Γ. Βασιλειάδης: “Το φετινό καλοκαίρι “δεν πάτησε γκάζι””

21 Αυγούστου 2022
12:32
Κανένα σχόλιο

Μπαίνοντας στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, μπαίνουμε ταυτόχρονα σε μια δροσερή καιρική περίοδο με αστάθεια που θα δίνει κατά διαστήματα και κατά τόπους βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Μακεδονία. Το φετινό καλοκαίρι “δεν πάτησε γκάζι” αφού η μεγιστη τιμή θερμοκρασίας έφτασε μόλις τους 38C σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και τους 35 με 36C σε τμήματα όπως η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα, και αυτό μόλις για 1 με 2 ημέρες. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε είναι τα καλοκαιρινά νερά τα οποία πέφτουν με ευκολία τα τελευταία χρόνια και συνοδεύονται πλέον ιδιαίτερα συχνά από καταστροφικό χαλάζι. Στον παρακάτω πίνακα, βλέπετε το ύψος βροχής που σημειώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες από το 2006 έως και φέτος στην πόλη της Πτολεμαΐδας από τον σταθμό του ΕΑΑ (βέβαια ο φετινός Αύγουστος έχει ψωμί ακόμα και το συνολικό ύψος βροχής ίσως αυξηθεί αρκετά). Μπορείτε να διακρίνετε εύκολα πόσο έχει αυξηθεί το ύψος βροχής που πέφτει τα τελευταία καλοκαίρια. Παράλληλα έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό που αντιστοιχεί το ύψος βροχής των καλοκαιρινών μηνών στο ετήσιο ύψος βροχής. Ενώ αυτό κυμαινόταν μεταξύ 10 με 15% του ετήσιου ύψους βροχής, τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει το 40 με 45%. Αυτό είναι δείγμα όχι μόνο της αύξηση των καλοκαιρινών φαινομένων αλλά και της μείωσης των χειμερινών βροχοπτώσεων – χιονοπτώσεων. Θα ακολουθήσει σε επόμενη δημοσίευση αντίστοιχο διάγραμμα με τα ύψη βροχής των άλλων τριών εποχών του έτους.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.