Ομιλία Παρασκευής Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» στην Ολομέλεια της Βουλής

10 Δεκεμβρίου 2022
18:39

«• Έχει πολλή δουλειά η Κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί Βουλευτές.

    • Αλλά δουλειά έχουν και οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης.
    • Θα ήταν καλό να ασχοληθούν με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, να έχουν προτάσεις, να ασκούν κριτική, αλλά να μην ασχολούνται με ιστορίες οι οποίες δεν πείθουν κανέναν.
    • Δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε δυνατότητα να ασχολούμαστε με πράγματα που δεν βοηθούν τον Έλληνα πολίτη και δεν προάγουν, ούτε την πρόοδο, ούτε επιλύουν τα κορυφαία ζητήματα που μας απασχολούν»

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

→ το παρόν νομοσχέδιο ουσιαστικά εκσυγχρονίζει και προσθέτει, όπου υπάρχουν κενά στο υπάρχοντα νόμο, βάσει του οποίου λειτούργησε τα τελευταία αρκετά χρόνια, από το 1994, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών -η ΕΥΠ- και βέβαια και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ακολούθησε τις ίδιες διαδικασίες.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει με μεγάλα άλματα και υπάρχουν παγίδες οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να ληφθεί μέριμνα και να υπάρχει ασφάλεια στην πορεία που ακολουθούνταν μέχρι τώρα.

Έτσι, λοιπόν, η διαδικασία της άρσης απορρήτου εκσυγχρονίζεται και θωρακίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει

  • ασφάλεια από τα παράνομα λογισμικά, να υπάρχει
  • ασφάλεια προσωπικών δεδομένων στα φυσικά πρόσωπα και βέβαια, να υπάρχει
  • μια αναβάθμιση σε ένα άλλο επίπεδο, της κυβερνοασφάλειας.

Και πώς γίνεται όλη αυτή η διαδικασία; Πώς επιτυγχάνεται αυτή η διαδικασία;

  • Κατ’ αρχάς, με το να γίνεται πιο σύνθετη η διαδρομή της άρσης απορρήτου, έτσι ώστε βήμα-βήμα να ελεγχθούν τα πάντα και να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές όσων κατέχουν και χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά και μετατρέπεται το πλημμέλημα σε κακούργημα, με τιμωρία φυλάκισης δέκα ετών. Είναι μια σημαντική παρέμβαση που θα προβληματίσει και θα αποτρέψει αυτή τη διαδικασία.
  • Παράλληλα, υπάρχουν Συμβούλιο και Επιτροπή η οποία ελέγχει, παρακολουθεί και ρυθμίζει την κυβερνοασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η λειτουργία της ΕΥΠ είναι σημαντική.

Έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια κάθε χώρας, με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με την ενεργειακή ασφάλεια και με ποικίλα άλλα σοβαρότατα θέματα, όπως η κυβερνοασφάλεια.

Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία.

Είναι θέμα ευθύνης και χρέους απέναντι στους πολίτες μας.

Πώς καταφέρνει αυτό το νομοσχέδιο να διασφαλίσει αυτά που αναφέραμε;

Κατ’ αρχάς, θα περιγράψω τη διαδικασία της άρσης του απορρήτου,

που πλέον προτείνεται από την ΕΥΠ τεκμηριωμένα, με τον εισαγγελέα που έχει οριστεί αρμόδιος για αυτή τη δουλειά, ο οποίος αξιολογεί τα δεδομένα, αποφασίζει, το δίνει και σε δεύτερο εισαγγελέα, για να έχουμε δικλίδα ασφαλείας και τελικώς, λαμβάνεται η απόφαση.

Επίσης, υπάρχει και άλλη μια δικλίδα ασφαλείας για τα πολιτικά πρόσωπα.

Πριν φτάσει στον εισαγγελέα, περνάει από τον Πρόεδρο της Βουλής και αν δεν υπάρχει Βουλή και Πρόεδρος, από τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να υπάρχει ένας περαιτέρω έλεγχος.

Επίσης, περιγράφονται οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η άρση του απορρήτου, όχι μόνο στην περίπτωση της εθνικής ασφάλειας, αλλά και για κακουργήματα τα οποία έχουν τελεστεί, όπως είναι

  • η ανθρωποκτονία με δόλο,
  • ο εμπρησμός,
  • ληστείες και
  • μια σειρά άλλων αδικημάτων, που είναι σε βαθμό κακουργήματος,

έτσι ώστε να μπορέσουν να διερευνηθούν και να έχουμε πορίσματα και συμπεράσματα.

Δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο στην ανάλυση του νομοσχεδίου, γιατί αρκετοί συνάδελφοι, ο Πρωθυπουργός, Υπουργοί έχουν μιλήσει και το έχουν αναλύσει στη λεπτομέρειά του.

Εγώ θέλω να μιλήσω γενικά και να πω το εξής:

Γιατί αυτό το νομοσχέδιο δεν ψηφίζεται από όλους, εφόσον ουσιαστικά είναι νόμοι που εφάρμοζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Κυρίως θα αναφερθώ στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πολλοί συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν αρνητικά.

Για ποιον λόγο;

Αυτό εφάρμοζαν και αυτές τις διαδικασίες είχαν ακολουθήσει.

Το δεύτερο που θεωρώ πολύ σοβαρό είναι ότι θα πρέπει να θωρακίσουμε την ΕΥΠ, καταλαβαίνοντας τη μεγάλη σημασία του έργου της.

Είναι λυπηρό, εάν προσπαθούμε για πολιτικά οφέλη, να δημιουργούμε προβλήματα σε μια λειτουργία που διασφαλίζει διάφορους τομείς και κυρίαρχα, την εθνική ασφάλεια.

Επίσης, θέλω να αναφερθώ στην επαναλαμβανόμενη αναφορά στον Πρωθυπουργό και να πω ότι

οι Έλληνες πολίτες ξέρουν και θέλουν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος να βρίσκεται μέσα και έξω από την Ελλάδα, στα πεδία των μαχών, όπου διεκδικεί για τη χώρα μας, όπου φροντίζει για τη διπλωματία και φροντίζει για να κερδίσει οφέλη για την πατρίδα μας.

Δεν τον θέλει να βρίσκεται διαρκώς σε μια επαναλαμβανόμενη συζήτηση, τα ίδια και τα ίδια, μέσα στη Βουλή.

Με ποιον σκοπό;

Κάποιοι νομίζουν για πολιτικά οφέλη.

Όχι.

Οι πολίτες δεν πείθονται με τέτοιες διαδικασίες.

Άκουσαν προεκλογικά την προηγούμενη τετραετία την υπόθεση NOVARTIS.

Έτσι, όμως, όπως κατέληξε, πλέον δεν θέλουν να ακούσουν ξανά για «μυθιστορήματα».

Θέλουν αγώνα, προσπάθεια για την πατρίδα και θέλουν αποτέλεσμα.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στη λέξη απόρρητο, το οποίο είναι το κορυφαίο δεδομένο όλης αυτής της διαδικασίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Διαρκώς γίνονται ερωτήσεις μέσα στη Βουλή για το θέμα του απορρήτου,

«γιατί το ένα έγινε με αυτό τον τρόπο;» και

«για κάποιο άλλο θέμα θέλουμε απαντήσεις».

  • Είναι κανείς που δεν καταλαβαίνει ποιοι είναι οι κανόνες λειτουργίας και γιατί λειτουργεί αυτή η υπηρεσία και πώς καταφέρνει να έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να προστατεύσει τη χώρα;
  • Όταν γίνονται αυτές οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, όσο και αν θέλει κάποιος να προστατεύσει κάποια πράγματα και να επικαλεστεί το απόρρητο, κουβέντα επαναλαμβανόμενη φέρνει πληροφορίες στα αυτιά και στα μάτια αυτών οι οποίοι κακόβουλα σκέφτονται για τη χώρα μας.

Με «μυθιστορήματα» δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές.

Αυτά είναι φυγοπονία.

  • Έχει πολλή δουλειά η Κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί Βουλευτές.
  • Αλλά δουλειά έχουν και οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης.
  • Θα ήταν καλό να ασχοληθούν με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, να έχουν προτάσεις, να ασκούν κριτική, αλλά να μην ασχολούνται με ιστορίες οι οποίες δεν πείθουν κανέναν.
  • Δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε δυνατότητα να ασχολούμαστε με πράγματα που δεν βοηθούν τον Έλληνα πολίτη και δεν προάγουν, ούτε την πρόοδο, ούτε επιλύουν τα κορυφαία ζητήματα που μας απασχολούν.

Σας ευχαριστώ.

09/12/2022

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

5 σχόλια

  • Τον πάτση που παρακολουθουσε,γιατί δεν τον καρατομήσε,πριν βγει το γαλάζιο patsi γκέιτ;
    Μάλλον μαζί, δε τρώνε τίποτα!
    Μόνον ο Πάγκαλος έλεγε μαζί τα φαγαμε;
    Η Ν.Δ,Τιμιοστεφανωμένη,Αγιοκαταγμένη.

  • προστασία προσωπικών δεδομένων με PREDATOR; Δίνεται και άδεια χρήσης και σε άλλους. Από ότι φαίνεται αποκτήσατε εμπειρία.

  • Κυρία Βρυζίδου καλά πιστεύεται ότι αυτού του είδους τα δελτία τύπου ενδιαφέρουν τον καμάκι που δεν έχει να περάσει τις γιορτές;
    Πιστεύεται πραγματικά ότι αυτά ανεβάζουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας;
    Ειλικρινά έρχεται ξεπεράσει την εποχή του Μαυρογιαλούρου και του Γκρουέζα!!!!!
    Ο κόσμος θα σας θυμάται μόνο με μια τσάντα στο χέρι και επισκέψεις σε γάμους,βαπτησια,κηδειες…..ΚΑΛΗΝΧΚΤΑ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.