτηρά και στις ξερικές καλλιέργειας αποφεύγοντας τις υψηλές δαπάνες των λιπασμάτων και των λοιπών γεωργικών εφοδίων, με αποτέλεσμα φέτος να περιοριστεί κατά 60% ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Η περίοδος του αλωνισμού βαίνει προς το τέλος με τους αγρότες να προβληματίζονται για τη διάθεση του προϊόντος, γιατί, «δεν υπάρχει τιμή», αν και αρχικά οι προοπτικές ήταν ενθαρρυντικές, στη συνέχεια, εξ αιτίας των γενικότερων συνθηκών και συγκυριών, επικράτησε αβεβαιότητα, με τους αγρότες να υποστηρίζουν, πως  οι εταιρείες και οι έμποροι διαπραγματεύονται με άλλους όρους.

Εκτιμάται  ότι η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης για την επόμενη χρονιά θα συρρικνωθεί αισθητά, ακόμη και να εγκαταλειφθεί, λόγω του υψηλού κόστους, επιστρέφοντας οι παραγωγοί στη συμβατική γεωργία

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.