Με αλαζονεία δεν χτίζουμε ένα υγιές μέλλον (Γράφει ο Γ. Θεοφύλακτος – με αφορμή το άρθρο του Π. Κουκουλόπουλου για την απογραφή του 2021)

1 Ιανουαρίου 2023
19:08

           Ας αναλογιστούμε, μέρες που είναι, ένα όχι και τόσο σπάνιο παράδειγμα (που κρύβει νουν αληθείας): σε μια οικογένεια, οι προηγούμενες γενιές δανείστηκαν πάνω από τις δυνατότητες και τα εισοδήματά τους, αγόρασαν πολλά ακίνητα (υποθηκευμένα), συγχρόνως όμως σπατάλησαν αλόγιστα σε ακριβά αυτοκίνητα, ακριβά αντικείμενα και πολυτελή ζωή κτλ.

          Κάποτε όμως οι τράπεζες ζήτησαν τον λογαριασμό: κατέσχεσαν τα εξοχικά και μέρος των μισθών και των συντάξεων της οικογένειας και ετοιμάστηκαν να κατάσχουν και την α΄ κατοικία της. Τότε οι νεότερες γενιές αποφάσισαν να ‘αναλάβουν δράση’, νοικοκύρεψαν την κατάσταση, ελαχιστοποίησαν τα έξοδα και την διασκέδαση, πήγανε στο εξωτερικό για καλύτερες εργασίες, κάνανε δυο δουλειές στην Ελλάδα κτλ – και έτσι άρχισαν να αποπληρώνονται τα χρέη και οι τράπεζες σταμάτησαν τις κατασχέσεις.

          Ε, λοιπόν: το θεωρείτε λογικό τώρα οι προηγούμενες γενιές αντί να ζητήσουν συγγνώμη για όσα κάνανε, να κουνάνε από πάνω και το δάκτυλο και να λένε ‘επί των ημερών μας περνούσαμε καλά, τώρα εξαιτίας των νεότερων ζούμε με στερήσεις’;

          Θα περίμενε κανείς έστω μία συγγνώμη από τον κ. Κουκουλόπουλο: για την πτώχευση της χώρας, την μείωση του ΑΕΠ κατά 25% (ούτε στην Κατοχή δεν μειώθηκε τόσο), την ανεργία, το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, την φυγή των νέων στο εξωτερικό, τα τόσα τρανταχτά -και έως σήμερα, δυστυχώς- σκάνδαλα, τους ξένους δανειστές που κάποτε ζήτησαν τον λογαριασμό και επέβαλαν καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.

          Αντί συγγνώμης, προκαλεί και μας κουνάει το δάχτυλο! Σε ποιους; στον Αλέξη Τσίπρα και τον Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία που ξεχρέωσε τα χρέη των παλιότερων και έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και την πτώχευση και έτσι, από τον Αύγουστο του 2018, είμαστε ξανά σε μία κανονικότητα -χωρίς κατασχέσεις κατοικιών και μισθών και συντάξεων, για να θυμηθούμε και το παράδειγμά μας.

          Επειδή, όμως, όντως το 2023 είναι εκλογική χρονιά, το μείζον διακύβευμα είναι να απομακρυνθεί από την εξουσία η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία:

α) καταρράκωσε την δημοκρατία με τις παρακολουθήσεις,

β) έκανε εκ νέου πάρτυ με τις απευθείας αναθέσεις,

γ) έλεγξε με πρωτοφανή τρόπο όλα τα ΜΜΕ,

δ) ταυτίστηκε με τα ‘κοράκια’ των funds κατά της α΄ λαϊκής κατοικίας,

ε) ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ και επιτρέπει την ασυδοσία των παρόχων ενέργειας,

στ) απέτυχε τραγικά ή δεν τήρησε καμία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της (η μεσαία τάξη υποφέρει, η εγκληματικότητα στα ύψη, η ακρίβεια αλόγιστη, το μακεδονικό αποδείχτηκε φενάκη) – και τόσα άλλα.

          Το μείζον είναι να έχουμε πολιτική αλλαγή στην χώρα. Στο παρελθόν γίνανε λάθη από όλους, καλό όμως είναι αυτοί που κάνανε τα μεγαλύτερα, να επιδεικνύουν μετριοπαθέστερη στάση και λιγότερη αλαζονεία, εάν πραγματικά συμφωνούν στο μείζον διακύβευμα του 2023.

          Μπροστά μας είναι το 2023 για να αποδείξει ο καθένας με την στάση του τι πραγματικά θέλει. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και φώτιση!

Ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι δικηγόρος,

πρώην Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

31 σχόλια

  • Ο Κουκουλόπουλος ξέχασε να μας γράψει για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την χρεοκοπία της χώρας. Αναφέρεται πονηρά στον καταναλωτισμό (με δανεικά)επι εποχής ΠΑΣΟΚ χωρίς να λέει οτί αυτή η συμπεριφορά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην Χρεοκοπία. Αλλά να υποστηρίζει και ο Θεοφύλακτος οτι Ο Συριζα έβγαλε την χώρα απο τα μνημόνια είναι θράσος. Ο Σύριζα δεν ανέτρεψε κανένα μέτρο των 2 πρώτων μνημονίων και μας φόρτωσε και το τρίτο που ήταν το χειρότερο ενώ κορόιδευε τον λαό με δημοφηφίσματα και ένα νόμο και ένα άρθρο.
    Και οι δύο ζητάνε ψήφο χωρίς καμία αυτοκριτική και συγνώμη.
    Είπε ο γαιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

  • Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ? Μας έβγαλε από τα μνημόνια? Πλάκα μας κάνετε? Ζείτε αλλού μάλλον. Με υποθήκη όλης της Ελλάδας μέχρι το 2060. Με τρίτο δικό του αχρείαστο μνημόνιο. Με ένα Νόμο και ένα άρθρο. Με τον Πάνο τον Καμμένο. Με Παπάδες και Καλογρίτσες. Με με με με. Πόσα πρέπει να γράψουμε. Με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και το χρηματιστήριο ενέργειας. Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει. Το 2015 δεν ξανάρχεται. Οι “αγανακτισμένοι” που κάναν παρέα με ακροδεξιούς χάθηκαν. Καλή χρονιά κατά τα άλλα.

    • Ζαλισμένος είσαι, φυσικά σε έβγαλε από τον βυθό που σε καταδίκασαν ΠΑΣΟΚ ΝΔ μαζί….φυσικά έκανε λάθη….φυσικά αξίζει δεύτερη ευκαιρία γιατί δεν είναι κλέφτες σαν ΝΔ ΠΑΣΟΚ….τα εύκολα συνθήματα τύπου ένα νόμο ένα άρθρο και περί δημοψηφισματος αφορούν ανθρώπους μη ικανούς να σκεφτούν λιγο παραπάνω δηλαδή σαν εσένα

      • Ζαλισμένος είσαι εσύ που δεν ξέρεις που ανήκεις και τι πρεσβεύεις. Τ κακό ΠΑΣΟΚ που κατηγορείς κατά 70% είναι μαζί σου. Όπως μαζί σου είναι τα ορφανά του Κωστάκη που έπαιζε playstation και διπλασίασε το χρέος σε 5 χρόνια. Όπως μαζί σου έκαναν “αντίσταση” τα παλληκάρια της Χρυσής Αυγής στις πλατείες. Άντε να ξεζαλιστείς εσύ λοιπόν ¨άφθαρτε¨ ψευτοαριστερέ.

  • Πέρασε και δεν ακούμπησε. Το να είσαι καλος δικηγόρος δεν σε κάνει και καλό βουλευτή, ειδικά όταν είσαι απόντας από την καθημερινότητα ως πολίτης.

  • Καλα θα κάνετε εσείς στο Σύριζα να μην μιλάτε εσείς πού θα σκίζατε τα μνημόνια και θα χόρευαν οι αγορές..το Οχι το κάνατε Ναι
    Οπως λέει και μια παλιά παροιμία στου κρεμασμένου το σπίτι δεν ψάχνουν σκηνή…

  • α) Υπουργός της δικής σας κυβέρνησης κατέγραφε τις συνομιλίες στο eurogroup.
    β) Το χάλι της γέφυρας Σερβίων είναι πρόβλημα αν διορθωθεί με απευθείας ανάθεση και όχι με χρονοβόρες προσφορές με εκπτώσεις που κάνουν προχειροδουλειες;
    γ) Τα ΜΜΕ δεν εξυμνούσαν την άκρως πρόχειρη συμφωνία των Πρεσπών;
    δ) Πώς ακριβώς αντιμετώπισε τα funds ο Αλέξης Τσίπρας;
    ε) Η πρόχειρη μη υποχρεωτική είσοδος στο χρηματιστήριο ενέργειας έγινε επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τη δική σας πλειοψηφία.
    στ) Ούτε στο δικό σας προεκλογικό πρόγραμμα υπήρχε η συμφωνία των Πρεσπών. Δεν πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα όπως κάνατε για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
    ζ) Ίσως ο χειρότερος υπουργός της κυβέρνησης ΓΑΠ είναι ενεργός βουλευτής και υποψήφιος εκ νέου με το κόμμα σας.

  • ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ

    1ον ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ

    2ον ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΝ ΕΙΧΑΝΕ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΝ ΕΓΡΑΦΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ?
    ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΤΙ ΔΕΧΕΣΤΕ ΟΡΥΜΑΓΔΟΝ ΚΑΚΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ
    ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΙΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

  • η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη
    α-στ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΑ !
    Η θρασύτατη παρεούλα της Μπίλντεμπεργκ αυτογελοιοποιείται καθημερινά με ταλέντο που ξεπερνάει και του ΣΥΡΙΖΑ.
    Εθνική , οικογενειακή, θρησκευτική και δημοκρατική αποτέφρωση !

    Ν.Δούλα και ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
    Υ.Γ. στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί !

  • Αν το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο θα είχε καθαρίσει ο Σαμαράς. Σταματήστε την κλάψα και παραδεχτείτε πως η μόνη περίοδος χωρίς ΦΑΓΩΜΑ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΑΣΕΛΕΣ ήταν επί Τσίπρα.

  • Δυστυχώς η ιστορία δεν γράφεται με το τι νομίζει ο καθένας του κάθε κόμματος,αλλά γράφεται από τα γεγονότα και με την πάροδο του χρόνου
    Το να λέτε κ.Θειφυλακτε ότι ΣΥΡΙΖΑ κλπ έκανε κάτι για την πρόοδο των πολιτών και τηςχωρας,π.χ.μνημονιο,συμφωνία,κολυτουμοα στο δημοψήφισμα κλπ ενώ έκανε ακριβώς το αντίθετα σας εκθέτει ανεπανόρθωτα
    Άλλωστε τα γεγονότα είναι πρόσφατα και οι πολίτες τα έζησαν και τα ξερουν

  • O ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή προέκυψε από παρθενογέννηση…. τα καλά χρόνια δε ζητούσε αυξήσεις μισθών, δεν ήταν κατά του ασφαλιστικού Σημίτη, το 90 τοις εκατό των στελεχών δεν ήταν σε άλλα κόμματα, δε νέμονταν τα αγαθά των παχιών αγελάδων αλλά φώναζαν για νοικοκύρεμα των οικονομικών? ο Τσίπρας στα πανεπιστήμια ζητούσε νοικοκύρεμα οικονομικών και το ξεχάσαμε? δε μάζεψαν από όλους τους χώρους ότι αποθητικό θα έφερνε ακόμα και μια ψήφο, χωρίς ντροπή? (βλέπε Ραχήλ Μακρή και δε συμμαζέυεται…. ) δε συγκυβέρνησαν με ψεκασμένους Καμμένους κλπ… δεν κυβέρνησαν σχεδόν 5 χρόνια? ούτε μια πρόταση ουσιαστική, ούτε μία διαφορά με ΠΑΣΟΚ ΝΔ….απλώς επειδή είναι χάλια η ΝΔ, ψηφίστε εμάς που πάμε στο Λούλα αλλά κυρίως σκύβουμε το κεφαλάκι στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους καλύτερα.

    θα μας σώσει ο Παπαδημούλης, Έλεος

    ρε Γιάννη 4 χρόνια μια αυτοκριτική και μια δημόσια συγνώμη δε ζητήσατε

    και το όνομα Μακεδονία μέσα σας ξέρετε ότι το ξεπούλησαν κάτι χαμουτζήδες απάτριδες του στυλ Αλέξης και Κοτζιάς, που λένε εντάξει μωρέ μακριά από αθήνα είναι, τι πατρίδες τώρα και ονόματα, κορόιδο Παύλε Μελά και λοποί έπρεπε να στείλετε τον Κοτζιά να συνεννοηθεί με τους Βούλγαρους και τους Τούρκους

    ήθελε να δείξει ο Αλέξης μάγκας στους Αμερικανούς

    θα το λύσω εγώ το Σκοπιανό

    δηλαδή αν έλεγε ότι αφήστε την ονομασία και βάλτε τους στο ΝΑΤΟ όπως και να λέγονται π.χ. FYROM θα ήταν πρόβλημα? δε θα τους έβαζαν στο ΝΑΤΟ?

    ναι εντάξει δεν πιάστηκαν να κλέβουν αλλά μας χρέωσαν 100 δις μνημόνιο

    όσοι ασχολούνται και έχουν κρίση και μνήμη δεν πείθονται από τις αερολογίες σας και γι αυτό το βλέπετε και μόνοι σας στις δημοσκοπήσεις ότι δεν τραβάτε

  • Άρες μάρες κουκουνάρες !!! Τι είναι αυτά που γράφετε και λέτε; Δυστυχώς η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έστρωσε τον δρόμο για τη ΝΔ ώστε να υποβαθμιστεί η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε επίτηδες, το έκανε από την ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ του.

  • ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΕ ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΛΛΟΥ…ΠΕΦΤΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ Η ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗ ΒΓΗΚΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ…ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ….ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ….

  • το 2022 θα λήξει με χρέος 15 δισεκατομμύρια που είναι ίδιο με αυτό των ετών 2004 έως 2009 και μετά ήρθαν τα μνημόνια.
    Κατά τα υπόλοιπα η κυβέρνηση λέει ότι έχουμε ανάπτυξη που όμως είναι ίδια με τα προανεφερόμενα έτη.
    Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.