Γ. Αδαμίδης: “Ένα κοινωνικό αγαθό στα χέρια μιας χούφτας ασύδοτων κερδοσκόπων της αγοράς”

27 Δεκεμβρίου 2022
11:03
Παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η απαράδεκτη καθιέρωση της εξακολουθητικής αισχροκέρδειας στην ενέργεια. Η αιμορραγία δημόσιων πόρων προς τους χορηγούς της Κυβέρνησης έχει καταντήσει πλέον κανονικότητα. Άλλο ένα περίπου δισεκατομμύριο ευρώ (840 εκατομμύρια για την ακρίβεια) θα οδεύσουν για την επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για τον Ιανουάριο του 2023 από τα δημόσια ταμεία στις τσέπες των παρόχων και των παραγωγών.
Ο Υ.Π.ΕΝ. ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων. Ακόμη και έτσι να είναι (που δεν είναι) δεν συγκαλύπτεται το γεγονός πως τα χρήματα αυτά μπορεί προσωρινά να αποτρέπουν την έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης, στερούν όμως με τραγικές συνέπειες τις λειτουργικές δυνατότητες που επιθυμούμε όλοι μας να έχουν οι τομείς της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας. Γιατί πολύ απλά αποτελούν επιδότηση του ολιγοπωλίου από τους φόρους που πληρώνουμε όλοι μας και θα λείψουν από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το κοινωνικό κράτος.
Αν μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γνωστού ιδιώτη μεγαλοπαραγωγού ΗΕ οι τιμές προσωρινά παραμένουν χαμηλές και θα ξαναπάρουν την ανηφόρα μετά την Άνοιξη, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε πως αυτό το παιχνίδι επιδότησης της αισχροκέρδειας θα καταστρέψει οικονομικά τη χώρα.
Γι’ αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα πλαίσια της επικοινωνιακής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει, καθοδηγεί τα φίλια προς την Κυβέρνηση ΜΜΕ προς την κατεύθυνση ανάδειξης της υποτιθέμενης απορρόφησης της αύξησης κατά 87%. Όμως αυτό εκτός από ληστεία των δημόσιων ταμείων αποτελεί ακόμη ένα τερατολόγημα των αρίστων (μόνο) στην επικοινωνία. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο το κόστος της kWh ήταν 11 λεπτά και σήμερα μετά την επιδότηση κοστίζει στον καταναλωτή 16 λεπτά, αύξηση δηλαδή πάνω από 45% για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η αντίστοιχη επιβάρυνση για καταναλώσεις πάνω από 500 kWh είναι 22 λεπτά δηλαδή αύξηση 100%.
Εντωμεταξύ παραμένουμε ως χώρα πρωταθλητές στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, καθώς σήμερα η τιμή της MWh αγγίζει τα 250 ευρώ. Η σύγκριση των τιμών στο συνημμένο αρχείο είναι καταλυτική.
Αυτά συμβαίνουν όταν χωρίς ενσυναίσθηση και έχοντας ως μόνο κριτήριο τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και τις ιδεοληψίες της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, αποφασίζεις να ιδιωτικοποιήσεις την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας. Περνώντας ένα κοινωνικό αγαθό στα χέρια μιας χούφτας ασύδοτων κερδοσκόπων της αγοράς.

26 σχόλια

  • Αδαμίδη αυτό που περιγράφεις δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια.Η Κυβέρνησή και οι 156 Βουλευτές που τη στηρίζουν έχουν καταστήσει κανονικότητα την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Από κοντά Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Συνδικαλιστές, Προέδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι ετειρειών και μετακλητοί που πρόσκεινται όχι στη Νέα Δημοκρατία αλλά στη Μητσοτάκης ΑΕ δεν θ’ αφήσουν ούτε κολυμπηθρόξυλο. Και δεν είναι όλοι μαζί ούτε το 5% των Ελλήνων.
    Αφύπνιση του ελληνικού λαού άμεσα, απαλλαγή από τη λαίλαπα και δικαιοσύνη παντού.
    Εσύ τουλάχιστον προσπαθείς … για τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές δεν το βλέπω.

      • Νουδουλικο φαε power pass των 20 ευρω και μια πορτοκαλαδα να χορτασεις! Σοβιετια γιναμε! Αυτο σκουζατε επι Συριζα και τωρα μας καταντησατε χειροτερα και απο κατοχη!
        Αντε γεια!

    • ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ .ΤΟ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ Η ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ.

      • ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΜΗΠΩΣ ΕΧΑΣΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ; ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΟΥΣ;

        • τι μας λες ρε. να μην σου επιτρέπουν να πάρεις δικά σου χρήματα. θα τους πούμε και ευχαριστώ…λόγω ανικανότητας υπογράψαμε το μεγαλυτερο μνημόνιο.

          • Τα προηγουμενα μνημονια που υπογραψατε εσεις τι ηταν ρε γκρεκο μασκαρα?
            Δεν ηταν τεραστια? Ποιος μας εφτασε καποτε να ζουμε με 200 ευρω συνταξη και μισθους? Ο Συριζα η ο Φουφουτος?
            Ρε πειτε τα αυτα σε κανεναν αδαη και σε καμια γιαγια που δεν εχει καλη μνημη οχι στην…….τατιανα τατιανες το πιασες φανταζομαι!
            Εσεις που μας βαλατε με ταμπουνια μεσα στην οικονομικη καταστροφη απο το 2009 τολματε να μιλατε για τον Συριζα γελανε και τα τσιμεντα.

  • Αυτό που γίνεται είναι τραγικό. Απορώ με πολλους ανεγκέφαλους που θεωρούν πως όσοι διαμαρτύρονται είναι συριζαίοι και άλλες χαζαμάρες. Το έχω ξαναπεί, ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος ασφαλώς, θα τους είχε ξεκάνει όλους τους νυν βουλευτες της ΝΔ

    • Έπρεπε να αρχίσει από τον ανιψιό του.Θα γλυτώναμε την ωραιότατη χρεοκωπία με την αλήστου μνήμης απογραφή Αλογοσκούφη.

  • ευτυχώς τα βρίσκετε…
    πριν λίγα χρόνια τέτοιες μέρες είμαστε στην ουρά των ΑΤΜ να πάρουμε το 50αρικο για πάρουμε λίγα ψώνια.
    Μιλάτε για φτωχοποιηση, για πείτε ένα νόμο που ψηφίστηκε επί Μητσοτάκη και να αφορά αύξηση φορολογίας. μπορείς να βρεις αρκετούς που αφορούν μείωση της φορολογίας.
    Πότε η Ελλάδα είχε τόσους συμμάχους στο εξωτερικό,πότε είχε εξωτερική πολιτική του σημερινού επιπέδου. Οταν λέγαμε το Αιγαίο δεν έχει συνορα;

    • Εξωτερική πολιτική του σημερινού επιπέδου !!!
      Μάλιστα.
      Όπως αυτό με τον Δένδια κλεισμένο στο παρκαρισμένο στο αεροδρόμιο της Λιβύης για ώρες αεροπλάνο του;
      Ή μήπως με την αγορασμένη υποστήριξη Γαλλίας-ΗΠΑ με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού;
      Όσο για τα ΑΤΜ δεν θυμάμαι να έχασες κανένα ευρώ από τους λογαριασμούς σου. Για ρώτα και τους Κύπριους.
      Και μην ξεχνάς στα μνημόνια εσύ μας έβαλες !!!

      • δεν ξεχνώ ούτε τα 100 δις χρέος σε μια βραδιά λόγο ανικανότητας ούτε την πιθανή επιστροφή στις δραχμές.
        Σήμερα έχασες ευρω; Όχι άλλα ούτε και πιθανή της ελληνικής επικρατιας.
        Είναι τυχαίο ότι ο Τούρκος προτιμά τον τσιπρα;

      • ενώ εσύ ξυπνιε υποστηρίζεις τους κατάλληλους. Για ποια Ελλάδα θα μίλαγε τώρα αν είχαμε ακόμα τσιπρα; που θα ήταν τα σύνορα της Ελλαδας;

        • Αλλάξανε τα σύνορα και δεν το ξέρω; Ή μήπως εννοείς τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Αλβανία όπου και κει δώσαμε παραπάνω από ότι έπρεπε;

          • Ενώ με τον κατρούγκαλο είχαμε πέσει στα τέσσερα και περιμέναμε. Μια ζωή βλακείες. Γιαυτό δεν πρόκειται να ξανακυβερνήσετε. Εκτός από κάτι λίγους οι υπόλοιποι Έλληνες το κατάλαβαν νωρίς.

          • Ο Τσίπρας γιατί δεν το έκανε; γιατί ήταν πατριώτης; Ή γιατί κανείς δεν του έδινε σημασία; Η γιατί θεωρούσε ότι η χώρα μας δεν έχει σύνορα; δεν είναι τυχαία το αγαπημένο παιδί του ερτογάν;

          • Καημένο μου παιδί. Μ’ αυτά τα επιχειρήματα θα πας στις εκλογές; Λέγοντας ότι ο Τσίπρας είναι εκλεκτός του Ερντογάν; Κοίτα μήπως μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία βγει κανένα φασούλι ότι στήσανε μηχανή Μητσοτάκης και Ερντογάν με φτιαχτή κρίση για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους. Και μην ξεχνάς τις κουμπαριές με το γκαντεμοσόϊ.

  • Δίνεται Προγραμμα εθελούσιας σε θεμελιωμένους συνταξιοδοτικά εργαζομενους στην ουσία δηλαδή σε Συνταξιούχους και δεν ντρέπεσαι!!!!!αν κατέβεις για βο…λευτής να σε ψηφισουν μόνο αυτοί.

  • Άλλος ένας που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν κατόρθωσε να τα βάλει με τα κατεστημένα που συμμετείχε ενεργά…Σήμερα κάνει μάθημα περί κοινωνικοποιημένης ενέργειας, όταν ο κάθε ιδιώτης εργολάβος, μικρός ή μεγάλος, έπαιρνε από το υστέρημα των εργαζομένων για να γίνει κάποιος στην Κοζάνη.Καμία εξωστρέφεια, κανένα σχέδιο απολιγνιτοποίησης, καμία νέα επένδυση, μόνο ψηφαλάκια και δήθεν αγώνες με τον διακόπτη.Παραιτήσου ΦΤΑΝΕΙ!!! Γελάει ακόμα κι ο Φωτόπουλος…

  • Δηλαδή θέλεις να μας πεις ότι είσαι υπέρ η ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και να την διαχειρίζεται αποκλείστηκα ένας δημόσιος φορέας .Αλλα ψήφισες στα συνέδρια της Γενοπ και αλλα υποστηρίζει το κόμμα που σήμερα εκπροσωπείς . Μάλλον μας κοροϊδεύεις ε τι λες έτσι είναι η αλλιως

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.