Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Ν. Κουτλιάμπας: “Αποτυχία της χώρας μας να εκμεταλλευτεί το κενό που άφησαν οι Ισπανοί στις αγορές”

21 Αυγούστου 2022
09:29

Για την αποτυχία της χώρας μας να εκμεταλλευτεί το κενό που άφησαν οι Ισπανοί στις αγορές μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης, Νίκος Κουτλιάμπας: «Είχαμε πει στο ξεκίνημα της σεζόν ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, συνεννόηση και όχι καιροσκοπικές πρακτικές που θα υπονόμευαν τις ελληνικές εξαγωγές. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, καθώς ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πουλήθηκε σε ανθρώπους που λειτουργούν ως μεσάζοντες των Ισπανών και των Ιταλών».

Αναφορικά με την εξέλιξη της εμπορίας του προϊόντος, ο ίδιος μας είπε ότι η υποκατανάλωση σε όλη την Ευρώπη αποτελεί τροχοπέδη για τις ελληνικές εξαγωγές: «Η μείωση της ζήτησης οφείλεται στην υποκατανάλωση που έχει χτυπήσει όλες τις περιοχές, τα Βαλκάνια, την Κεντρική, ακόμα και τη Δυτική Ευρώπη, όπου έχουμε πρόσβαση ως συνεταιρισμός. Δυστυχώς, τα σούπερ μάρκετ, που διακινούν το 90% των ποσοτήτων, βάζουν ό,τι τιμές θέλουν και οι καταναλωτές δυσκολεύονται να αγοράσουν ροδάκινα».

Όπως πρόσθεσε ο συνεταιριστής, η χρονιά έχει δρόμο ακόμα, καθώς για τον συνεταιρισμό θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ωστόσο οι σταθερές που έχουν δημιουργηθεί είναι δύσκολο να ανατραπούν.

Τη δική του θέση κατέθεσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και σύμβουλος της Venus Growers, Χρήστος Γιαννακάκης: «Από τη στιγμή που δεν είμαστε στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Ισπανοί, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μειωμένη παραγωγή τους. Βεβαίως, να πούμε εδώ ότι φέτος υπάρχει μειωμένη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές η οποία, σε συνδυασμό με το ότι οι Ισπανοί διαθέτουν κάποιες ποσότητες, έστω και μειωμένες, δεν βοηθάει επίσης τους εξαγωγείς των άλλων χωρών. Η Ελλάδα συνεχίζει να εξάγει σε αγορές όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λευκορωσία. Στην Πολωνία, βάσει περσινών στοιχείων, οι ελληνικές εξαγωγές καταλαμβάνουν μόλις το 11%. Σε πιο ποιοτικές δε αγορές, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουμε 3% και κάτω του 1% αντίστοιχα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα απορρόφησης των ελληνικών ροδάκινων, τα οποία ωστόσο θα διατεθούν σε μειωμένες τιμές σε σχέση με τις προσδοκίες.

ypaithros.gr

5 σχόλια

  • Τι έχουν να μας πουν περί αυτού του μέγιστου προβλήματος των παραγωγών, οι λαλιστατοι 4 νταλτον της πολιτικης κι όχι της Ειρκτης;ακόοοοομα!
    Οι 4 εκλεγμένοι βούλεται,ρια;
    Αυτοί τωρα,μέριμνουν και τυρβαζουν περί άλλων,πως σε λίγες ακόμα ημέρες θα τελείωσε ο τεταρτοετης,σχεδον ,κύκλος των Πετσοταισματων,ο μητσοτακης πέτυχε να διοριστεί ο γιος του,ο άνεργος,στην ευρωβουλη,από Ισπανό ευρωβουλευτη,σιγά μην ασχοληθεί με την απορρόφηση των ροδακινων απ την ισπανική αγορα!
    Τώρα τέτοια θα λεμε;
    Μαρθα! ΜΑΡΘΑ,

  • Υστερογραφο!
    Σιγά μη σταξει η ουρά του Κοριού!
    Κι αν διορίσει την κόρη του στη πρεσβεία της Ρωσίας,η κιλοβατώρα θα πουλιέται μηδεν ευρώ και οι βρύσες μας τον χειμώνα θα τρέχουν πετρέλαιο και φυσικό ψωμί και το ψωμί θαρχεται τζάμπα ,έξω απ την πόρτα μας,θα μας το φέρνουν οι ντελιβεραδες,της Πάουερ επιτελικηςμπουρδολογιας,οι βουλευτες,ΒΟλευτες της νουδούλας!ζήτω η Ελλάδα,ζητω η θρησκεια,ζητω η ισπανική πρεσβεία που διόρισε τον γιο,τον φτωχό,του καρμιρη πρωθυπουργού,του νέου αγρότη για ένα επιδοματακι μνα ζήσει κι αυτος ,ο φουκαρας- φραγκοφονιας ανθρωπακος- Κοριάκος

  • Επί του υστερογραφου!!
    Κι εσύ λαέ βασανισμένε και πάντα προδομενε,σηκώθηκες,πρωι- πρωί με την τσίμπλα στο ματι,την Κυριακή 7 Ιουλίου ’19 για να ψηφίσεις μητσοτακη;
    Εάν ήμουν χαιρεκακος,θ αναφωνουσα” καλά να παθεις”,δεν ψήφισες τον Αλέξη που κυβερνησε 4 χρόνια,αλλά προτίμησες τη νέα δημοκρατια που…που επί 40 χρόνια είναι η ίδια,χωρίς,ούτε καν μετάλλαξη Β’,έεεεεεεε τωρα,καλά να πάθεις,τα θέλει κι εσένα ο απ αυτός σου…σόρρυ Κοκκίνου( μωρό μου σόρρυ)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.