Το παράρτημα Πτολεμαΐδας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δ.Σ.Ε. προσκαλεί το λαό της περιοχής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει στο χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στον Περδίκκα, την Κυριακή 16 Οκτώβρη

12 Οκτωβρίου 2022
09:02
Κανένα σχόλιο

 

Λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τους Γερμανούς φασίστες, στις 11 Οκτώβρη του 1944, έλαβε χώρα η μάχη του Περδίκκα Πτολεμαΐδας.

Οι κατακτητές υποχωρούσαν ταχύτατα προς τα Έλληνο-γιουγκοσλαβικά σύνορα, φοβούμενοι τον αποκλεισμό των δυνάμεων τους στην Ελλάδα από τον Κόκκινο στρατό που προέλαυνε στα Βαλκάνια.

Στην προσπάθεια απαγκίστρωσης τους από την περιοχή της Εορδαίας-Κοζάνης, ακολουθούσαν την εθνική οδό Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας και καθώς ο δρόμος περνούσε μέσα από το χωριό του Περδίκκα, εγκατέστησαν φυλάκιο ώστε να ελέγχουν την υποχώρηση.

Ήταν δε εφοδιασμένοι με ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό, κάτι που ενίσχυε τις φήμες των κατοίκων ότι θα δρούσαν σε βάρος του τοπικού πληθυσμού μετά την υποχώρηση τους, όπως έκαναν σε πολλά άλλα χωριά της περιοχής.

Ομάδα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Ακριτίδη Ηλία από το Μεσόβουνο είχε διαταχθεί να εποπτεύει το σημείο και να επέμβει σε τέτοια περίπτωση. Η ομάδα αποτελούμενη από επτά μαχητές έγινε αντιληπτή και ενεπλάκη σε μάχη με υπέρτερες δυνάμεις. Όλοι οι μαχητές σκοτώθηκαν. Οι πέντε ήταν κάτοικοι του μαρτυρικού Μεσοβούνου, ένας από τα Κομνηνά και ο έβδομος ήταν ένας Ιταλός αντιφασίστας που είχε προσχωρήσει στον Ε.Λ.Α.Σ.

Τα ονόματα των πεσόντων είναι:

Ακριτίδης Ηλίας, ετών 28, επικεφαλής

Αραμαδανίδης Ιωάννης, ετών 27

Μαυρίδης Δημήτριος, ετών 19

Παραστατίδης Μιχάλης, ετών 50

Τριανταφυλλίδης Γεώργιος, ετών 23

Τσοπανίδης Γεώργιος, ετών 38

Ιταλός Αντιφασίστας Marlo

Το παράρτημα Πτολεμαΐδας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δ.Σ.Ε. προσκαλεί το λαό της περιοχής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει στο χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στον Περδίκκα, την Κυριακή 16 Οκτώβρη 2022 και ώρα 11πμ, ώστε να τιμήσουμε την θυσία των επτά αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που έπεσαν για την λευτεριά και την ανεξαρτησία της παρτίδας.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Πτολεμαΐδα 11/10/2022

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.