Υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου « Αρδευτικό δίκτυο Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου» προϋπολογισμού 100.000.000,00 ευρώ, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

31 Οκτωβρίου 2022
17:28

             Την πρόταση για ένταξη του έργου «Αρδευτικό δίκτυο Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου» προϋπολογισμού 100.000.000,00 ευρώ, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Το σχεδιαζόμενο αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου κατασκευάζεται στο νότιο τμήμα του νομού Κοζάνης. Εκτείνεται κατά κύριο λόγο στην βορειοδυτική περιοχή της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, ενώ ένα τμήμα του καταλαμβάνει περιοχή που βρίσκεται στην νοτιοδυτική περιοχή αυτής. Πρόκειται για αρδευτικό δίκτυο έκτασης 37.000 στρεμμάτων, με λήψη του αρδευτικού νερού από τον ταμιευτήρα Ιλαρίωνα, επί του ποταμού Αλιάκμονα (φράγμα / ΥΗΣ ΔΕΗ Ιλαρίωνα).

Στο προτεινόμενο έργο συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά νερού προς το γειτονικό αρδευτικό δίκτυο Σερβίων, έκτασης 24.000 στρεμμάτων, που λειτουργεί από το 1990 με άντληση νερού από την λίμνη Πολυφύτου, προκειμένου να ελαττωθεί η ενεργειακή δαπάνη άρδευσης.

Προβλέπεται η κατασκευή φωτοβολταϊκής εγκατάστασης κοντά σε κάθε αντλιοστάσιο ενίσχυσης πίεσης για τον ενεργειακό συμψηφισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας,με μηδενισμό πρακτικά της ενεργειακής δαπάνης, που θα δώσει ένα ανταγωνιστικότερο αγροτικό προϊόν.

Το προτεινόμενο έργο θα συμβάλει:

  • Στην αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων στις περιοχές ενδιαφέροντος, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματος.
  • Στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στην περιοχή.
  • Στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης στην φάση κατασκευής του έργου.
  • Στη σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας από την λειτουργία του έργου, μιας και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
  • Στη συγκράτηση του ενεργού πληθυσμού στην περιοχή και στην τόνωση της οικονομίας της υπαίθρου.

Το έργο, του Αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που επιχειρείται για ριζική αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της απολιγνιτοποίησης και της υλοποίησης ενός ολιστικού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, θεωρείται σημαντικό για την περιοχή μας και θα αυξήσει την αρδεύσιμη γεωργική γη, ιδιαίτερα στη περιοχή πέριξ του ταμιευτήρα Πολυφύτου, που είναι η χαμηλότερη υψομετρικά κοιλάδα της Δυτικής Μακεδονίας και όπου και οι κλιματικές συνθήκες είναι οι ηπιότερες.

 

 

8 σχόλια

    • Οι άλλοι που το λιβανίζουν 25 χρόνια που είναι;;;
      Τουλάχιστον αυτός έφερε ένα έργο που το περιμέναμε 20 χρόνια και θα αλλάξει όλη την περιοχή, εκεί που δεν είχε φτάσει ποτέ! Έλεος πια! Υπάρχει και κόσμος που βλέπει το φεγγάρι και όχι το δάχτυλο που το δείχνει. και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική εμπάθεια που έχετε μαζί του!
      Στο κάτω – κάτω, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

    • Είναι ένα έργο που το στηρίζουν όλοι!
      Πότε θα απεγκλωβιστείτε από τις κομματικές σας παρωπίδες;
      Ο τόπος σβήνει κι εμείς σκοτωνόμαστε μεταξύ μας.

  • Ο ανασχετικός παράγοντας όλων των αρδευτικών υπήρξε το ρεύμα. Με τα νέα κοστολόγια η κατάσταση έγινε χειρότερη.
    Τώρα με τα φωτοβολταϊκά και τα προγράμματα που τρέχουν μήπως πρέπει όλα τα αρδευτικά της Περιφέρειας, να επανεξεταστούν με τα νέα δεδομένα;
    Γιατί από την στιγμή που η Περιφέρεια φιλοξενεί την επένδυση του καθενός ιδιώτη γιατί όχι και ΑΠΕ που θα εξυπηρετήσουν το κοινό καλό;

    Κλείνοντας μια ερώτηση:
    υπάρχει κάποιο ανταποδοτικό όφελος για το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας φιλοξενεί τεράστιες επενδύσεις ΑΠΕ;
    Κι αν δεν υπάρχει μήπως πρέπει να διεκδικηθεί με δυναμικότητα, σύμφωνα με τα παραγόμενα μεγαβάτ;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι