kozan.gr: Η «KIEFER” ζητεί από το Πράσινο Ταμείο την επιστροφή ποσού 164.324 ευρώ, δηλαδή του ποσού του ανταλλάγματος χρήσης που κατέβαλε για τις 82 αποφάσεις έγκρισης επέμβασης για την υλοποίηση Φωτοβολταϊκών σταθμών στη θέση “Μάνα Νερού”, οι οποίες στη συνέχεια, ως γνωστόν, ανακλήθηκαν – Πως αντιδρά το Πράσινο Ταμείο και γιατί θα θέσει σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

13 Ιουλίου 2022
22:10

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozan.gr, που  αποκαλύπτει το θέμα, υπεβλήθη, στις 25-11-2021 προς το Πράσινο Ταμείο αίτημα της εταιρείας «KIEFER TEK ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» στο οποίο αναγράφονται τα ακόλουθα:

«Κύριοι, τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021 εκδόθηκαν 82 αποφάσεις έγκρισης επέμβασης για την υλοποίηση Φωτοβολταϊκών σταθμών στη θέση “Μάνα Νερού”, της Τοπικής Κοινότητας Μεσιανής, της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων, του Δήμου Σερβίων,Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στην περιοχή αρμοδιότητος Δασαρχείου Κοζάνης από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον όρο 23 των ανωτέρω αποφάσεων υπολογίστηκε το ποσό του ανταλλάγματος χρήσης για κάθε μία από αυτές το οποίο έπρεπε να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΩΝ και όπως αποδεικνύεται από το συνημμένα τραπεζικά παραστατικά το ποσό καταβλήθηκε. Κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων εταιριών εκδόθηκαν αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2021 82 αποφάσεις ανάκλησης των παραπάνω εγκρίσεων επέμβασης από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό ζητούμε να μας επιστραφεί το ποσό του ανταλλάγματος χρήσης που αφορά τις 82 αποφάσεις έγκρισης επέμβασης για τις οποίες στη συνέχεια εκδόθηκαν ανακλήσεις ως αχρεωστήτως καταβληθέν στον τραπεζικό λογαριασμό της KIEFER TEK ΕΠΕ.  Εντός του κάθε φακέλου βρίσκονται η απόφαση έγκρισης επέμβασης, το παραστατικό καταβολής του ανταλλάγματος χρήσης και η απόφαση ανάκλησης.».

Το συνολικό ποσό που ζητήθηκε προς επιστροφή από την KIEFER ανέρχεται στο ποσό των 164.324,18 ευρώ. Τόσο οι αποφάσεις έγκρισης όσο και οι αποφάσεις ανάκλησης ουδέν ανέφεραν σχετικά με το ποσό του ανταλλάγματος χρήσης, δηλαδή εάν αυτό θα πρέπει να  επιστραφεί, σε καταφατική περίπτωση εάν επιστρέφεται ολόκληρο ή υπάρχει κάποια παρακράτηση. Επίσης ουδέν ανέφεραν σχετικά με την αιτία της ανάκλησης. Για το λόγο αυτό, το Πράσινο Ταμείο προέβη επανειλημμένως σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και εν τέλει στην αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος, τόσο προς τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτική Μακεδονίας, τον αρμόδιο Δασάρχη, όσο και την πληρεξούσια δικηγόρο της ως άνω αιτούσας, προκειμένου να  αποσταλούν έγγραφα από τα οποία να συνάγεται η υποχρέωση επιστροφής των εν λόγω ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η Kiefer επανήλθε με νέο αίτημα της στις 20-4-2022 αναφορικά με την πορεία του αρχικού της αιτήματος περί επιστροφής των ποσών, χωρίς ωστόσο και πάλι να υποβληθούν περαιτέρω έγγραφα. Από την πλευρά του Πράσινου Ταμείου πραγματοποιήθηκα νέες επικοινωνίες με την αρμόδια υπηρεσία που είχαν ως αποτέλεσμα να αποσταλεί στις 20-5-2022  έγγραφο του Δασαρχείου Κοζάνης το οποίο βεβαιώνει ότι επί των ποσών του ανταλλάγματος χρήσης δεν υφίσταται παρακράτηση και ότι θα πρέπει να επιστραφούν εν όλω. Τέλος, στις 9-6-2022,  το Δασαρχείο Κοζάνης, με νέο έγγραφο στο  οποίο παρατίθεται εκ νέου ο πίνακας με τις 82 εταιρείες και τα αντίστοιχα ποσά ανταλλάγματος χρήσης, συνολικού ποσού 164.324,18€, ζητεί από Πράσινο Ταμείο να μεριμνήσει για την επιστροφή των εν λόγω ποσών.

Στο Πράσινο Ταμείο θεωρώντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ισχύει, ότι “Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους δικαιούχους δυνάμει εκτελεστών δικαστικών αποφάσεων ή κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας, για την επιβολή του ποσού που πρέπει να επιστραφεί, δημόσιας υπηρεσίας» αλλά κι επειδή δυνάμει του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Πράσινου Ταμείου  το ποσό που διαθέτει το Πράσινο Ταμείο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ανέρχεται στο ποσό των 150.000€ το οποίο και δεν επαρκεί για την επιστροφή όλων των ανωτέρω ποσών, αποφάσισε την υποβολή σχετικού ερωτήματος προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους .

kozan.gr

3 σχόλια

  • Το πράσινο ταμείο μας λέει ότι είναι μια bataxional company…

    “επειδή δυνάμει του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Πράσινου Ταμείου το ποσό που διαθέτει το Πράσινο Ταμείο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ανέρχεται στο ποσό των 150.000€ το οποίο και δεν επαρκεί για την επιστροφή όλων των ανωτέρω ποσών, αποφάσισε την υποβολή σχετικού ερωτήματος προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους”.

    Αυτοί μας δουλεύουν!

    Δε μπαίνω στην ουσία των ανακλήσεων ή αδειοδοτήσεων, δεν είναι εκεί το θέμα, αλλά στη συνέπεια με την οποία οφείλει να συμπεριφέρεται στους πολίτες μια κρατική υπηρεσία.

    Όταν παίρνεις χρήματα για μια παροχή που δεν έχεις κάνει, τότε οφείλεις να επιστρέψεις στο όλον το ποσό και να ζητήσεις και συγγνώμη, όχι να παραπέμπεις ως μπαταχτσής το θέμα στο νομικό συμβούλιο του κράτους, δηλαδή στον εαυτό σου…

    ΕΛΕΟΣ!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.