Επιχειρηματικά Πάρκα σε Κοζάνη και Αρκαδία – «Πιλοτικό ΕΠ Ποντοκώµης» (Γράφει ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης)

14 Αυγούστου 2022
06:36

Ένα ακόμη απαραίτητο βήμα έγινε για την επενδυτική ανάπτυξη των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών. Πρό μόλις λίγων ημερών, ψηφίστηκε και είναι πλέον ο νόμος 4964/2022 αρ. 55, το επιχειρηματικό πάρκο στην ΠΕ Κοζάνης και Αρκαδίας.
Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι, στο άρθρο 155 του ν. 4759/2020 προστίθενται παρ. 5 και 6 ως εξής: «5. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 3, επιτρέπεται η έγκριση ανάπτυξης δύο Επιχειρηµατικών Πάρκων (ΕΠ) τύπου «Επιχειρηµατικό Πάρκο Μεµονωµένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ)» της περ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143), σύµφωνα µε το άρθρο 47 του ιδίου νόµου και την υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/ οικ.112239/1270/23.10.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 4863), σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δηµοσίου και της «ΔΕΗ Α.Ε.» και ειδικότερα:

α) στη Δηµοτική Ενότητα Μεγαλόπολης του Δήµου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε τρεις γειτονικές εκτάσεις εµβαδού εκατόν ενενήντα επτά (197) στρεµµάτων, ως «Πιλοτικό Ε.Π. Μεγαλόπολης» και

β) στην Δηµοτική Κοινότητα Ποντοκώµης της Δηµοτικής Ενότητας Δηµητρίου Υψηλάντη του Δήµου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε έκταση εµβαδού οκτακοσίων (800) στρεµµάτων, ως «Πιλοτικό ΕΠ Ποντοκώµης», για την εγκατάσταση αντίστοιχα, υποδοµών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και για την παραγωγή συστηµάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ως Εταιρεία Ανάπτυξης των Επιχειρηµατικών Πάρκων (ΕΑΝΕΠ) του ανωτέρω νόμου ορίστηκε η «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.». Με το ψηφισμένο άρθρο επιδιώκεται να δοθεί “μόχλευση” προσέλκυσης νέων επενδύσεων στις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Κοζάνης μέσω της δημιουργίας πιλοτικών επιχειρηματικών πάρκων, τύπου «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ)», με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία εξειδίκευσης και εφαρμογής του σκοπού της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης των περιοχών αυτών.
Ως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, οι προτεινόμενες εκτάσεις εγκατάστασης ανήκουν σήμερα στους πυρήνες των ζωνών απολιγνιτοποίησης.
Ο νόμος θα δώσει την δυνατότητα να αποφευχθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πιθανόν αδειοδοτήσεις που δεν είναι απαραίτητες, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.
Το σχετικό άρθρο ψηφίστηκε ως τμήμα του νόμου “Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιµετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασίατου περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις”.

www.bankingnews.gr

14 σχόλια

  • Ποια είναι η επενδυτική ανάπτυξη στην Κοζάνη με την κατασκευή ενός τέτοιου πάρκου;
    Πόσο προσωπικό θα απασχολείται μετά την ολοκλήρωσή του;
    Τι πραγματικά θα οφελήσει οικονομικά του κατοίκους της πόλης μας;

  • Ποια είναι η επενδυτική ανάπτυξη στην Κοζάνη με την κατασκευή ενός τέτοιου πάρκου;
    Πόσο προσωπικό θα απασχολείται μετά την ολοκλήρωσή του;
    Τι πραγματικά θα οφελήσει οικονομικά του κατοίκους της πόλης μας;

  • Τα επιχειρηματικά πάρκα γίνονται για να φιλοξενήσουν επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες υποδομές.

  • παραγωγή συστηµάτων αποθήκευσης ενέργειας.δηλαδη κατασκευή μπαταριών .
    Από ότι ακούγεται του ομίλου Γερμανού , επένδυση περίπου 1 δις και απασχοληση 1000 ατόμων .δηλαδή διπλάσιο κόσμο από τον ΑΗΣ Καρδιάς.

  • Τα ίδια στρέμματα με την Αρκαδία (197) να δοθούν ως παραχώρηση και όχι μέσα στον οικιστικό χώρο.
    Όπως θα δοθούν καί στην Μεγαλούπολη εκτός οικισμών. Τα υπόλοιπα να τα ξαναδούν οι κάτοικοι του χωριού όταν θα έρθει η ώρα τους.

  • Τα επιχειρηματικά πάρκα δημιουργούνται για να εγκατασταθούν επιχειρήσεις παραγωγικές και όχι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.Μας δουλεύουν κανονικά!

    • Δηλαδή δεν είναι παραγωγική εταιρεία που θα παράγει μπαταρίες λιθίου , επένδυση ενός δις, και να απασχολεί 1000, άτομα , διπλάσια από όσα απασχολούσε ο ΑΗΣ Καρδιάς; Να μην γίνει;
      Ρώτησες κανέναν άνεργο στην περιοχή ; Βρήκες κανέναν άλλον που να συμφωνεί μαζί σου ;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.