Ομάδα αγροτών Δρεπάνου: Θέσεις και προτάσεις για το αγροτεμάχιο 850 στο Τ.Κ. Δρεπάνου

14 Οκτωβρίου 2022
15:40

 

Η ομάδα αγροτών Δρεπάνου αποτελείται από 44 κατά επάγγελμα αγρότες, κατοίκους Δρεπάνου που εκμισθώνουν το αγροτεμάχιο 850 τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο σημερινός ιδιοκτήτης, ο Δήμος Κοζάνης.

Από την πρώτη διανομή γης στους πρόσφυγες κατοίκους του Δρεπάνου το 1932 έως και την πέμπτη, το 1953, το 850 εξαιρέθηκε με την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων προκειμένου να αποτελεί περιοχή βόσκησης του μεγάλου τότε κτηνοτροφικού τομέα.

Το 1984 με την θέληση των κατοίκων και την σύμφωνη γνώμη της τότε κοινότητας ξεχερσώθηκε προς εκμετάλλευση της αροτραίας έκτασης αποκλειστικά σε αγρότες κατοίκους Δρεπάνου.

Η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση αγγίζει τα 500.000 τ.μ.. Στη νοτιοανατολική πλευρά του φιλοξενεί τον γνωστό τύμβο Δρεπάνου της προϊστορικής περιόδου ίσως απ’το 3.000 π.Χ.. Πρόκειται για περιοχή πλούσια και παραγωγική και αρδευόμενη από ιδιωτικές επενδύσεις (γεωτρήσεις) όπου παράγονται πατάτες, καλαμπόκι, μηδική, ενεργειακά φυτά και κρεμμύδια δηλαδή το σύνολο των δυναμικών καλλιεργειών της περιοχής.

Ειδικά πολλοί αγρότες εξέφρασαν την θέληση ήδη προς τον Δήμο Κοζάνης να προχωρήσουν σε φύτευση μήλων, αχλαδιών και ρόδων που αναπτύσσονται αρμονικά σε υψόμετρο 650 μέτρων και κατά τούτο επιδιώκουν εκμίσθωση 12 χρόνων όπως ο νόμος προβλέπει.

Σημειώνουμε πως το αγροτεμάχιο 850 αποτελεί το 25% της συνολικής αρδευόμενης έκτασης του κάμπου του Δρεπάνου.

 

Σημειώνουμε τη γνώμη της διεύθυνσης Γεωργίας της Π.Ε. Κοζάνης για το αγροτεμάχιο 850:

Χαρακτηρίζοντας το Εθνική Γαία Υψηλής Παραγωγής.

Ο επίδοξος επενδυτής διατάραξε την δύσκολη αλλά και ήρεμη ζωή των αγροτών με μία πρόταση “αξιοποίησης” που βρίθει ΑΣΑΦΕΙΩΝ, ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΩΝ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η επένδυση που υπόσχεται πολλά σε πολλούς παρουσιάσθηκε σε 4-5 σελίδες φωτοτυπιών με φωτογραφίες από το διαδίκτυο!!!

Επίσης, ανακαλύφθηκε πως ο παρουσιαστής εκπρόσωπος έχει ΗΔΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας – Ημαθίας με υψηλά χρέη προς πρόσωπα και πιστωτικά ιδρύματα.

Δείγμα της σοβαρότητας της πρότασης αποτελεί και το εξής πραγματικό γεγονός:

Στο Εράσμιο στην Θράκη μία επένδυση υδροπονίας, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα έχει απολογιστηκό κόστος 14 εκατομμύρια ευρώ επίσημα και η πρόταση που αφορά το 850 παρουσιάζεται για περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ!!!

Η πρώτη περίοδο παρουσίας του επενδυτή στέφθηκε με αποτυχία μέσα από τον αγώνα των αγροτών και δημοσιοποίηση στοιχείων και δεδομένων απ’την περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Γνωρίζουμε ότι στράφηκε σε άλλες περιοχές, όπως εγγύτερα του σημερινού Αης Καρδιάς αλλά και στο αγρόκτημα Εορδαίας. Επανήλθε όμως στο 850 ζητώντας αυτή την φορά 339.000 τ.μ.!!! προκείμενου να πραγματώσει την “επένδυση” του.

Αγαπητοί συμπολίτες μας.

  • Έχει λογική η δέσμευση παραγωγικής γης για μία επένδυση που δεν απαιτείται παραγωγική γη; (Η υδροπονία είναι μία τεχνική καλλιέργειας φυτών εκτός εδάφους και επίσης, ένα εργοστάσιο που θα καίει πλαστικά και λάστιχα)
  • Έχει λογική η δέσμευση αρδευόμενης γης από ιδιωτικές εγκαταστάσεις που θα στερήσει εισόδημα από 44 οικογένειες μέσα από δυναμικές καλλιέργειες;
  • Έχει λογική η “δικαίωση” του επενδυτή για τα 339 στρέμματα ή και για λιγότερα στρέμματα όταν ήδη έχουμε απορριπτικές αποφάσεις για ηλιακούς συλλέκτες σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων από τον τύμβο Δρεπάνου;
  • Είναι λογικό να κλονίζεται η ισονομία και ισοπολιτεία στην πατρίδα μας;

Ως αγρότες ελπίζουμε να αφεθούμε να καλλιεργήσουμε τις φιλοδοξίες και τα όνειρα μας για μία καλύτερη ζωή. Το τέλος της ζωής και η αρχή της επιβίωσης μας ( σε μία αρνητική εκδοχή για εμάς) προφανώς θα μας υποχρεώσει να προχωρήσουμε στα άκρα και οριακά στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Αν ο δήμος Κοζάνης και η συνέργεια του με τον επίδοξο επενδυτή θέλουν να μας οδηγήσουν στο φρενοκομείο είμαστε υποχρεωμένοι να εισέλθουμε σε αυτό.

Ομάδα

12 σχόλια

  • Πραγματικά το παραπάνω κείμενο είναι κάτι παραπάνω από επεξηγηματικό της όλης κατάστασης παραθέτοντας με ευκρίνεια όλα τα στοιχεία. Οποιαδήποτε σχόλιο σχετικά με “εγωιστές” αγρότες που δεν επιθυμούν την “ανάπτυξη” του τόπου τους με επενδυτή που χρωστάει ήδη σε τράπεζες και εργαζόμενους, που πάει να κατασπαταλησει γόνιμα εδάφη για υδροπονία με φυτά που καλλιεργούνται πάνω από τη γη, με επιπλαστα νούμερα παραγωγικότητας και προσλήψεων, ενώ έχουν απαντηθεί ξανά και ξανά και ξανά και σε κείμενα και σε σχόλια, υποψήφιοι προβοκάτορες θα τίθονται υποψήφιοι όσκαρ υποκρισίας.

  • Ο κύριος Μαλουτας αφού μας αρπάζει την εργασία μέσα από τα χέρια και μας οδηγεί σε σημαντική μείωση των εσόδων μας, σε άλλα άρθρα διαβάζω πως τηρεί επιδειχθεισα αδιαφορία όσον αφορά την εγκληματική υποστελέχωση της παιδιατρικής πτέρυγας του δημοσίου νοσοκομείου. Δηλαδή πραγματικά το καταλαβαίνω και το επικροτω μάλιστα το να μην ετεροπροσδιοριζεται κανείς μέσω απόψεων αλλά ειλικρινά το ρωτάω, δεν τον ενδιαφέρει έστω και στο η πολιτική του υστεροφημία; Τόση ανόητη αλαζονεία μπορεί κανείς να κουβαλά πάνω του;

  • Ο Μαλουτας δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης ο εγωισμός του που είναι η κύρια αιτία του κατήφορου του και του συνδυασμού του δεν τον αφήνει να κάνει ένα βήμα πίσω και να παραδεχτεί το λάθος του.
    Δεν μπορεί να φέρεται εκδικητικά στους αγρότες.
    Δεν μπορεί να κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

    Πρέπει να κατέβει στις εκλογές.

  • Οι αγρότες του Δρεπάνου θα την “πατήσουν” όπως τους κατοίκους της Μεσιανης. Το ζευγαρολιβαδο είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα φωτοβολταϊκά που θα περικυκλώσουν το χωριό. Αν δεν γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το ζευγαρολιβαδο θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ήδη έχουν αργήσει. Μετά από αρνητική απόφαση της αρχαιολογίας το θέμα πάει στην Αθήνα και μετά ΤΕΛΟΣ.

  • Θέλω να καταθέσω επίσης, ίσως το πιο σημαντικό από όλα. Το έγραψα και σε χθεσινή ανάρτηση αλλά συνειδητά το καταθέτω και πάλι γιατί πραγματικά είναι συγκινητικό και θα το κάνω όσες φορές και αν χρειαστεί.
    Όταν το πρωί διασχίζαμε τους δρόμους της πόλης με τα τρακτέρ αλλά και όταν βρεθήκαμε στο κέντρο της πόλης, όλος ο κόσμος, το ξαναγράφω, όλος ο κόσμος, σήκωνε ψηλά τα χέρια του με το σήμα της νίκης, άγγιζε το σημείο της καρδιάς του και έπειτα εσφιγγε ψηλά τη μπουνιά του, χειροκροτούσε. Οι πολίτες γνωρίζουν, όχι απαραίτητα τα ακριβή στοιχεία αλλά υπάρχει κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη. Για αυτό όσα σχόλια και να υπάρξουν περί τραμπουκισμου και υποτιθέμενου χάους, δεν δίνουμε σημασία. Κανείς δεν μπορεί να μας κάμψει.
    Σας ευχαριστούμε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.