Κρόκος: Ικανοποίηση για τη συλλογή στο βόρειο τµήµα της Κοζάνης

2 Νοεμβρίου 2022
22:02

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή του κρόκου στην περιοχή της Κοζάνης, με τους εκατοντάδες παραγωγούς να δουλεύουν έως αργά το απόγευμα στα «πλημμυρισμένα» με τα εντυπωσιακά μωβ άνθη χωράφια.

Καθώς η περίοδος συλλογής του κρόκου διαρκεί λίγες ημέρες, όσο υπάρχει ανθοφορία των λουλουδιών, ήδη στο βόρειο τμήμα του νομού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει συγκομιστεί, ενώ στα νότια της Κοζάνης (Κρόκος, Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Αγία Παρασκευή, κ.ά.) η συλλογή ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες βροχές, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν ιδανική για να μπορέσουν το ταχύτερο δυνατόν οι παραγωγοί και οι εργάτες γης να συγκομίσουν με το χέρι ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, όπως εξηγεί ο κροκοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Γιώργος Βατάλης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή σοδειά είναι πάρα πολύ καλή ποιοτικά, αφού το μικροκλίμα ευνοεί τον κρόκο και ποσοτικά εκτιμάται ότι θα είναι λίγο αυξημένη. «Πέρυσι, η παραγωγή έφτασε τους 2 τόνους. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, εάν δεν τελειώσει η συγκομιδή, αλλά εκτιμώ ότι σε σχέση με πέρυσι θα είναι λίγο αυξημένη, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τους 2,5 τόνους», αναφέρει ο κ. Βατάλης.

Κορεσμένα χωράφια και κλιματική αλλαγή

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ετήσια συνολική παραγωγή του κρόκου. Σε συνδυασμό με τον κορεσμό των χωμάτων στα κροκοχώραφα της πεδιάδας του νότιου μέρους της Κοζάνης, το φημισμένο προϊόν μας δέχεται ακόμη ένα πλήγμα.

«Τόσο ο κορεσμός των χωμάτων, όσο και η κλιματική αλλαγή παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πριν από μερικά χρόνια, κατά μέσο όρο το ένα στρέμμα σε καλές συνθήκες απέδιδε έως και ένα κιλό. Λόγω κλιματικών συνθηκών, αλλά και επειδή τα χωράφια έχουν κορεστεί εν μέρει, αφού ο κρόκος δεν θέλει επαναλήψεις, το στρέμμα αποδίδει μόλις 400-600 γρ. Παρά το γεγονός ότι αυξάνονται κάθε χρόνο τα στρέμματα της καλλιέργειας, έχουμε 5.000-5.500 στρ., ωστόσο δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τον όγκο παραγωγής. Αν καταφέρουμε να μαζέψουμε συνολικά τρεις τόνους φέτος, θα πανηγυρίζουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βατάλης.

Σε ό,τι αφορά τον κορεσμό των χωραφιών, επισημαίνει ότι οι παραγωγοί κρόκου έχουν διασκορπιστεί και η καλλιέργεια αρχίζει να μετατοπίζεται πλέον και σε άλλα χωριά, εκτός αυτών που γινόταν παραδοσιακά, όπως στο βόρειο τμήμα της περιοχής, όπου υπάρχουν «καθαρά» από κρόκο χωράφια, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την απαιτητική καλλιέργεια του λεγόμενου μωβ χρυσού της Δυτικής Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται προσπάθεια τόσο από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και από τον συνεταιρισμό να αυξηθεί στρεμματικά η καλλιέργεια, αφού ο κρόκος είναι περιζήτητος στις διεθνείς αγορές και η παραγωγή εξασφαλισμένη και έτοιμη προς διάθεση. Όμως, η έλλειψη εργατικών χεριών, τα κόστη παραγωγής και η ενέργεια αποτελούν τροχοπέδη για την είσοδο και άλλων νέων αγροτών στη σημαντική αυτή καλλιέργεια της χώρας μας.

Εμπορικές συμφωνίες

Με τις ποσότητες όλες να έχουν προπωληθεί και την παραγωγή να μην μπορεί, πλέον, να καλύψει τη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι εμπορικές συνεργασίες για το εξαιρετικό σε ποιότητα ΠΟΠ προϊόν μας είναι καθορισμένες.

Το εμπορικό κομμάτι με την Κίνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κρόκος διατίθεται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Ιταλία, Ισπανία, ενώ ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει ήδη συνάψει πενταετή συμφωνία με τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία McCormick που ειδικεύεται στα μπαχαρικά. «Κάναμε μια πολύ μεγάλη και καλή συνεργασία. Φέτος, θα διαθέσουμε περίπου 600 κιλά χύμα κρόκου, ενώ από την επόμενη χρονιά οι ποσότητες θα φτάσουν τα 1.000-1.200 κιλά, με τα μισά από αυτά να είναι συσκευασμένα.

Πρέπει να πω ότι όλες οι ποσότητές μας έχουν ήδη προπωληθεί, δεν υπάρχει κρόκος ούτε για δείγμα, αφού οι συνεργάτες μας έχουν απορροφήσει όλη την παραγωγή. Έχουμε μεγάλη ζήτηση και το προϊόν μας είναι ήδη προπωλημένο, αν είχαμε άλλον έναν τόνο από πέρσι θα τον είχαμε πουλήσει κι αυτόν», καταλήγει ο κ. Βατάλης.

 

ypaithros.gr

5 σχόλια

  • Εμείς που ζούμε; πιστεύω ότι το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πριν λίγες μέρες άλλο μέλος του συνετερισμου ανέφερε σε συζήτηση ότι η φετινή παραγωγή είναι 70% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Γνωρίζω παραγωγούς με 40 στρέμματα κρόκο να λένε ότι δεν θα μαζουψουν ούτε 3 κιλά. Και κάτι άλλο ή ποιότητα, που αναφέρεται στο κείμενο και θα είναι πολύ καλή για φέτος, με το μάτι ελέγχεται;

  • Μάλλον δεν είναι φετινό το ρεπορτάζ. Παρά πολύ χαμηλή παραγωγή φέτος στο σύνολο των παραγωγών. Ελπίζουμε να έχει μια καλύτερη απόδοση οικονομικά τουλάχιστον.

  • Κάτι λάθος συμβαίνει στο ρεπορτάζ. Η φετινή χρονιά ήταν μια από τις χειρότερες όσον αφορά την παραγόμενη ποσότητα. Κλιματική αλλαγή και ανθρώπινες παρεμβάσεις στη γη μάλλον οι χειρότερες αιτίες καταστροφής προϊόντων όπως ο κρόκος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι