kozan.gr: Αυτό είναι το σχέδιο του Αντιδημάρχου Μ. Μαγγιρίδη και της αρμόδιας υπηρεσίας περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης για να αντιμετωπίσει το θέμα των αδεσπότων

25 Ιουλίου 2022
08:54

 

Αυτό είναι το σχέδιο του Αντιδημάρχου Μ. Μαγγιρίδη και της αρμόδιας υπηρεσίας περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης για να αντιμετωπίσει το θέμα των αδεσπότων. Όπως αποκαλύπτει το kozan.gr, το πρόγραμμα δράσης της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος στοχεύει σε δύο άξονες, στην πρόληψη και στην καταστολή του φαινομένου του υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

3.1 Πρόληψη

Δεδομένου ότι η πρόληψη δεν είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου, απαιτείται συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για να καταπολεμηθούν εν τη γενέσει τους τα αίτια του προβλήματος.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τα κάτωθι:

  • Καταπολέμηση της εγκατάλειψης και σφράγισμα μη αδειοδοτημένων χώρων συνάθροισης ζώων συντροφιάς

Η καταπολέμηση της εγκατάλειψης και το σφράγισμα των μη αδειοδοτημένων χώρων συνάθροισης αδέσποτων αποτελεί την κρισιμότερη παράμετρο επιτυχίας του παρόντος επιχειρησιακού σχεδίου. Εφόσον με μεθοδικές και οργανωμένες επιχειρήσεις καταφέρουν οι αρμόδιες Αρχές να πατάξουν τα φαινόμενα τότε ο Δήμος Κοζάνης μπορεί -με την οργάνωση που διαθέτει στο θέμα της διαχείρισης- να επιφέρει εντυπωσιακές και ταχύτατες αλλαγές στην εικόνα της πόλης από άποψη αριθμού αδέσποτων, ασφάλειας πολιτών και ευζωίας. Αντιθέτως, όσο η παράμετρος αυτή παραμένει ανεξέλεγκτη, όσο έργο και να παραχθεί στα άλλα επίπεδα δεν θα είναι εμφανώς ορατό από τους δημότες.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. και στη Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας αναφορικά με τα καταφύγια.

  • Αυστηροί έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Αυστηροί έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς αναφορικά με την τήρηση των υποχρεώσεων ιδιοκτητών του Ν.4380/2021 , με επιβολή των σχετικών προστίμων. Τα ποσά που θα συγκεντρώνονται στον κωδικό είσπραξης των προστίμων θα χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα των αδέσποτων , όπως ορίζει και η νομοθεσία. Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. και στη Δημοτική Αστυνομία.

  • Ενημερωτική καμπάνια

Η καμπάνια θα περιλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, ενημερώσεις σε σχολεία, ημερίδες και διανομή έντυπου υλικού. Κατευθύνεται σε δύο στόχους, ο πρώτος είναι να καλλιεργήσει τη φιλοζωική κουλτούρα στους νέους και να δημιουργήσει τους αυριανούς υπεύθυνους, “ιδανικούς” ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και ο δεύτερος η ενημέρωση για τη νομοθεσία και τις κυρώσεις με την επισήμανση ότι οι έλεγχοι από εδώ και έπειτα θα είναι συστηματικοί και αυστηροί.

Προϋπολογισμός: 10.000 ευρώ για το 2022 (για το σχεδιασμό και την αναπαραγωγή του έντυπου υλικού και για την παραγωγή και μετάδοση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μηνυμάτων).

3.2 Καταστολή

Η κατασταλτική δράση του Δήμου στο θέμα των αδέσποτων ουσιαστικά είναι η κατ’ εξοχήν δική του αρμοδιότητα. Όπως αναφέρθηκε στην παράγραφο 2 του παρόντος, υπάρχουν πολλά δυνατά σημεία που καθιστούν το Δήμο μας ικανό για σημαντικό έργο. Προτείνονται οι ακόλουθες δράσεις βελτίωσης της καταστολής σε μεγάλο βαθμό:

  • Λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορούν να εκτελούνται χαμηλού κόστους στειρώσεις αδέσποτων με εθελοντές κτηνιάτρους και μελλοντικά με κτηνίατρο μόνιμο υπάλληλο του Δήμου.

Προϋπολογισμός: Απαιτούνται αναλώσιμα που για 200 στειρώσεις εκτιμώνται σε περίπου 8.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Δεδομένου ότι το κτηνιατρείο δεν θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση, τα πάγια έξοδά του (ύδρευση, ρεύμα κλπ) δεν εκτιμώνται ότι θα αυξημένα.

  • Αύξηση του αριθμού των στειρώσεων

Ο στόχος είναι να πραγματοποιούνται περισσότερες από 500 στειρώσεις το χρόνο. Προτείνεται να καλυφθούν οι 295 στειρώσεις στο πλαίσιο της σύμβασης του Δήμου με ανάδοχο κτηνίατρο και οι υπόλοιπες από εθελοντικές ομάδες που πληρούν τους όρους που ορίζει η νομοθεσία.

Προϋπολογισμός: Ο προϋπολογισμός των συμβάσεων του Δήμου για ένα (1) έτος , για το σύνολο των ενεργειών διαχείρισης (στειρώσεις, περιθάλψεις, περισυλλογές, οργάνωση-λειτουργία κλπ) είναι 149.996,60 ευρώ. Παράλληλα για τους εθελοντές απαιτούνται αναλώσιμα που για 200 ζώα εκτιμώνται σε περίπου 8.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και έξοδα φιλοξενίας περίπου στις 7.000 ευρώ για 7 διήμερες επισκέψεις ομάδων των 5 ατόμων και αριθμό στειρώσεων συνολικά γύρω στις 200.

  • Πιστοποίηση του προγράμματος και των υπηρεσιών κατά ISO

Η πιστοποίηση των διαδικασιών στο πλαίσιο προτύπων ISO είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για το Δήμο καθώς συστηματοποιεί τις εργασίες, μειώνει την σπατάλη χρόνου και συμβάλλει στον καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό. Παράλληλα, καθώς το νέο νομοθετικό πλαίσιο ορίζει πολλές συναλλαγές με πολίτες, η πιστοποίηση συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Προϋπολογισμός : Σύνταξη μελέτης περίπου 3500 πλέον ΦΠΑ συν το κόστος της εταιρείας πιστοποίησης.

  • Αγορά οχήματος περισυλλογής

Η αγορά νέου οχήματος περισυλλογής χωρητικότητας 4 κλωβών θα διευκολύνει κατά πολύ τις διαδικασίες περισυλλογής και μεταφοράς των ζώων από και προς το κτηνιατρείο. Δεδομένου ότι οι δομές του Δήμου θα επεκταθούν με την ίδρυση του κτηνιατρείου και οι στειρώσεις θα αυξηθούν σημαντικά πρέπει να προβλεφθούν και πρακτικά ζητήματα της μεταφοράς των ζώων με ασφάλεια και τηρώντας τους όρους ευζωίας.

Προϋπολογισμός: 25.000 ευρώ

  • Τοποθέτηση νέων σταθμών σίτισης και ποτίσματος αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Η τοποθέτηση νέων σταθμών σίτισης εκτιμάται ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα ως προς την παραμονή των επανενταγμένων αδέσποτων στα κατάλληλα σημεία ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία τους και παράλληλα να μην προκαλούνται προβλήματα στους πολίτες.

Προϋπολογισμός: περίπου 7.000 για 20 ταΐστρες

  • Ίδρυση νέου καταφυγίου και κτηνιατρείου

Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης πρόβλεψης σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών στο μέγιστο βαθμό θα υποβληθεί πρόταση μέσω του Φιλόδημου ΙΙ για ανέγερση νέου δημοτικού καταφυγίου- κτηνιατρείου σε άλλη τοποθεσία. Η νέα αυτή δομή θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τις ήδη υπάρχουσες ή θα συνυπάρχει ανάλογα με το μοντέλο διαχείρισης που θα εφαρμόζεται μελλοντικά. Το πολύ δυνατό σημείο αυτής της πρότασης είναι η χρηματοδότηση που δεν επιβαρύνει το Δήμο και η παρουσία στον ίδιο χώρο καταφυγίου και κτηνιατρείου , κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό στις υπάρχουσες δομές

Προϋπολογισμός: 450.000, (300.000 μέσω του Φιλόδημου ΙΙ και το υπόλοιπο μέσω ιδίων πόρων).

Η εκτίμηση των δαπανών για το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο είναι περίπου 660.000 ευρώ μέγιστο (τα 450.000 για το νέο καταφύγιο), που θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022 και από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς χρειάζεται αξιόλογο προϋπολογισμό ώστε να είναι αποτελεσματική. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα υλοποιείται από ιδίους πόρους, με κάποιες μικρές χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΑΑΤ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει χρηματοδότηση των Δήμων από το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ. Παράλληλα μπορεί να αναζητηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

kozan.gr

22 σχόλια

  • Πού είναι όλοι αυτοί που επί Σύριζα φώναζαν παρέα με τα ΑΡΔ να αλλάξει ο νόμος για τα αδέσποτα, γιατί εάν δεν αλλάξει ο νόμος δεν μπορεί να γίνει τίποτα; Είναι καλός ο νόμος τώρα ε Φταίνε μόνο οι δήμαρχοι…. Άφταιχτοι.

  • Πριν από όλα αυτά κύριε μαγγιριδη καλά είναι να (μαζέψετε ) και τους συνοδούς των σκύλων που την οδό μαραθωνος την έχουν καταντήσει αφοδευτηριο σκύλων με αποτέλεσμα η μυρωδιά να είναι αποπνικτική, να μην μπορούν να παίξουν τα παιδάκια, και να μην μπορείς να περπατήσεις. Η δημοτική αστυνομία εκτός από καφέδες να κάνει και καμιά βόλτα στις γειτονιές έχει όλο τον εξοπλισμό για αυτό.

  • Γιατί υπάρχουν αδέσποτα στην Κοζάνη? Δεν τα μάζεψαν οι τρεις με πρώτο τον Σημανδρακο, δυο μήνες μετα τις εκλογές? Προεκλογικά ψέματα η δεν περισεψε χρόνος απο τις μπίζνες???

  • Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται σε αυτούς που συνοδεύουν ζώα. Είναι τσιπαρισμενα; μετά αν τολμούν ας το αφήσουν…αν δεν είναι τσιπαρισμενα, πρόστιμο. Ο νόμος αυτό λέει.

  • κάτι θα ήξερε ο Συμαντράκος….δυό μήνες δουλειά θέλει και όλα θα μπούν στην θέση τους.αχ αντιδήμαρχε ,μάλλον δεν στα λένε καλά οι παρατρεχάμενοι,τι φαντάζεσαι όλοι οι αντιδήμαρχοι πριν από σένα ήταν ανίκανοι;

  • Τι ενημερωτικές καμπάνιες οραματίζεται ο τύπος; Ολοι ενήμεροι είμαστε, πάλι στις εκτυπώσεις θα το ρίξουμε;

  • Στα ηπειρωτικα δεν εχει που να πατησεις απο τα …….των σκυλων που τα πηγαινουν βολτα οι δηθεν (φιλοζωοι) ενω ειναι υποχρεωμενοι να τα μαζευουν

  • Δυστυχώς ότι χρήματα θα διατεθούν θα φύγουν χωρίς καμία βελτίωση για τους ανθρώπους όλοι έγιναν φίλοι των ζώων και τ αδέσποτα καλά κρατούν βαρεθηκσμε να καθαρίζουμε περιτοματα σκυλιών ντροπής και αισχος.

  • Μην χαλατε 10 χιλιαρικα σε ενημερωση. Εχουν γινει ενημερωσεις κατα κορον και επισκεψεις σε σχολεια με ατομα του Φιλοζωικου,κσι εντυπα μεσα σε λογαριασμους νερου και,και… Πεταμενα λεφτα. Οσοι ενδιαφερονται γνωριζουν,οσοι ειναι ανευθυνοι θα συνεχιζουν να μην στειρωνουν το δεσποζομενο τους και θα συνεχιζουν να το αφηνουν κα κανει βολτες μονο του.
    Τους κυνηγους και κτηνοτροφους ποιος κσι ποτε θα τους ελεγξει;

  • Τους κυνηγούς και τους τσοπαναραιους τους συμπεριλαμβάνετε στους παράνομους χώρους που θα κλείνουν; Έχετε σκοπό να τους ελέγξετε ποτέ η μπα, μην παραξηγηθει κανας άλλος αντιδήμαρχος;..όταν θα κλείνετε τους άλλους παράνομους χώρους που λέτε έχετε προβλέψει που θα πηγαίνουν τα ζώα;…

    • Δεν ξέρω για τους τσοπαναραιους όπως τους λες. Αλλά πιο υπεύθυνους από τους κυνηγούς δεν θα βρεις. Ίσως είναι οι μοναδικοί στους οποίους ισχύουν οι νόμοι. Γιατί και πρόστιμα έφαγαν αρκετοί και έλεγχοι για τσιπ γίνονται.

      • Α ναι; Να σας φέρω τότε δύο αποστεωμενα κυνηγόσκυλα που βρήκα τον τελευταίο μήνα, συν 4-5 καινουργια που είδα μέσα στην πόλη το τελευταίο πενταμηνο, συν ένα που πέθανε την μέρα που το βρήκαμε και ο ανεκδιηγητος δεν ήρθε ούτε να θάψει(φυσικά και ανήκε σε κυνηγό πιστοποιημένα) συν ένα που έχω μαζέψει συν αλλά 5-6 μέσα στην χρονιά που εντόπισαν και μάζεψαν γνωστοί μου…συν ένα που επειδή υπήρχε πιθανότητα να έχει καλαζαρ ο διποδος ήθελε να το “στείλει”(ναι ακριβώς αυτό που ξέρεις και κατάλαβες)να συνεχίσω;;;… δυστυχώς είστε ελάχιστοι που είστε νόμιμοι και φέρεστε ανθρώπινα…μαζέψτε λοιπόν οι ίδιοι με καταγγελίες τους υπόλοιπους-περισσότερους- που φέρονται σαν αγροίκοι και σας εκθέτουν καθημερινά εκ του αποτελέσματος και αφήστε τα ψεμματα ότι ισχύουν οι νόμοι για τους κυνηγούς..μονίμως καλύπτεστε γιατί τυγχάνει κάποιος από εσάς να έχει “γνωστό”…

  • Τράτζικ για ακόμα μία φορά. κανένα προσωπικό στίγμα και προτάσεις των υπηρεσιακών υπαλλήλων. Μέχρι εκεί φτάνεις..

  • Το να ξοδεύονται τόσοι πόροι σε ένα πρόβλημα δημιουργεί περίεργα κίνητρα και μπορεί αντί να το επιλύσει να το μεγαλώσει αφού πολυς κόσμος θα βιοπορίζεται από αυτό. Διαβάστε τι έγινε στην Ινδία όταν επικυρηξαν τις κόμπρες.

  • 7000ευρω για 20 ταϊστρες?Απο τι ειναι φτιαγμενες. Πλησιαζουν εκλογες και σας επιασαν οι φιλοζωικες σας ευαισθησιες?Προεχουν τα αδεσποτα και επειτα οι ανθρωποι ,δυστυχως.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.