Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του ΥΠΕΝ να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” από τα μισθωτικά της δικαιώματα επί του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας (Αχλάδα Νο 1 και Αχλάδα Νο 2), την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας το energypress.

Οι μεγάλες αντιδράσεις προέρχονται πρώτα και κύρια από τους εργαζόμενους στα ορυχεία της Αχλάδας και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μεγάλες είναι και οι αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, με τους εργαζομένους να προετοιμάζονται ήδη για κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει τα περιθώρια παρέμβασης ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προκύπτει με τους εργαζομένους και να καταπραϋνθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση Σκρέκα.

Κάποιες πηγές θέλουν να προκρίνεται η λύση της απόδοσης των ορυχείων προς εκμετάλλευση στη ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά της και η “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” προτίθεται να εξαντλήσει τα διαθέσιμα περιθώρια ώστε τελικά να μην ισχύσει η απόφαση Σκρέκα.

Εξάλλου, η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με την ΑΑΔΕ, ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η μη απόδοση των συμφωνημένων ποσοτήτων λιγνίτη δεν οφείλεται στην ίδια, αλλά σε εμπόδια που αντιμετώπισε εξαιτίας κινήσεων που (δεν) έκανε η ΔΕΗ, αλλά και τη μείωση της ζήτησης για λιγνίτη, λόγω της μέχρι πρότινος ισχύουσας απόφασης για επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, που επέφερε περιορισμό της χρήσης λιγνίτη από τη ΔΕΗ.

Άλλωστε, πηγές της εταιρείας επισημαίνουν ότι τα ζητήματα τα οποία επικαλείται η απόφαση του ΥΠΕΝ είχαν τεθεί αρκετό καιρό πριν και από την ίδια την εταιρεία σε συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ. Συναντήσεις στις οποίες είχε διαφανεί και συγκεκριμένος “οδικός χάρτης” για την αντιμετώπισή τους, όμως ούτε η ΔΕΗ, ούτε το ΥΠΕΝ προχώρησε έγκαιρα στις απαιτούμενες ενέργειες, γεγονός που “έδεσε τα χέρια” της εταιρείας.