Η ομιλία του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια, στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού κώδικα (Βίντεο)

1 Νοεμβρίου 2022
11:37

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υφυπουργέ, σε κάθε πολιτεία το σωφρονιστικό σύστημα αποτελεί τον καθρέφτη της. Δεν αποτυπώνει μόνο το οικονομικό της στάτους, αλλά και την κουλτούρα της κοινωνίας απέναντι στο αξιόποινο και στην καταπολέμησή του. Δεν αφορά μόνο την ικανότητα οργάνωσης των υποδομών, των συνθηκών και των υπηρεσιών κράτησης για υπόπτους και ενόχους, αλλά κυρίως την αντίληψη για την τιμώρηση των εγκλημάτων και την επανένταξη των δραστών τους.

Έτσι, η ποιότητα του σωφρονιστικού συστήματος συναρτάται αναμφίβολα με το οικονομικό κόστος, δηλαδή με τις κρατικές δαπάνες που προορίζονται για αυτό, έχει, όμως και ισχυρό αξιακό φορτίο, με μέτρο τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία.

Όμως, όπως ένα σύστημα υγείας δεν ξεκινάει από την εισαγωγή σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, έτσι και το σωφρονιστικό δεν ξεκινάει από τον εγκλεισμό ενός δράστη. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια που οδηγούν έναν άνθρωπο σε μια τέτοια συμπεριφορά και δεν αποτραπεί αυτός από την τέλεση και νέων πράξεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να αναβαθμιστεί το επίπεδο της λειτουργίας του. Και όσο αυτό δεν επιτυγχάνεται τόσο οι συνθήκες έκτισης επιβαρύνονται και ίσως, να οδηγούμαστε σε καταστάσεις που υπολείπονται από αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ως τα ελάχιστα κριτήρια και αξιώνει τη συμμόρφωση των κρατών-μελών της σε αυτά.

Και βεβαίως, μπορεί στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας να βρίσκεται ο θύτης, που υφίσταται όμως ως συνέπεια της πράξεώς του τον περιορισμό της ελευθερίας του, όμως μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να παραβλέπει και τη δικαίωση του θύματος ή της οικογενείας του, στοιχείο της οποίας αποτελεί και η επιβολή και η έκτιση μιας εύλογης ποινής.

Δεν μπορεί, επίσης, να παραβλέπει και τον κίνδυνο για την τέλεση και άλλων εγκλημάτων, ιδίως από δράστες βαρύτατων πράξεων και μάλιστα, κατά το στάδιο της έκτισης αυτών, περίοδο κατά την οποία δεν έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι της ποινής, και, συνεπώς, ευλόγως αναμένεται από το κράτος η αυξημένη επιτήρηση εκείνου που την εκτίει.

Το κράτος δικαίου, λοιπόν, οφείλει να εγγυάται ακόμη και τα δικαιώματα ενός πολυεγκληματία. Οφείλει, όμως, να προστατεύει και τον νομοταγή συμπολίτη μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, κινείται και το συζητούμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, που υπηρετεί τους στόχους του εκσυγχρονισμού των συνθηκών κράτησης, τη διασφάλιση της ισότητας -τόσο στους όρους διαβίωσης όσο και στα δικαιώματα των κρατουμένων- και στην εναρμόνιση με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Και δεν είναι, φυσικά, μόνο η εμβληματική ρύθμιση του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα προσφυγής για τις συνθήκες κράτησης, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μεταγωγή ή κάποιο άλλο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων διαβίωσης, καθώς και την επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης. Πρόβλεψη που βεβαίως καθίσταται αναγκαία ενόψει της απόφανσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι η κράτηση σε αστυνομικά τμήματα για διάστημα μεγαλύτερο του μήνα έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και του γεγονότος ότι η έλλειψη σχετικού ενδίκου βοηθήματος παραβιάζει το άρθρο 13 αυτής.

Δεν είναι ούτε μόνο η αποκατάσταση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, μετά την κατάργηση της παρεπόμενης ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Είναι κυρίως οι πάμπολλες σημαντικές ρυθμίσεις:

  • για την ισότητα στα δικαιώματα και στον τρόπο διαβίωσης των κρατουμένων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων,
  • για την απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης,
  • είναι οι ρυθμίσεις για την προστασία της ανηλικότητας και της μητρότητας εγκλείστων γυναικών,
  • για την εξασφάλιση της επικοινωνίας των κρατουμένων και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων,
  • είναι οι ρυθμίσεις για τον διαχωρισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων, ο οποίος διαχωρισμός, όπως σωστά σημείωσε ο κύριος Υπουργός, κατατείνει στην προστασία των ιδίων των κρατουμένων,
  • είναι οι ρυθμίσεις για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης με συμβατικές, αλλά και με σύγχρονες μεθόδους, όπως η τηλεϊατρική,
  • είναι οι ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας διατροφής των κρατουμένων.

Αλλά -ναι- και:

  • για τους όρους μεταγωγής τους σε αγροτικά καταστήματα,
  • για την εξομάλυνση του τρόπου του ευεργετικού υπολογισμού για την εργασία, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή σε θεραπευτικά προγράμματα,
  • για τον εξορθολογισμό των προϋποθέσεων για τη χορήγηση τακτικών εκπαιδευτικών και έκτακτων αδειών, ώστε να μην γίνονται καταχρήσεις.
  • Είναι οι ρυθμίσεις, βεβαίως, για την κοινωνική επανένταξη και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων.

Έτσι, και οι φορείς που κλήθηκαν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, μπορεί μεν να διατύπωσαν επιφυλάξεις και να κατέθεσαν τις προτάσεις τους, όμως αναγνώρισαν ότι το σχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Όμως, και η στάση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου, υπήρξε συνεπής και δημιουργική, και είχε ως αποτέλεσμα την αποδοχή από τον κύριο Υπουργό πολλών ουσιαστικών αλλαγών επί του σχεδίου νόμου.

Δυστυχώς, δεν είδαμε το ίδιο πνεύμα και στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Εδώ που ανάβουν περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, ο λόγος της αντιπολίτευσης έγινε, για μια ακόμη φορά, αναίτια καταγγελτικός και καταστροφολογικός.

Δυσανασχέτησε ο συνάδελφος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρατήρηση του κυρίου Υπουργού ότι κάποια στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φαίνεται να εύχονται μία ακόμα καταδίκη της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διαχρονικές αδυναμίες του σωφρονιστικού μας συστήματος. Και συμπλήρωσε, απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος: «Δεν επιχαίρουμε, προβλέπουμε και προειδοποιούμε».

Δεν προβλέπετε, όμως, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Προσβλέπετε στο αρνητικό κάθε φορά σενάριο.

Γιατί εκεί έχετε εναποθέσει τις πολιτικές σας ελπίδες, στο τυχαίο, στο ακραίο και στο απρόβλεπτο.

Υποδύεσθε τον ρόλο της Κασσάνδρας, στην οποία, σύμφωνα με τον μύθο, ο Απόλλωνας έδωσε το χάρισμα της μαντικής και την κατάρα της αναξιοπιστίας.

Εσείς, όμως, φαίνεται ότι διαθέτετε μόνο τη δεύτερη (την αναξιοπιστία), γιατί στις προβλέψεις σας: «ΔΕΝ»! Ό,τι πείτε, συμβαίνει το αντίθετο.

Ευχαριστώ πολύ.

22 σχόλια

  • Τι να πω; πραγματικά σας ακούω στις ομιλίες της Βουλής και σας χαίρομαι. Πολύ ωραίες ομιλίες,με επιχειρήματα,με παραδείγματα,άνεση λόγου,τα πάντα έχουν οι ομιλίες σας και οι τοποθετήσεις.Συγχαρητηρια από ένα απλό πολίτη που παρακολουθεί την πολιτική από κάποια απόσταση.

  • Στάθη το Σωφρονιστικό σύστημα χωράει αλλαγές ακόμη. Νομίζω ότι η κυβέρνηση το πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μόνο καταστροφολογια κάνει. Δεν τον ενδιαφέρει να συνδράμει στη βελτίωση.Μονο πώς θα εκθέσει τη χώρα. Είμαστε μαζί σου . Βλέπουμε όλοι, πόσο μεγάλη συμμετοχή έχεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία .Όπως πρέπει να είναι ένας σωστός Βουλευτής.

    • Ενταξει περνα απο το γραφειο να πληρωθεις τα 60 λεπτα και ενα πακετο μακαρονια νο6 τρολ το βγαλες και σημερα το μεροκαματο σου.
      Αλλα για να σε βγαλουμε απο την πλανη σου την χωρα αυτη τη στιγμη την εχει εκθεσει και συνεχιζει να το κανει ο συρφετος σας που μας εχει γεμισει παντου με αρνητικες πρωτιες και μονιμως οι πολιτικες φαπες απο τα ξενα κεντρα ληψης αποφασεων πεφτουν βροχη για την κυβερνηση Μητσοτακη παυλα κλοουν. Για την υγεια? την παιδεια? τον πολιτισμο? τα ελληνοτουρκικα? Με οτι εχετε καταπιαστει εχετε κανει μια τρυπα στο νερο και εχετε και το απυθμενο θρασος να λετε εμεις σωσαμε την χωρα.
      Αλλα εχουν γνωση οι φυλακες ομως…σε λιγους μηνες θα πατε εκει που πραγματικα σας αξιζει γιατι 4 χρονια σκοταδι διχασμος τρομοκρατια και πολλα ακομη απο οσα μας εχετε κερασει ηταν υπερ αρκετα.

  • Μόνον ο σωφρονιστικός κώδικας χρειαζεται αναμορφωση;ο άλλος ο κώδικας ο κοινωνικός,ο οικονομικός,ο πολιτικός είναι σωφρωνισμενος;
    Ζούμε σε μια απ τις όμορφες πατρίδες του κόσμο,πραγματικό στολίδι, αλλά αυτή την ομορφιά,την ασχημαίνει η σωματική,ψυχική,ηθική και πνευματική Σήψη,όπου και να γυρίσεις η σαπίλα σε πληγωνει!
    Ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια μπαταχτσηδες ζουν πλουσιοπαραχα και ο λαός πεθαίνει κοινωνικά,οικονομικά και δημογραφικα!
    Κάποτε θα λεμε” υπήρχε μια χώρα που λέγονταν Ελλαδα!
    Όπου και να κοιτάξεις η Σηψη και η σαπίλα σε πληγωνει!
    Σωφρονιστικό σύστημα και για τους εντός και για τους εκτός των φυλακών!
    Γένοιτο!

  • Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση !!!

    Συγχαρητήρια στον δόκτορα της νομικής κύριο Κωσταντινίδη, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στην διαχείριση του νομοθετικού έργου της χώρας.

  • Ρε εσείς παιδιά από το γραφείο του Βουλευτή μην χτυπιέστε άδικα. Τζάμπα το σπατουλαριστό σε κάθε ανάρτηση. Ο Dr της νομικής επιστήμης σύντομα θα γυρίσει στο γραφείο της Θεσσαλονίκης γιατί εδώ στο νομό θα τον φάνε λάχανο ο Υφυπ. και η ΑΝΚΟ. Αν βγάλει δύο η Ν.Δ.!!!

    • Να είσαι καλά μ έκανες κ γέλασα …πάντως το βράδυ των εκλογών καλού κακού πάρε κάνα λεξοτανιλ μαζί σου γτ θα ρίξεις πολυυυ κλάμα

      • Εσεις μας κανετε να γελαμε 4 χρονια τωρα μανταμ! Γελαμε για να μην κλαψουμε με τις τακτικες και τα πεπραγμενα σας που εχετε κανει την Ελλαδα μια Ελλαδα της κατοχης σε ολους τους τομεις. Γι αυτο σε λιγους μηνες οταν πατε στο χρονοντουλαπο της ιστοριας κοιτα μην εξαφανιστεις κι εσυ σαν μερικα αλλα δεξιοτρολ βολεμενα που γλυφουν ολη μερα εδω μεσα ναι? Σε θελουμε power την βραδια των εκλογων.
        Τοτε θα καταλαβεις ελπιζω ποιος θα χρειαστει τα λεξοτανιλ και τα χαρτομαντηλακια απο το πολυ κλαμα!

  • Συνεχείς παρουσία στο κοινοβούλιο με άποψη κ προτάσεις! Υπηρετείς σωστά τον ρόλο σου Στάθη !σε καμαρώνουμε

  • Το κομβοι απ το γραφειο του τζενγκα παλι εν δραση
    ενταξει βγηκε και σημερα το μεροκαματο περαστε να πληρωθειτε
    0,60 λεπτα και ενα πακετο μακαρονια νο6 σας περιμενουν στην εισοδο αχαχαχαχαχαχαχαχαχ

  • Μετά το ταξιδάκι αναψυχής του πρώτου, του καλύτερου, του πιο ενεργου βουλευτή της περιοχής μας στο μακρινό αμερικα το λιβανισμα από το προσωπικό του πολιτικού του γραφείου ξεκίνησε ξανά κανονικά.

  • Ανούσια και άχρηστα δελτία τύπου απλώς και μόνο για να ακούγεται το όνομα του. Δυστυχώς για αυτόν και το κόμμα του η πραγματικότητα είναι σκληρή και πολύ διαφορετική από αυτό που προσπαθούν να περάσουν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.