Η έκθεση για το “Έπος του ’40” που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης

2 Νοεμβρίου 2022
22:20
Κανένα σχόλιο

“Το μάθημα ήταν φανταστικό. Θα ήθελα να το ξαναδώ!” έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών ο μικρός Άγγελος, ενώ η συμμαθήτριά του Ευδοκία έγραψε “Μου άρεσε πάρα πολύ και ελπίζουμε να σας ξανασυναντήσουμε !!!”

Με παρόμοια σχόλια εκφράστηκαν οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας στην έκθεση για το “Έπος του ’40” που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου τους, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, έπειτα από οικεία πρόσκληση της Διεύθυνσης.

Η Έκθεση περιείχε πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από τις ημέρες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και αποσπάσματα από εφημερίδες της περιόδου εκείνης.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Άγνωστο Στρατιώτη του 1940, μέσα από τις ανέκδοτες ιστορίες που κατέγραψε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης των Κουρουϊκίδη Παναγιώτη από το Καπνοχώρι, του Γεωργίου Κουτσιμάνη από την Κοζάνη, του Κωνσταντίνου Κύρου από τον Κρόκο, του Ανδρέα Μουμτζή από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, του Χρυσόστομου Μπουκάλη από την Σαρακίνα Γρεβενών, τουΑπόστολου Μπόνιου από το Αηδονοχώρι Κονίτσης , του Ζώη Πηγαδά από τον Σταφιδόκαμπο Ηλίας, του Ναπολέων Θεοχαρίδη από το Γραμμένο Ιωαννίνων και του Μπουκουβάλα Γεώργιου από την Καρίτσα Ιωαννίνων..

Κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν το μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης, Δημήτριος Μαλάμης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από εθνικά τραγούδια που τραγούδησε η χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.

Θερμές ευχαριστίες προς τον Σύλλογο εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Σχολείου κ.Σακαρέλης Δονάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του εορτασμού της Εθνικής μας επετείου και της αξίας που έχουν ανάλογες εκδηλώσεις.

Με το πέρας της εκδήλωσης δόθηκε στην Διεύθυνση του Σχολείου ως αναμνηστικό δώρο, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης, το βιβλίο της Μαρίας Αργυριάδη “Πήλινα και γύψινα παιχνίδια” καθώς και διαφημιστικό υλικό από το “Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Κοζάνης” και το “Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης” τουΣυνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, με την προτροπή προς τους μαθητές να τα επισκεφθούν στις ημερήσιες εκδρομές τους.

Σημειώνεται ότι η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας, το 2010 με τον τίτλο “το Έπος του ’40…πιο κοντά για το Καλπάκι” και διήρκησε δώδεκα ημέρες από τις 21 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου.
Ακολούθησε παρόμοια Έκθεση στην αίθουσα του Πάρκου Ηπειρωτών στις 27 Οκτωβρίου 2014.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                                                        Ο Πρόεδρος

                                                                  Λεωνίδας Μαγκάκης

                                  —————————————————————————

                                                       www.syllogosipirotonkozanis.gr

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.