kozan.gr: Eντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη «Ενημέρωση μαθητών και πολιτών Δήμου Βοΐου με την μέθοδο της ρομποτικής εκπαίδευσης σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης»

26 Αυγούστου 2022
13:25

Eντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη «Ενημέρωση μαθητών και πολιτών Δήμου Βοΐου με την μέθοδο της ρομποτικής εκπαίδευσης σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης». Στο πλαίσιο της προτεινόμενης πράξης  θα πραγματοποιηθεί η χρήση ανθρωπόμορφου ρομπότ με σκοπό την ενημέρωση μαθητών αλλά και του ευρύτερου κοινού του Δήμου Βοΐου για θέματα σχετικά με την προστασία περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών. Επιπροσθέτως θα διοργανωθεί μια εκδήλωση – συνέδριο στο οποίο θα προσκληθούν ενδιαφερόμενοι φορείς και το ευρύτερο κοινό όπου θα γίνει η παρουσίαση των δράσεων του έργου και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του καθώς και εισηγήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η ως άνω πράξη περιλαμβάνει δύο (2) κύρια Υποέργα : Το Υποέργο 1 με τίτλο: «Δημιουργία κειμένων και σεναρίων και ενσωμάτωσή τους στο λογισμικό του ανθρωπόμορφου ρομπότ και συνοδεία, χρήση, μεταφορά του ανθρωπόμορφου ρομπότ» σε πρώτο στάδιο το Υποέργο 1 έχει ως αντικείμενο την δημιουργία των κειμένων και των σεναρίων, καθώς και την ενσωμάτωση αυτών στο λογισμικό του ανθρωπόμορφου ρομπότ, προκειμένου να αναπτυχθούν και παρουσιαστούν στους μαθητές οι επιθυμητές θεματικές. Κάποιες από αυτές ενδεικτικά είναι: 1. Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή, 2. Καλές πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος, 3. Μαθαίνοντας για τα ζώα του δάσους , 4. Προστατευόμενες περιοχές , 5. Ορισμός της έννοιας της Αειφόρου – Βιώσιμης Ανάπτυξης, 6. Οφέλη αστικού πρασίνου και ο ρόλος του νερού, 7. Στόχοι βιώσιμης διαχείρισης υδατικών πόρων. Σε δεύτερο στάδιο περιλαμβάνεται η συνοδεία και χρήση του ανθρωπόμορφου ρομπότ, καθώς και η διαδικασία μεταφοράς και ασφάλειας του ρομπότ και των παρελκόμενών του σε όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Βοΐου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ανθρωπόμορφου τροχήλατου ρομπότ είναι:

– Κατάλληλα προσαρμοσμένη οθόνη πάνω στο ρομπότ, για προβολή του εκπαιδευτικού υλικού σχετικού με την ορθή διαχείριση αστικών υδάτων και την καλλιέργεια περιβαλλοντική συνείδησης
– Ηχεία κατάλληλα προσαρμοσμένα στο ρομπότ
– Ομιλία της ελληνικής γλώσσας (όχι playback κάποιας ηχογράφησης). Δηλαδή, μετατροπή γραπτού λόγου σε προφορικό (Text To Speech)
– Αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας και απάντηση σε τυχόν ερώτηση
– Αυτονομία για τουλάχιστον 8 ώρες
– Ύψος πάνω από 110 cm ώστε ο ενδιαφερόμενος που θα θελήσει να παρακολουθήσει την παρουσίαση, να βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος όταν είναι καθιστός.
– Διαθέτει αλγορίθμους αναγνώρισης προσώπων ώστε να μπορεί να εστιάζει στο κοινό που το παρακολουθεί.
– Διαθέτει κατάλληλους αισθητήρες περιφερειακά, για την ανίχνευση εμποδίων, ώστε να μπορεί να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα με άνθρωπο.

Στο σύνολο περιλαμβάνονται 18 σχολικές μονάδες, στις οποίες θα μεταφερθεί και θα χρησιμοποιηθεί το ανθρωπόμορφο ρομπότ. Το Υποέργο 2 με τίτλο «Διοργάνωση συνεδρίου και ενημερωτικό υλικό» περιλαμβάνει τη διοργάνωση ενός συνεδρίου και τον σχεδιασμό και παραγωγή σχετικού ενημερωτικού υλικού που θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο σε μία αίθουσα χωρητικότητας τουλάχιστον 100 ατόμων η οποία μαζί με την ημερομηνία διεξαγωγής θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης με την Αναθέτουσα Αρχή. Περιλαμβάνονται, επίσης, 2 διαλείμματα για καφέ (coffee – breaks). Επιπλέον, στο πλαίσιο του Υποέργου 2 θα σχεδιαστεί και θα παραχθεί ενημερωτικό υλικό, ήτοι 5.000 φυλλάδια που θα περιέχουν πληροφορίες για τον έργο, τον Δήμο και διάφορα στοιχεία για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 της περιοχής.

 

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 100.000 €

7 σχόλια

  • Μπράβο έγκριση 100 χιλιαρικα για ενα ρομποτ που θα λέει παραμύθια
    Ρε δεν ντρέπεστε λέω εγώ.
    Φαντάζομαι θα γίνει υλοποιηση απο τον γνωστό καθηγητη του Πανεπιστημίου μας με τον γνωστό συνεργάτη

    • Στο Βόιο όπου βρίσκουν λεφτά απλώς πηγαίνουν και τα παίρνουν. Παρακολούθα για να μάθεις. οι υπόλοιποι τι κάνουν;

      • Δημήτρη για πες μας εσυ που εχεις ιδέα ποια η χρησιμότητα του έργου στην ανάπτυξη του Δήμου Βοιου κ το πως 100 χιλιάρικα Ελλήνων φορολογουμένων θα πιάσουν τόπο

        • Δημήτρης δεν είμαι αλλά αν θεωρείς ότι η ενημέρωση ή η ευαισθητοποίηση ή εν τελεί η ανάδειξη περιβαλλοντικών θεμάτων ενος τόπου είναι ΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ θέμα τότε μάλλον … στραβά αρμενίζουμε!!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.