Τα δικά μας έθιμα των Χριστουγέννων! (Γράφει η Φανή Φτάκα)

18 Δεκεμβρίου 2022
18:34
Μπορεί η Σιατιστα και η Φλώρινα ναχουν τις Κλαδαριες και τις Φωτιές αντιστοιχα αλλά και η Κοζανη δεν πρέπει να παραπονιέται! Το δυνατό χριστουγεννιάτικο της χαρτί είναι τα Μωμογέργια!
Έθιμο δρώμενο του 12ημέρου των Χριστουγέννων που τόφεραν το 1924 οι πρόσφυγες από τις χαμένες τους πατρίδες, στον Πόντο, βρήκε εύφορες ρίζες σ’αυτόν τον τόπο και κρατήθηκε γερά μέχρι σήμερα !
Έξι χωριά στο Δήμο Κοζανης( Άγιος Δημήτριος, Τετραλοφος, Σκήτη, Αλωνακια, Ρυάκιο, Πρωτοχωρι) αναβιωνουν κάθε χρόνο το λαϊκό αυτό δρώμενο ξεκινωντας τους εορτασμους ανήμερα των Χριστουγέννων και κλείνοντας αυτον τον εορταστικό κύκλο την ημέρα τ’ Αηγιαννιού!
Το 2016 μάλιστα το λαϊκό αυτό δρωμενο είχε την τιμητική του σε πανελλήνια και παγκόσμια κλίμακα αφού εντάχθηκε στον παγκόσμιο κατάλογο της αυλης πολιτιστικης κληρονομιας της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Το έθιμο, μετά δυο χρόνια απουσίας επανεμφανίστηκε χθες με μια αναπαράσταση του στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης σηματοδοτωντας με εκκωφαντικό τρόπο τον ερχομό των φετινών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων !
Γιατί όμως χθες και όχι σήμερα η εξαιρετική αυτή παρουσίαση που θα έδινε και άλλη πνοή στο εορταστικό αγοραστικό πνεύμα αυτής της τελευταίας προ των Χριστουγέννων Κυριακής που ο Εμπορικος Συλλογος της πόλης μας κρατάει ως είθισται από παλιά τα μαγαζιά ανοιχτά;
Δεν θα χρειαζόταν πιστεύω κι η Λευκή Νύχτα που τόσος θόρυβος έγινε γι αυτήν τις προάλλες !
Και πόσο μεγαλύτερη θα ήταν αυτή η πνοή αν συνοδευόταν και από παρέλαση των ομίλων που με τόσο κόπο πραγματοποιήθηκε επι 3 συνεχή χρόνια στους γεματους κίνηση εμπορικούς δρόμους της πόλης;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Μωμοερια είναι δρώμενο που θέλει κίνηση για να αναπτυχθεί και όχι στατικός χορός σ ένα χοροστασι σαν την κεντρική πλατεία που ασφυκτιά απο τα στημένα σπιτάκια και τις κούνιες!
Με λύπη διαπιστώσαμε επίσης ότι δεν ήταν όλοι οι όμιλοι παρόντες στο χθεσινό προσκλητήριο στην κεντρική πλατεία ! Κάποιοι παλαίμαχοι του εθίμου με ωραίες περικεφαλαίες με καθρεφτάκια απουσίαζαν ; Γιατί άραγε;
Τα λαϊκά δρώμενα δεν έπεσαν τυχαία από τον ουρανό στις τοπικές κοινωνίες , καποιοι ανθρωποι μάτωσαν κυριολεκτικά για να κρατηθούν ζωντανά μέχρι τις μερες μας !
Καθήκον όλων μας να σταθούμε αρωγοί σ‘ αυτές τις προσπάθειες των τοπικών συλλόγων και υποχρέωση μας να τα ανεβάσουμε ακομα παραπάνω στους δύσκολους καιρούς που ζούμε !
Μια UNESCO δεν αρκει!
Ελπίζουμε γρήγορα και οι Φανοι της Κοζάνης μαζι με τις Λαζαρινες του Τσιαρτσιαμπα να βρουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μιας και το Υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πολιτική ανοίγματος στην κατάρτιση του εθνικού ευρετηρίου!
Μέχρι τότε κανείς δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί αυτά τα ποντιακά χωριά την ημέρα εορτασμού του εθίμου στις διαφορετικες έδρες του όπου αναπτύσσεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια και με την αντίστοιχη γενναιόδωρη φιλοξενία των σπιτονοικυρων !
Καλά Χριστούγεννα ναχουμε!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.