Kάτι που μου συνέβη στο supermarket (Γράφει η Πηνελόπη Μελίδου, MSc Ψυχολόγος Υγείας, από την Πτολεμαΐδα)

20 Ιουλίου 2022
20:06
Story time | θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που μου συνέβη πριν μερικούς μήνες στο supermarket. Με παρότρυνε να μοιραστώ αυτή την ιστορία ένα πρόσωπο που το συζητούσαμε καθώς βρήκε τον τρόπο που το διαχειρίστηκα πολύ κομψό αλλά περισσότερο του άρεσε το σκεπτικό που διαμόρφωσα πίσω από το συγκεκριμένο περιστατικό και με ώθησε στο να το μοιραστώ καθώς μπορεί να βοηθήσω και κάποιον άλλον!
Πριν μερικούς μήνες λοιπόν, ήταν Σάββατο και είχα τελειώσει τη δουλειά μου γύρω στις 6 το απόγευμα. Όπως κάθε Σάββατο πήγα στο supermarket πήρα τα πράγματα που χρειαζόμουν και περίμενα στο ταμείο. Σε κάποια στιγμή ένας κύριος προσφέρθηκε να μου δώσει τη σειρά του καθώς κρατούσα μόνο δυο προϊόντα. Ωστόσο, εγώ τον ευχαρίστησα για την πρόθεσή του και του είπα ότι δεν βιάζομαι επομένως θα περιμένω (το κάνω αυτό κάποιες φορές, μου αρέσει να περιμένω 😛 ). Ο κύριος αυτός λοιπόν με ύφος με ρώτησε: «Δεν βιάζεσαι ε… δουλειές δεν έχεις να κάνεις στο σπίτι σου;».
Εκείνη την ώρα, που τύχαινε να μιλάω στο τηλέφωνο με την κολλητή μου, σκάλωσα και τον ρώτησα «θα έπρεπε;». Εκείνος με ακόμη περισσότερο ύφος μου είπε: «Δεν θα έπρεπε; δεν έχεις να σκουπίσεις, να σφουγγαρίσεις που δεν βιάζεσαι κιόλας;».
Εγώ πολύ ευγενικά του απάντησα το εξής: «Σας ευχαριστώ πολύ που προσφερθήκατε να μου δώσετε τη σειρά σας, ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια άλλη συζήτηση γυρίστε μπροστά σας για να χτυπήσετε τα ψώνια σας». Ο κύριος, όμως, συνέχισε λέγοντας: «Ε βέβαια που να κάνεις δουλειές μην σπάσεις και κανένα νύχι» και συνέχισε μουρμουρίζοντας και λέγοντας στο μπροστινό του ότι σήμερα οι γυναίκες δεν κάνουν τίποτα και ότι αυτός νέος και σκούπιζε και σφουγγάριζε και ήταν πολύ καλός νοικοκύρης.
Θα μπορούσα να αντιδράσω φωνάζοντας, προσπαθώντας να τον πείσω ότι δεν είναι έτσι, λέγοντας του ότι δουλεύα από τις 9 το πρωί μέχρι της 6 το απόγευμα εκείνη τη μέρα και πολλά άλλα. Δεν έκανα κάτι από αυτά είναι η αλήθεια. Επέλεξα να τον αφήσω να εκθέσει μόνος του τον εαυτό του με τις απόψεις και την προσωπικότητα που είχε. Και το έκανε πολύ καλά μάλιστα. Φανέρωσε τον μισογυνισμό του και τη διάκριση στους ανθρώπους γύρω μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια. Εγώ το μόνο που σκέφτηκα από μέσα μου είναι το πόσο δύσκολα περνάει μέσα του αυτός ο άνθρωπος. Σε τι σκοτάδια ζει, πόσο δύσκολο είναι να ζει ένας άνθρωπος χωρίς σεβασμό και αγάπη. Σκέφτηκα πως όλη του τη ζωή κάπως έτσι πρέπει να είναι και στενοχωρέθηκα λίγο γι αυτόν. Δεν υπάρχει χειρότερη φυλακή από το να ζεις με ρατσιτσικές, ομοφοβικές αντιλήψεις, μισογυνισμό, διάκριση. Δεν μπήκα στη διαδικασία να του το εξηγήσω, δεν υπήρχε περίπτωση να ακούσει. Το μόνο που θα κατάφερνα θα ήταν να ενδυναμώσω τη φωνή του και να ακουγόταν περισσότερο αυτές οι γελειότητες μέσα στο supermarket κι αν υπήρχε και κανένας με τις ίδιες αντιλήψεις ο ένας θα γινόταν δυο, άρα μεγαλύτερο το κακό.
Δεν σας κρύβω ότι νευρίασα μέσα μου για λίγα λεπτά. Για λίγα λεπτά, όμως. Επέστρεψα στο αυτοκίνητό μου και ήμουν ήρεμη. Είπα στην κολλητή του τι έγινε και ύστερα στους δικούς μου με μια ηρεμία. Δεν του έδωσα χώρο και χρόνο από τη ζωή μου. Θα μπορούσα πολύ άνετα να το κάνω. Να ασχοληθώ όλο το απόγευμα μαζί του, βρίζοντας τον. Θύμωσα απλά, και το θεωρώ απόλυτα υγιές να θυμώσω με κάτι τέτοιο, αλλά τόσο όσο. Εκεί εκτίμησα τα κάποια χρόνια ψυχοθεραπείας που κάνω και συνειδητοποίησα το πόσο λυτρωτικό είναι να μάθεις να δίνεις σε τέτοιους ανθρώπους τον ελάχιστο χώρο και χρόνο. Τον συμπονώ ακόμη και σήμερα αυτόν τον κύριο, αλλά είναι και υπεύθυνος για τη ζωή του.
Έτσι, λοιπόν, σας προσκαλώ σε ανθρώπους με τέτοιο σκεπτικό να δίνετε τον ελάχιστο χώρο και χρόνο. Τόσο όσο είναι υγιές. Η ανακούφιση που θα νιώσετε μετά δεν περιγραφεται ❤
Αυτό ήταν το story time!
Ελπίζω να σας βοηθήσει!
Sorry για το σεντόνι!
Με αγάπη,
Πηνελόπη

8 σχόλια

  • Πραγματικά κορίτσι μου, σου βγάζω το καπέλο…. Αρχικά θεώρησα ήττα την αντίδρασή σου,γιατί έτσι τυχόν ο κύριος αυτός τάισε τον εγωισμό του και τα κόμπλεξ του. Αλλά στη συνέχεια, κι όπως ανέπτυξες το θέμα, αντιλήφθηκα τη μεγαλοσύνη του χαρακτήρα σου, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αισθάνθηκες και οίκτο ( γιατί μαλλον αυτό είναι το συναίσθημα που περιγράφεις), ο οποίος και πολύς του πέφτει. Χίλια μπράβο για την αυτοσυγκράτησή σου…

  • μπορει για εσένα να λειτουργεί αλλά σε κάποιους άλλους τους τρώει μετά είτε του αντιμηλήσουν είτε δεν πουν κάτι.
    Για τον τύπο δεν αξίζει να σχολιασεις κάτι αλλά άξιζε απάντηση

    • Το καταλαβαίνω απόλυτα ότι για πολλούς ανθρώπους είναι αρκετά δύσκολο να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι βοηθητικό στο μετά… καθώς σε περίπτωση που του απαντήσουμε θα εκνευριστούμε περισσότερο καθώς δεν νομίζω ότι θα ακούσει ένας τέτοιος άνθρωπος αυτό που θα του πούμε και μετά ο ίδιος θα γυρίσει στο σπίτι του μια χαρά κι εμείς θα γυρίσουμε εκνευρισμένοι και θα χαλάσουμε το απόγευμά μας! Αξίζει; και βασικά μας αξίζει;
      Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!

  • Δεν μπορώ να πω κάτι αφού ακούω μόνο τη μια πλευρά. Στα σούπερ μάρκετ γίνονται πολλά και συνήθως είναι παρεξηγήσεις…

    • Αυτό που μπορώ να πω απο τη δική μου πλευρά είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τον άλλον! Καλό θα είναι να μην μπερδεύουμε την ελευθερία του λόγου με την αγένεια και την προσβολή!
      Να είστε καλά!

  • Προσωπικά δεν αισθάνομαι κανένα οίκτο ούτε λύπη για τον οποιοδήποτε μισογύνη, ομοφοβικό, ρατσιστή άνθρωπο. Επέλεξε συνειδητά να συμπεριφέρεται έτσι. Αλληλεγγύη αισθάνομαι για τα θύματα τους. Φτάνει πια να περιμένουν όλοι από τις γυναίκες να είναι υπεράνω των θυτών
    τους και να συμπεριφέρονται κομψά απέναντι τους, όπως χαρακτηριστικά σας είπε η γνωστή σας. Για να μην παρεξηγηθω, επουδενί δεν υπονοω πως δεν αντιδράσατε σωστά, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ενδεδειγμένη αντιμετώπιση παρά μόνο να διαφυλάξουμε την προσωπική μας ασφάλεια που εν προκειμένω δεν φάνηκε να απειλήθηκε και την ηρεμία μας που όπως γράψατε καταφέρατε να διατηρήσετε άρα και ορθώς πράξατε για εσάς. Αλλά!!! Επισημαίνω πως κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να μην κάνει δουλειές του σπιτιού και ας μην προηγήθηκε εργασία όπως στην περίπτωση σας και επίσης ένας λόγος να είναι γιατί όντως δεν θέλει να χαλάσει τα νύχια της. Δικά μας τα σπίτια, δική μας η καθημερινότητα, δύσκολη ή εύκολη, δεν θα απολογηθουμε σε κανένα. Τέλος, έλεος με τον ισοποστακισμό κάποιον στα σχόλια, μην τυχόν και πάρουν το μέρος κάποιου χωρίς να ακούσουν και τις δύο πλευρές! Μια γυναίκα δέχτηκε λεκτική επίθεση εξαιτίας του φύλου της! Μην τρέφετε αυταπάτες ότι είστε υπεράνω, σεξιστες είστε.

    • Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας στο ότι επέλεξε να συμπεριφέρεται έτσι. Είναι ενήλικος και πλέον έχει την ευθύνη για την συμπεριφορά και τα λεγόμενά του. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να σταματήσω τα συναισθήματά μου, όντως ένιωσα συμπόνια καθώς σίγουρα περνάει δύσκολα μέσα του. Αλλά μέχρι εκεί. Απο εκεί και πέρα είναι υπεύθυνος ο ίδιος του! Συμφωνώ και σε όλα τα υπόλοιπα που αναφέρατε και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι