ΕΣΑΗ: Πτολεμαΐδα 5 και Μεσοχώρα θα δώσουν ενισχυμένα μερίδια στην παραγωγή της ΔΕΗ το 2023 – Ψηλά θα μείνει και το ποσοστό στην προμήθεια

1 Δεκεμβρίου 2022
10:54
Κανένα σχόλιο

Η είσοδος της Πτολεμαΐδας 5 και του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας στο σύστημα πρόκειται να ενισχύσει το ποσοστό της ΔΕΗ στην παραγωγή το 2023, ενώ και το αντίστοιχο στην προμήθεια αναμέται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, όπως εκτιμά ο ΕΣΑΗ.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του στα πλαίσια της διαβούλευσης της ΡΑΕ για τα ποσοστά του μεριδίου λιανικής και ενέργειας που αντιστοιχούν σε ποσότητες ενέργειας επί συναλλαγών Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων για το έτος 2023, ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι “η δεσπόζουσα επιχείρηση αναμένεται να ενισχυθεί το 2023 τόσο ως προς τον ρόλο της ως παραγωγός όσο και ως προς τον ρόλο της ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, στο κομμάτι της παραγωγής αναμένονται: (α) η πλήρης λειτουργία από αρχές του έτους της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα και η παράλληλη λειτουργία των υπόλοιπων μονάδων λιγνιτικής παραγωγής εξαιτίας της μεταβολής του προγράμματος απόσυρσης αυτών, (β) η συνέχιση της αναστολής της διάθεσης λιγνιτικής παραγωγής στην προθεσμιακή αγορά και (γ) η λειτουργία της ​νέας υδροηλεκτρικής μονάδας στη Μεσοχώρα, εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν επιπλέον το συνολικό της μερίδιο στην εγχώρια παραγωγή και διατηρούν την πρόσβασή της σε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Όσον αφορά το κομμάτι της προμήθειας, το 2022 δεν υφίσταται καμία αποκλιμάκωση, με την δεσπόζουσα επιχείρηση να παραμένει σε επίπεδα της τάξης του 65% όσον αφορά το μερίδιό της”.

Πέραν της παραπάνω διαπίστωσης, ο ΕΣΑΗ θεωρει ότι ο δείκτης αντασφάλισης FHR δεν πρέπει να αυξηθεί για το 2023 αλλά πρέπει να παραμείνει στο 20% και το Χ να παραμείνει στο 40%. Ωστόσο, εκτιμά ότι για την γενικότερη εξυπηρέτηση εκτέλεσης διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση στην Αγορά Επόμενης Ημέρας θα πρέπει να εξεταστεί η εισαγωγή ενός μονοψήφιου ποσοστού (<5%) εξαίρεσης από την εκκαθάριση με την Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, ομοιόμορφα εφαρμοζόμενου σε όλους τους Προμηθευτές.

Το ποσοστό αυτό -το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο Α% για την δεσπόζουσα επιχείρηση- θα δώσει τη δυνατότητα σύναψης και φυσικής παράδοσης ενέργειας από διμερή συμβόλαια μεταξύ των Προμηθευτών/Εκπροσώπων Φορτίου μεγάλων καταναλωτών και διαφορετικών τεχνολογιών παραγωγής.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.