Η ομιλία του Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών

30 Αυγούστου 2022
12:59

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ιδιαιτερότητα της εξεταζόμενης υπόθεσης, διαστάσεις της οποίας εμπίπτουν πιθανότατα σε πεδία με ευαίσθητες και διαβαθμισμένες πληροφορίες, επιβάλλει την επίδειξη από όλους μας της μέγιστης σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Δυστυχώς όμως, για μια ακόμα φορά, δεν βλέπουμε από την αντιπολίτευση την ψύχραιμη και απροκατάληπτη προσέγγιση που αρμόζει στις περιστάσεις.

Και το λέω αυτό διότι κάποια κόμματα, ενώ δήθεν κόπτονται για τη θεσμικότητα και τη νομιμότητα, την ίδια ώρα προκαλούν ωμά για την παραβίασή τους. Γιατί πρακτικά αυτό που ζητάτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, να δημοσιοποιηθούν δηλαδή απόρρητα στοιχεία, είναι άτοπο, ανεδαφικό και παράνομο.

Έχουν ακουστεί πολλά σε αυτήν τη διαδικασία. Επιτρέπεται η επισύνδεση; Δεν επιτρέπεται; Σε βάρος Βουλευτών; Ας δούμε όμως τελικά τι λέει ο νόμος. Να τα κάνουμε λιανά, να τα καταλάβει και ο κόσμος. Πρώτα από όλα, ποια στοιχεία προϋποθέτει η διάταξη του ν. 2225/1994 για την άρση του απορρήτου για εθνικούς λόγους; Το όργανο που τη διατάσσει, τη δημόσια αρχή που τη ζητάει, τον σκοπό, τα μέσα επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται, τον χώρο και τη διάρκεια εφαρμογής της και τον χρόνο που αυτή αποφασίζεται.

Τι δεν περιέχει, σε αντίθεση με τη διάταξη για την άρση των κοινών ποινικών εγκλημάτων; Ονόματα και αιτιολογία. Πώς, συνεπώς, ζητάτε να αναφερθούν στοιχεία τα οποία δεν προβλέπονται από τον νόμο;

Όμως γιατί δεν γίνονται γνωστά, θα διερωτηθεί κάποιος; Μήπως τα αφαίρεσε από τον νόμο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Όχι βέβαια. Τόσο στην αρχική του μορφή, του 1994, όσο και στις τέσσερις τροποποιήσεις που ακολούθησαν στο άρθρο 5, το 2003, το 2007, το 2016 και το 2021, τα στοιχεία της εισαγγελικής διάταξης για εθνικούς λόγους για την άρση του απορρήτου, για εθνικούς λόγους, για λόγους ασφαλείας, έμειναν τα ίδια κι απαράλλαχτα.

Θέλατε να περιλαμβάνει ονόματα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν το προβλέψατε; Θέλατε ειδική αιτιολόγηση, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ; Γιατί δεν την επιβάλατε; Θέλατε πρόσθετες εγγυήσεις ή μήπως και γνωστοποίηση της πηγής; Γιατί δεν την καθιερώσατε;

Ξέρετε όμως γιατί ο νομοθέτης δεν διανοήθηκε ποτέ να συμπεριλάβει στον νόμο -και ορθώς- τέτοια στοιχεία; Διότι θα προσέκρουαν στην απόρρητη και επείγουσα διαδικασία. Διότι ο νόμος και η πραγματικότητα επιβάλλουν έγκριση εντός εικοσιτετραώρου. Μιλάμε για εθνική ασφάλεια, για διεθνή τρομοκρατία, για υβριδικές απειλές, για κυβερνοεπιθέσεις, καταστάσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

«Εντάξει, αλλά και κατά Βουλευτών;» διερωτήθηκαν κάποιοι. Ναι, γιατί το Σύνταγμα και ο νόμος δεν μας εξαιρούν ρητά, όπως θα απαιτούσε μια τέτοια διάκριση, κι αν ακόμα αυτή θα μπορούσε να γίνει ανεκτή.

Και μετά, ποιος το λέει ότι τα πολιτικά και πολιτειακά ακόμα πρόσωπα δεν μπορούν να εμπλακούν σε πράξεις κατά της εθνικής ασφάλειας, εν γνώσει ή εν αγνοία τους; Το αντίθετο μάλιστα. Δείτε το άρθρο 49 του Συντάγματος, που αναφέρεται στο έγκλημα της εσχάτης προδοσίας από Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκεί ακριβώς, όμως, έγκειται η ανάγκη για πρόσθετες δικλείδες και εχέγγυα, τα οποία ζήτησε ο κύριος Πρωθυπουργός, προκειμένου ακριβώς να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος κατάχρησης αλλά και να προστατευθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Εθνικής Υπηρεσίας.

Όμως, ξέρετε κάτι; Απόλυτη προστασία της επικοινωνίας των Βουλευτών δεν νοείται και για έναν άλλο πολύ απλό λόγο: Διότι οι επικοινωνίες προϋποθέτουν δύο, και μπορεί μεν να προστατεύεται το δικό μου το τηλέφωνο αλλά δεν προστατεύεται το τηλέφωνο του συνομιλητή μου. Ουσιαστικά λοιπόν οδηγείται σε άτοπο αυτή η πρόβλεψη.

Για να επιστρέψουμε όμως στον νόμο και στις αιτιάσεις που έχουν ακουστεί, λέει πουθενά αυτός ότι στη διαδικασία άρσης λαμβάνει γνώση των στοιχείων του ελέγχου κάποιο πολιτικό πρόσωπο; Είτε η υπηρεσία υπάγεται στον υπουργό είτε υπάγεται στον πρωθυπουργό; Και πάλι η απάντηση είναι «όχι». Συνεπώς, πώς αξιώνετε να γνωρίζει ο σημερινός Πρωθυπουργός; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε; Όχι. Υποθέτετε, αυθαιρετείτε.

Αλλά να προσχωρήσω. Κι αν ακόμα υποτεθεί ότι μια τέτοια υπόθεση είχε τεθεί υπόψη ενός πολιτικού προσώπου, θα είχε αυτός το δικαίωμα να αποκαλύψει ή να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της; Εδώ η απάντηση είναι ακόμα πιο κατηγορηματική, δύο φορές «όχι». Θα διέπραττε βαρύτατο πλημμέλημα ή και κακούργημα.

Στην πράξη αυτό ζητάτε. Το κάνετε όμως εκ του πονηρού και εκ του ασφαλούς. Ξέρετε ότι αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν για λόγους πραγματικούς, αντικειμενικούς και νομικούς και γι’ αυτό τα «ξεφουρνίζετε» με περισσή ευκολία. Διότι στην πραγματικότητα δεν αναζητάτε απαντήσεις, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ. Νομίζετε ότι βρήκατε την πηγή για πολιτικά οφέλη και το κάνετε α λα ΣΥΡΙΖΑ. Αισθάνεστε, φαίνεται, ότι για να τους ανταγωνιστείτε πρέπει να τους αντιγράψετε. Να ξέρετε όμως ότι ο κόσμος, και σε αυτές τις περιπτώσεις, προτιμά το πρωτότυπο από το αντίγραφο.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλουμε «να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας». Δεν νιώθουμε την ανάγκη «να τελειώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους». Δεν κατασκευάζουμε ενοχοποιητικά στοιχεία. Δεν πιστεύουμε ότι «δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία».

Παρά την κακοπιστία που έχει επιδειχθεί, προσερχόμαστε με αληθή διάθεση για τη διερεύνηση των αιτιών και την αναζήτηση των θεσμικών κενών αλλά και με προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας, ταυτόχρονα με τη θωράκιση του κράτους δικαίου.

Δεν μπορούμε, όμως, φυσικά να υπερψηφίσουμε «το κατηγορητήριο αντί αιτήματος» που καταθέσατε για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής. Να ξέρετε πάντως, ότι η προσπάθεια υπερδιόγκωσης αυτής της υπόθεσης, όχι μόνο αφήνει ασυγκίνητους τους συμπολίτες μας, αλλά δεν ωφελεί και τη χώρα σε μια περίοδο που βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές και ποικίλες προκλήσεις.

Τούτη την ώρα, η Ελλάδα χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα. Όποιος ελπίζει για το αντίθετο ματαιοπονεί. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εγγυάται και τα δύο.

Ευχαριστώ πολύ.

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης

18 σχόλια

  • Κοίτα εμείς οι πολλοί καταλάβαμε ότι πιάστηκε ο Κυριάκος με τον κοριό στο αυτί, εσείς οι ψηφοφόροι της ΝΔ λόγω μη ικανότητας σκέψης καταλάβατε ότι ήθελαν οι βουλευτές του κόμματος σας, εδώ δεν καταλαβαίνετε πως με την επιδότηση στο ρεύμα και στα καύσιμα σας κατακλέβουν φανερά αλλά είπαμε…..ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗΣ.

   • Απο την πολυ ικανοτητα σκεψης που εχετε συντροφε εχουμε καταντησει σαν χωρα ,το βλεπουμε στην πραξη αυτοι που επελεγαν Λαλιωτη ,Βασουλα,Κουτσογιωργα τωρα επιλεγουν Πολλακη,Βαρουφακη με ενα ν,Κονιορδου,Χαικαλη.Υψηλα στανταρτς ,που να σας φτασουμε…….

 • Καλά τους τα είπε. Με αυτά που λένε θέλουνε να καταργήσουν την Ε Υ.Π.
  Όταν κυβερνούσε Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τα άλλαξε. Υποκριτές !!!

 • Ξεκάθαρη τοποθέτηση, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, αναδεικνύοντας την αλήθεια του θέματος.
  Βέβαια οι εθελοτυφλούντες θα προσπαθήσουν να βρουν γωνία στον κύκλο.

 • Καταλάβαμε ότι κατά την διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος με Λοβέρδο και σε συνεργασία με την εγχώρια διαπλοκή παρακολουθούσαν Ανδρουλάκη, καταλάβαμε ότι πήρε υπό την εποπτεία του ο Μητσοτάκης την ΕΥΠ και άλλαξε τον νόμο για να βάλει έναν που δεν πληρεί τα κριτήρια, όσο και να το παίζει ανήξερος ο Μητσοτάκης ΚΑΙ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕ την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και γι αυτό θα λογοδοτήσει

  • – καταλάβαμε ότι ο Ανδρουλάκης έλεγε ότι είναι ο μόνος Ευρωβουλευτής στόχος και τελικά ήτανε και άλλοι

   – καταλάβαμε ότι αρνήθηκε να ενημερωθεί

   – καταλάβαμε ότι άλλο το predator και άλλο η επισύνδεση

   – καταλάβαμε ότι έγινε κάτι παρόμοιο και στην Ισπανία

   – καταλάβαμε ότι η πληροφοριακή πολυεπίπεδη σύγχυση πληροφοριών έλαβε χώρα και αλλού (Ιταλία, ΑΓΓΛΊΑ, Βουλγαρία και Φινλανδία)

   – Τέλος καταλάβαμε ότι υπάρχουν παντού χρήσιμοι ηλ….οι

   Λίγο προσοχή παίδες

 • Ο καθένας κατάλαβε αυτό που ήθελε. Το ζήτημα είναι αν επιτρεπόταν η όχι. Και αν σήμερα έχει δικαίωμα το ΣΥΡΙΖΟΚΙΝΑΛ να ζητάει δημόσια τα στοιχεία που ζητάει το οποία δεν είχε νομοθετήσει όταν ήταν στην εξουσία. Τα υπόλοιπα είναι ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

 • καταλαβε κανεις τι θελει να πει ο ποιητης;συγνωμη το μοντελακι μας ηθελα να πω,τι λες βρε εισαι και νομικος κατα τα αλλα πας να παρουσιασεις το μαυρο ασπρο,πιαστηκατε με την γιδα στην πλατη και ουτε ενα συγνωμη δεν εχετε τα κοτσια να πειτε,σαν δεν ντρεπεστε

 • αρες μαρες κουκουναρες οπως παντα ο μονιμος κατοικος Αθηνων και Θεσσαλονικης. Μονο τα τρολ του απ το γραφειο παιζει να καταλαβε τι ειπε.

 • οταν ηταν ο συριζα και το πασοκ κυβερνηση δεν αλλαξαν το νομο τωρα κατηγορουν τον μητσοτακη . ο ανδρουλακης τρεχει πισω απο τσιπρα θα χασει απο αυτο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.