Γιώργος Χριστοφορίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Παράταξη ΄΄ΕΛΠΙΔΑ΄΄: “ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΥΜΕ – Πρόταση για την ονομασία της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ΄΄ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ΄΄”

15 Νοεμβρίου 2022
20:19

 Αγαπητέ Περιφερειάρχη,

κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είναι γνωστό ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το κομβικό ιστορικό γεγονός για την χώρα μας, την Μικρασιατική Καταστροφή. Δεν θα επαναλάβω αυτά που όλοι γνωρίζουμε για την σημασία της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τα γεγονότα του  Πόντου και της Κωνσταντινούπολης που κάλυψαν μεγάλο μέρος του20ου αιώνα.

Θέλω απλά να υπενθυμίσω ότι αυτές οι ιστορικές καταστροφές δημιούργησαν στρατιές προσφύγων που μετοίκισαν στον Ελλαδικό χώρο αφήνοντας προαιώνιες εστίες. Τις αξέχαστες Πατρίδες μας στον Πόντο, στην Ιωνία, στην Ανατολική Θράκη καθώς και σε  άλλες περιοχές της Ανατολίας.

Η Περιφέρειά μας αποτέλεσε βασικό τόπο εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων των Ελλήνων της Ανατολής. Οι αλησμόνητες πατρίδες ζουν στη μνήμη μας και τιμώνται διαιωνίζοντας τις παραδόσεις μας, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων που ανθίζουν στην Περιφέρειά μας. Οι εκδηλώσεις μνήμης τη φετινή χρονιά είναι πολλές και σε όλο τον κόσμο!

Δυστυχώς όμως οι εκδηλώσεις και η μνήμη υποχωρεί όταν περάσουν οι κομβικές χρονικές στιγμές όπως η φετινή εκατονταετηρίδα. Σε αυτό το πλαίσιο διατήρησης της μνήμης των πατρίδων των προγόνων μας και συνεχούς υπενθύμισης των δεινών που επιφέρει ο πόλεμος ,το μίσος ,οι εθνικισμοί, προτείνω:

  1. Η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου να ονομαστεί σε ‘’ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ’’ με την τοποθέτηση της ανάλογης πινακίδας στην είσοδο της αίθουσας.
  2. Να μεταφέρει ο Περιφερειάρχης στην ΓΣ της ΕΝΠΕ ως αίτημα την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας, να ονοματισθεί σε κάθε Περιφέρεια μια αίθουσα σε ‘’ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ’’

Αυτό θα αποτελεί μία συνεχή υπενθύμιση, του άλλοτε ένδοξου και άλλοτε τραγικού παρελθόντος, αλλά και μια ελάχιστη τιμή για όσους αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους.  Η μνήμη του παρελθόντος αποτελεί οδηγό του σήμερα και του αύριο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και ελπίζω η πρότασή μου να αντιμετωπιστεί θετικά.

                      Γιώργος Χριστοφορίδης

      Περιφερειακός Σύμβουλος Παράταξη ΄΄ΕΛΠΙΔΑ΄΄

12 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.