Παρέμβαση του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες.

«Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και

τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά

Θέμα: Να εκτιμηθούν ρεαλιστικά οι αυξημένες καλλιεργητικές ανάγκες στις δενδροκαλλιέργειες και να συμπεριληφθούν και οι καλλιέργειες καπνού στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Κοζάνη, 18.8.2022

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, η κυβέρνηση εφαρμόζει δέσμη ενισχυτικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας και κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Συνεχίζονται έτσι τα μέτρα στήριξης, στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που διαμόρφωσαν η πανδημία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές και η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση. Επιστρεπτέες προκαταβολές, ειδικά προγράμματα για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων, μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα, κάλυψη μεγάλου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό ρεύμα, ήταν κάποια από τα μέτρα που συνολικά αθροίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια. Κι αν σ’ αυτά προστεθούν οι έκτακτες πιστώσεις για τις φυσικές καταστροφές, το συνολικό ποσό ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ήταν όλα αυτά αναγκαία και αποτέλεσαν ουσιαστική στήριξη στην ανθεκτικότητα και ανάπτυξη του τζίρου του πρωτογενή τομέα σε σχέση με το 2019.

Το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος επέβαλε και μία πρόσθετη ενίσχυση που σχετίζεται με την κατανάλωση πετρελαίου για τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας, την οποία η κυβέρνηση εύστοχα υιοθέτησε και υλοποιεί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αφενός θα επισπευσθεί και αφετέρου θα συναρτηθεί με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών και κτηνοτρόφων, με συνολική ενίσχυση που θα αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ.

Από τα ίδια δημοσιεύματα, όμως, φαίνεται ότι η επιστροφή θα γίνει σύμφωνα με λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια, αλλά και να απουσιάζουν κάποιες καλλιέργειες απ’ αυτήν, γεγονός που δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους παραγωγούς.

Ήδη έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, από δενδροκαλλιεργητές που επισημαίνουν ότι καλλιέργειές τους απαιτούν επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις και κατά συνέπεια πολλαπλάσιες ποσότητες και κόστη για πετρέλαιο σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, αλλά και από παραγωγούς καπνού που εκφράζουν την ανησυχία ότι τα καπνά δεν εμφανίζονται στους σχετικούς πίνακες.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλώ στην τελική απόφαση να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε καλλιέργειας και φυσικά να συμπεριληφθούν και οι καλλιέργειες καπνού στις προβλέψεις για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Με τιμή,

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης»