kozan.gr: Κοζάνη: Η παρουσίαση του βιβλίου “Του έρωτα το κόκκινο – 100 χρόνια Σμύρνη” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 11/12 (Φωτογραφίες)

11 Δεκεμβρίου 2022
22:35
Κανένα σχόλιο
Οι Εκδόσεις Διάνοια – Diania Publications σε συνεργασία με το Δήμος Κοζάνης και την διαδικτυακή ομάδα Βιβλίων ορίζοντες  διοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου την παρουσίαση του βιβλίου “Του έρωτα το κόκκινο – 100 χρόνια Σμύρνη”. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής του Μικρασιατικού Ελληνισμού του Δήμου Κοζάνης, καθώς εφέτος συμπληρώνουμε 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή . ** 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΜΥΡΝΗ, μια επετειακή συλλογική έκδοση, που αποτίει τον δικό της φόρο τιμής, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Ένα βιβλίο, 53 συγγραφείς…53 “δεν ξεχνώ”.Την παρουσίαση συντόνισε κα Ολυμπία Τσικαρδάνη φιλόλογος-ποιήτρια-συγγραφέας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Μικρασιατική Καταστροφή επέδρασε βαρύτατα στην πολιτική και ιστορία του Ελληνικού κράτους, και επηρέασαν βαθύτατα τους ανθρώπους του πνεύματος· όχι μονάχα ποιητές και πεζογράφους που κατοικούσαν στην Μικρά Ασία, αλλά και λογοτέχνες από όλα τα μήκη της Ελλάδας, και του εξωτερικού. Τα τελευταία εκατό χρόνια, έχει απασχολήσει αναρίθμητους Ιστορικούς, θιασώτες του στοχασμού και τεχνίτες της αφήγησης· ενώ τα έργα του λόγου, που εμπνεύστηκαν από το τραγικό γεγονός, είναι αμέτρητα – και έγιναν γέφυρα με το αλγεινό παρελθόν, δίαυλοι αναδρομής και αναδιφήσεων.
Ακόμη και σήμερα, είναι πολυάριθμοι οι συγγραφείς που επιλέγουν να ασχοληθούν με το ζήτημα. Σε βαθμό τέτοιο, που να παρουσιάζεται η τάση τους αυτή, ως στείρα προσκόλληση στο παρελθόν.
Στο παρόν Ανθολόγιο, όμως, μην αναμένετε να συναντήσετε ιστορικές πληροφορίες, καταγραφές μαρτυριών και ντοκουμέντα. Εδώ, παρατίθενται λογοτεχνικές μνείες, ποιήματα και πεζά, που στόχο έχουν να αναμεταδώσουν τον οδυρμό των περασμένων γεγονότων και να προστατεύσουν από λήθη βιώματα – θέτοντας τη λογοτεχνία, στην υπηρεσία της αναμνησίας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.