Στην Δυτική Μακεδονία η πρώτη μονάδα καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας

8 Νοεμβρίου 2022
03:44

Έρχεται η πρώτη μονάδα καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία βγαίνει μπροστά και για πρώτη φορά, δημοσίως, ο Δημοσθένης Μαυρίδης Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας θέτει ανοιχτά το θέμα της δημιουργίας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην περιοχή, μιλώντας στην ημερίδα «ΟΤΑ και Δίκαιη Μετάβαση».

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης επεσήμανε στην ίδια διοργάνωση, ότι το έργο θα μπει άμεσα στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης. Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρίδης ζήτησε υποστήριξη από όλους τους φορείς ώστε η Δυτική Μακεδονία να μη χάσει την ευκαιρία για μια νέα παροχή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας για τους πολίτες της περιοχής.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι, η σχετική μελέτη που «τρέχει» το υπουργείο για την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών προσδιορίζει, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, την ανάγκη δημιουργίας 3 με 4 μονάδων στη χώρα, εκ των οποίων μία για τη Βόρεια Ελλάδα – με επικρατέστερη την υπό λιγνιτοποίηση περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας _ η συγκεκριμένη δήλωση έχει τη σημασία της. Η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στη Δυτική Μακεδονία πάντως κερδίζει έδαφος καθώς η δυναμικότητα της περιοχής φτάνει στους 450.000 τόνους απορριμμάτων, ενώ θα εξυπηρετεί και τα δίκτυα τηλεθερμάνσεων. Ωστόσο, την κατασκευή της υποδομής διεκδικούν επίσης η Δράμα και η Αλεξανδρούπολη.

Προ ημερών πάντως, και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος εξέφρασε, για άλλη μια φορά, τη στήριξη της κυβέρνησης στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ. Δεν ήταν τυχαία, η πρόσφατη τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα η οποία ανοίγει τον δρόμο για καύση και σε υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα από διάφορους «παίκτες» της αγοράς. Από τους πρώτους που είχε εκφραστεί θετική ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

worldenergynews.gr

21 σχόλια

 • Για ακόμη μια φορά οι τοπικοί άρχοντες αποφασίζουν να εφαρμόσουν την ολοκληρωτική πολιτική που σχεδίασε η κυβέρνηση της Ν. Δ. εις βάρος των πολιτών της δυτικής Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

  Χιλιάδες τόνοι πλαστικού θα καούν, διοξίνες και βαρέα μέταλλα θα μολύνουν ανεπανόρθωτα την περιοχή μας.

  Οι τοξικοί αυτοί ρύποι θα συσσωρευτούν στο έδαφος και το νερό της περιοχής μας. Γη και υδροφόρος ορίζοντας, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα θα δηλητηριάζονται από αυτούς τους τοξικούς ρύπους.

  Πάλι καρκίνο προσφέρουν σε εμάς και τα παιδιά μας στο όνομα της ανάπτυξης που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μεγάλη μπιζνα.

  Ψάξτε, διαβάστε να μάθετε τι γίνεται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης όπου λειτουργούν ανάλογες μονάδες.

 • Φοβερή πράσινη Μετάβαση! Από την καύση λιγνίτη στην καύση σκουπιδιών…. Ο σκουπιδότοπος της Χώρας!!! Άλλη μια φοβερή «επιτυχία» του Κασαπίδη και του Κούλη !!! Να τους ξαναψηφισετε παιδιά …. 60% την άλλη φορά …. Ξέρετε εσείς

 • Οι κουτόφραγκοι είναι δηλαδή χαζοί που έχουν τέτοιες μονάδες μέσα στην πόλη τους;
  Ενημερωθείτε πριν σχολιάσετε

  • Όχι άλλα σκουπίδια, όχι στην καύση απορριμμάτων, τα σκουπίδια στο σπίτι του κάθε καρεκλοκενταυρου που αποφασίζει για μας χωρίς εμάς.
   Τα σκουπίδια στη Βουλή, παρέα με …..τα υπολοιπα

  • μια βόλτα στον Βόλο και μια γεύση από την καύση απορριμάτων με την οποία τροφοδοτείται το τσιμεντοεργοστάσιο θα σε πείσει για το ποιοι είναι κουτόφραφκοι!

   Η ΔΙΑΔΥΜΑ αγωνιά διότι έχει ανάγκη από σκουπίδια καθώς η ΣΔΙΤ της έχει ανάγκη από συγκεκριμένη ποσότητα για να λειτουργήσει

   Πάντως το ενδιαφέρον είναι το ΟΡΓΟΥΕΛΙΚΟ της διαστρέβλωσης των λέξεων:πράσινη μετάβαση λέει με καύση απορριμάτων, ξεκλήρισμα δασών για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά, ήθελαν και χυτα αμιάντου!

   • Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε στις 3 Νοεμβρίου στην Κέρκυρα, απέρριψε ομόφωνα το σύνολο των «τροποποιήσεων» της κυβέρνησης επί του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. ● Οι δήμαρχοι αντιδρούν στο αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο της ανεξέλεγκτης καύσης των απορριμμάτων, αλλά και στην εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων των δήμων στους ιδιώτες.

 • Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ για τη Δυτική Μακεδονία. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαγγέλει πως η καύση απορριμμάτων δεν συνάδει με την κυκλική οικονομία και ήδη οι χώρες που ΕΠΙΔΟΤΟΥΣΑΝ την καύση όπως η Σουηδία φαίνεται να ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις, εμείς θα επιλέξουμε την καύση.

  Έχω μια απορία, είναι ανικατόνητα ή εξυπηρέτηση κάποιον συμφερόντων; Πάντως η καύση σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας και των πολιτών της.

 • Α το έχουν τερματίσει οι “αρμόδιοι”!
  Δηλαδή είμαστε που είμαστε ο σκουπιδότοπος της χώρας, να γίνουμε και επίσημα με σφραγίδα! Και να έρχονται τα σκουπίδια όλης της χώρας εδώ; Δημότες σηκωθείτε από τις καρέκλες να τους διώξουμε! Αυτοί δεν θ αφήσουν τίποτα όρθιο…

 • https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20210128STO96607/to-schedio-drasis-tis-ee-gia-ti-metavasi-se-mia-kukliki-oikonomia-eos-to-2050

  Διαχείριση και μεταφορά αποβλήτων

  Η ΕΕ παράγει πάνω από 2,5 δισ. τόνους αποβλήτων ετησίως. Οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν την ανακύκλωση υψηλής ποιότητας, να καταργήσουν σταδιακά την υγειονομική ταφή και να ελαχιστοποιήσουν την αποτέφρωση αποβλήτων.

  • ΜΕ αρέσει που βάζεις σαν παράδειγμα το ποιο σύγχρονο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στον κόσμο.
   Βαλε ένα από την Ινδία μιας και είμαστε ποιο κοντα στην κουλτούρα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.