Μετεγκατάσταση Ακρινής (Γράφει ο Κ. Τσαντεκίδης)

9 Σεπτεμβρίου 2022
23:02
Η δεσμευμένη πολιτεία και αυτή και η προηγούμενη τον ψηφισμένο νόμο από όλα τα κόμματα της βουλής που όρισε ημερομηνίες και όρους για το πώς θα γίνει η μετεγκατάσταση την έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια. Έρχεται τώρα ο Υπουργός κ Παπαθανάσης ξαφνικά στην Ακρινή συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Αμανατίδη Γεώργιο και ζητάνε από τον πρόεδρο του χωριού και το κοινοτικό συμβούλιο να προετοιμάσουν σε μικρό χρονικό διάστημα συζήτηση με τους κατοίκους του χωριού. Φυσικά τα περιθώρια πολύ μικρά και ουσιαστικά η συζήτηση για την πρόταση της πράσινης ανάπτυξης και ότι άλλο καινούριο υπήρχε έγινε με τους κατοίκους ουσιαστικά απόντες. Και τι μας είπε ο Υπουργός, δεν μπορώ να περιμένω την απόφαση του ΣτΕ (συμβούλιο Επικρατείας) πρέπει να αποφασίσουμε τώρα με δημοψήφισμα, και δεσμεύεται η Πολιτεία ότι την πρόταση του Παπαθανάση που είναι ένα απλό χαρτί θα την εφαρμόσει, και η ιδιωτική ΔΕΗ θα δεσμευτεί πάλι από τον Παπαθανάση ότι δεν θα κάνει επέκταση του ορυχείου.Και ρωτάω ,πώς μπορεί να δεσμευτεί μία ολόκληρη Πολιτεία και μία ιδιωτική ΔΕΗ από ένα απλό χαρτί ,και όταν λέει Πολιτεία τι εννοεί, αυτό το απλό χαρτί σου δεσμεύει την τωρινή Κυβέρνηση, την επόμενη που θα προκύψει από τις εκλογές που έρχονται , μία συγκυβέρνηση που μάλλον θα γίνει, την πρόεδρο της Δημοκρατίας ,τους επόμενους Υπουργούς, την Ιδιωτική ΔΕΗ. Αν κύριε Παπαθανάση έχεις τόση μεγάλη δύναμη και η υπογραφή σου έχει τόση μεγάλη αξία πήγαινε στον ΣτΕ και πίεσε τους να βγάλουν την απόφαση τώρα. Και αφού πρέπει να μιλάμε ρεαλιστικά και καθαρά εγώ όταν άκουσα ότι έρχεσαι στο χωριό ξαφνικά περίμενα ότι θα έκανες αυτό που έπρεπε να κάνεις από την αρχή, δηλαδή η κυβέρνηση επειδή δεν τήρησε τον Νόμο και είναι υπόλογος απέναντι στους πολύπαθους Ακρινιώτες θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα της πράσινης ανάπτυξης ξεκινώντας τις διεργασίες περιμένοντας ταυτόχρονα την απόφαση του ΣτΕ (σεβόμενος τους αγώνες του χωριού) η οποία απόφαση αν είναι αρνητική για την Ακρινή συνεχίζεις την πράσινη ανάπτυξη ,αν είναι θετική για την Ακρινή σταματάς και πάμε γιά μετεγκατάσταση. Τι πιο τίμιο από αυτό και να είσαι σίγουρος ότι όλοι θα σε χειροκροτούσανε . Τώρα πρέπει να μαλώνουμε στα καφενεία και μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, οι απόψεις διαφορετικές ,τα ατομικά συμφέροντα διαφορετικά , και φυσικά υπάρχουν και τα ιδιωτικά συμφέροντα .Τα πράγματα είναι απλά, ο καθένας μας πρέπει να βάλει στην ζυγαριά αυτά που θα δώσει και αυτά που θα πάρει και αν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας πρέπει να ψηφίσουμε όλοι ,δεν δικαιούται κανένας να απουσιάζει γιατί κρίνεται το μέλλον του χωριού και το μέλλον των παιδιών του.
ΤΙ ΘΑ ΔΏΣΟΥΜΕ
1)Έναν ψηφισμένο νόμο από όλα τα κόμματα της Βουλής που είναι σέ ισχύ
2)Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ η οποία αν είναι θετική η Πολιτεία πρέπει να ξεκινήσει την μετεγκατάσταση
3)την απάντηση της κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό συμβούλιο που την ρωτά γιατί δεν εφάρμοσε τον Νόμο.
4)Το δικαίωμα προσφυγής στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΟ
5)τους αγώνες που έγιναν διαχρονικά στο χωριό που όλοι σύσσωμοι ήταν υπέρ της μετεγκατάστασης, που φυσικά εξέφραζαν την αγωνία των κατοίκων για το περιβάλλον ,για την υγεία τους και για την υγεία των παιδιών τους.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΠΆΡΟΥΜΕ
1)Τον λόγο του Παπαθανάση ότι η Πολιτεία και η ΔΕΗ δεσμεύονται απέναντι στον δικό του λόγο ότι όσα λέει μελλοντικά ανεξάρτητα ποιος θα είναι κυβέρνηση η Υπουργός θα τα εκτελέσουν
2)ένα περιβάλλον που λόγω των συγγιριών τουλάχιστον για μια πενταετία θα συνεχίσει η ΔΕΗ να τον μολύνει , τα αιωρούμενα σωματίδια θα περάσουν τα επιτρεπτά όρια ,η τέφρα θα αυξηθεί, τα νερά θα συνεχίσουν να μολύνονται με χρώμιο, και φυσικά το χωριό θα περικυκλωθεί από φωτοβολταϊκά για τα οποία δεν θα υπάρξουν περιβαλλοντικοί όροι και φυσικά ούτε ανταποδοτικά οφέλη προς την κοινότητα, και ξέρετε γιατί, γιατί τα έχουν σπάσει σε 500 σάρια και αυτά δεν υπόκεινται σε τίποτα.
Όσοι έχουν φωτοβολταϊκά θα έχουν έσοδα και εμείς τις επιπτώσεις.

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.