Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση έρχεται ακόμα μια φορά να στηρίξει τους παραγώγους και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος του λαού. Η ρήτρα αναπροσαρμογής όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται μέσα στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται πάνω από 5 φορές. Ουσιαστικά έχουμε την μονιμοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής χωρίς καμία ντροπή από την μεριά της κυβέρνησης.

Τελικά από τα μέτρα της κυβέρνησης οι μόνοι που στηρίζονται είναι οι επιχειρηματίες στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, τα μέτρα στήριξης για αυτούς προορίζονται και το πώς θα εξασφαλίζουν τα κέρδη τους.

Από το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση, από όλα αυτά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την σημερινή άλλα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ, φορτώθηκαν τεράστιες αυξήσεις στους εργάτες και τις οικογένειες τους, τους φτωχούς αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες.

Οι αυξήσεις αυτές προϋπήρχαν, εξαιτίας της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της μετατροπής της Ενέργειας σε εμπόρευμα, ενώ έγιναν μεγαλύτερες εξαιτίας και του πολέμου. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν ανέχονται να ζουν στα σκοτάδια και το κρύο για να κερδίζουν αμύθητα πλούτη επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια.

Συνάδελφοι μέτρα παίρνονται, τελικά όμως το μόνο που μένει σταθερό είναι η δική μας εκμετάλλευση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε εμείς για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών γι αυτό και απαιτούμε:

-Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

-Πραγματική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής – κατάργηση του Χρηματιστήριου ενέργειας.

-Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

-Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

– Αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000€.

Κοζάνη, 28.7.2022