Έτοιμη να ξαναλειτουργήσει από το Νοέμβριο το ορυχείο Λακκιάς η ΔΕΗ – Εξόρυξη 1 εκατ. τόνων λιγνίτη μέσα σε 10 μήνες

21 Σεπτεμβρίου 2022
09:45

Οι αυξημένες ανάγκες για την παραγωγή λιγνίτη, προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που πλέον σηκώνουν και πάλι μεγάλο βάρος της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, ωθούν τη ΔΕΗ στην επαναλειτουργία του ορυχείου Λακκιάς.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει την επαναλειτουργία του ορυχείου ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, με στόχο την εκσκαφή 1 εκατ. τόνων λιγνίτη σε διάστημα 10 μηνών.

Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΗ έχει προκηρύξει διαγωνισμό με αντικείμενο «Εκσκαφή-φόρτωση, μεταφορά, απόθεση και διάστρωση 2,6×106 Μ3 στ. υπερκειμένων και ενδιαμέσων αγόνων και 1,0×106 τόνων λιγνίτη από το Ορυχείο Λακκιάς – Πλήρης κάλυψη της Εργολαβίας από πλευράς βοηθητικών μηχανημάτων».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ, ανέρχεται σε 3.755.380 ευρώ.

Η διάνοιξη του ορυχείου Λακκιάς θα ενισχύσει την ευχέρεια της ΔΕΗ να διατηρήσει απρόσκοπτη την τροφοδοσία, άρα και τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στη Δυτ. Μακεδονία (ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5, μονάδες ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ΑΗΣ Μελίτης).

Η λειτουργία του ορυχείου, το οποίο επί περίπου μια δεκαετία τρόφοδοτούσε τον ΑΗΣ Καρδιάς, είχε σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς κρίθηκε ότι η εκμετάλλευση του σχετικά φτωχού κοιτάσματος δεν χρειάζονταν σε συνθήκες περιορισμού των αναγκών σε λιγνίτη για τους σκοπούς της ηλεκτροπαραγωγής.

Το ορυχείο είχε επαναλειτουργήσει για κάποιο διάστημα προκειμένου να καλύψει ανάγκες του ΑΗΣ Αμυνταίου μετά την μεγάλη κατολίσθηση που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο ορυχείο Αμυνταίου το καλοκαίρι του 2017.

energypress.gr

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.