kozan.gr: O Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης φέρνει, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας, πρόταση ψηφίσματος κατά της αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” και στήριξης της Ανακοπής της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Φλώρινας κατά της Διαταγής Αναγνώρισης του σωματείου αυτού, του Ειρηνοδικείου Φλώρινας

19 Ιανουαρίου 2023
12:43
O Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης φέρνει, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας, πρόταση ψηφίσματος κατά της αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” και στήριξης της Ανακοπής της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Φλώρινας κατά της Διαταγής Αναγνώρισης του σωματείου αυτού, του Ειρηνοδικείου Φλώρινας.Η πρόταση ψηφίσματος είναι η ακόλουθη:
“Με την υπ’ αριθμ. 27/2022 Διαταγή αναγνώρισης σωματείου του Ειρηνοδίκη Φλώρινας αναγνωρίστηκε το σωματείο με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με έδρα τη Φλώρινα.Σκοπός του σωματείου αυτού είναι βάσει του άρθρου 2 του καταστατικού του: «α) Η διατήρηση και καλλιέργεια της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα και β) η υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Η σύσταση του σωματείου αυτού και οι σκοποί που επιδιώκει έχουν ως στόχο να πλήξουν την εθνική συνοχή και ενότητα, ιδίως στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν ταλανιστεί χρόνια από την προσπάθεια των Σκοπίων να διαβάλουν την ομόνοια των Δυτικομακεδόνων, καλλιεργώντας την αίσθηση ύπαρξης μειονότητας στη Δυτική Μακεδονία, η οποία μιλάει και μειονοτική διάλεκτο, την οποία θέλει το σωματείο αυτό να καλλιεργήσει και να προωθήσει.
Οι σκοποί του είναι αντίθετοι τόσο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και με το ίδιο το Σύνταγμά μας. Παρά τη διαφωνίακαι αντίθεσήμας με τη Συμφωνία των Πρεσπώνκαισε αυτή,ως «Μακεδονική», αναγνωρίζεται η γλώσσα των πολιτών του κράτους των Σκοπίων και δεν υπάρχει καμία μειονοτική διάλεκτος ή ιδίωμα με την ίδια ονομασία που ομιλείται από Δυτικομακεδόνες. Επομένως το σωματείο αυτό προωθώντας τη «Μακεδονική» γλώσσα, μετατρέπει μια Σλαβική γλώσσα ομιλούμενη από κατοίκους άλλης χώρας σε μειονοτική διάλεκτο, παραβιάζοντας ακόμη και την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών που κυρώθηκε με το Νόμο 4588/2019.Επιπλέον, η επιδίωξη εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως διδασκόμενης σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας, παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 16, που ορίζει ότι η παιδεία και η εκπαίδευση είναι βασική αποστολή και υποχρέωση του Κράτους. Κανένα ιδιωτικό σωματείο δεν μπορεί να παρέμβει και να «χαράξει» εκπαιδευτική πολιτική, συνδιαμορφώνοντας με το Κράτος εθνική, ηθική και πνευματική αγωγή των Ελλήνων και παρεμβαίνοντας στη διάπλαση της εθνικής και θρησκευτικής τους συνείδησης. Προκύπτει επομένως πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σύσταση αυτού του σωματείου και οι σκοποί που θέλει να εξυπηρετήσει είναι παράνομοι και αντισυνταγματικοί και υποκρύπτουν άλλου είδους σκοπιμότητες.Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας, εντοπίζοντας τα ανωτέρω και αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο για την εθνική έννομη τάξη και κοινωνική συνοχή από την ίδρυση του εν λόγω σωματείου, άσκησε Ανακοπή κατά της Διαταγής του Ειρηνοδίκη Φλώρινας που αναγνώρισε το σωματείο.Εισηγούμαι κατόπιν των ανωτέρω, την έκδοση του εξής ψηφίσματος:Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας καταδικάζει την αναγνώριση του σωματείου «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με έδρα τη Φλώρινα, ως παράνομη και αντισυνταγματική, αφού η δράση του στόχο έχει τη διάσπαση της εθνικής συνοχής και ομόνοιας και ιδιαίτερα της κοινωνικής συνοχής των Δυτικομακεδόνων. Εκφράζει τη στήριξή του στην ενέργεια της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Φλώρινας για άσκηση Ανακοπής κατά της υπ’ αριθμ. 27/2022 Διαταγής του Ειρηνοδικείου Φλώρινας που το αναγνώρισε. Δεσμεύεται να θέσει το Ψήφισμα αυτό υπ’ όψιν του Υπουργού Εξωτερικώνκαι να ζητήσει ενέργειες από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης.Παρακαλώ να γίνει δεκτή η εισήγησή μου.”
O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Γεώργιος Κασαπίδης

29 σχόλια

 • Ο ανύπαρκτος Περιφερειάρχης, που επι των ημερών του συρρικνώθηκε ο πληθυσμός της δυτικής Μακεδονίας και έφυγε μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό, κυνηγάει φαντάσματα για να διασωθεί πολιτικά.

  • Τα μέλη του φλωρινιώτικου σωματείου και η απόφαση αναγνώρισής του δεν είναι φανταστικά,αλλά δυστυχώς υπαρκτά.Με την ευκαιρία αναρωτιέμαι αν αυτός ο ειρηνοδίκης διάβασε το καταστατικό που ενέκρινε!

 • ο Κασαπίδης…δεν ξέρει με τι να ασχοληθεί….και ασχολειται με παλια θεματα…γιωργο τελειώσες…ζεμπιλιάδου νέα Περιφερειάρχης.

 • Η επικοινωνιακή χρήση/εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης και εθνικών θεμάτων, η διαχρονική συνταγή για τον πιο ανύπαρκτο πολιτικό της περιοχής.
  Κανένα σχέδιο, καμία λύση, για μια περιοχή που φθίνει καθημερινά, για μια περιοχή που οι νέοι της ξενιτεύονται.
  Αλλά δυστυχώς τα κριτήρια ψήφου είναι αυτά. Με την ίδια συνταγή και με μηδενικό έργο ο άνθρωπος είναι στην πολιτική 20χρόνια.

 • Έλεος και ντροπή κ περιφερειάρχα. Υπάρχει η κα Θάνου που αιτιολόγησε απο την πρώτη στιγμή ότι αυτό ειναι μη νομιμο. Τπάρχει δικηγόρος Κοζανίτης που ζει στην Αθήνα που έχει ζητήσει θεσμικά την ακύρωση εδω και 1 μήνα περίπου. Το έχει ζητήσει ο βελόπουλος, ανέλαβε προχθες πρωτοβουλία ο ντογιάκος κι έρχεσαι εσυ σήμερα ΝΑ κάνεις ΠΣ για να βγάλεις ψήφισμα;

 • Λεβέντη Περιφερειάρχη σε χαίρομαι γιατί δεν προσκυνάς είδωλα !
  Και ας σε ονόμασε οσφυκάμπτη ο ανδκδιήγητος δημοσιογραφίσκος Δυτ.Μακεδονίας.

 • Κάτανα με τις πολιτικές γκάφες που κάνει σου ανοίγει το δρόμο . Θέμα που θυμήθηκες βρε Γιώργο … τρεις μήνες καθυστερημένα μόνον!
  ΚΑΤΑΝΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 • Κυνήγα φαντάσματα μπας και σωθείς πολιτικά ανύπαρκτε
  περιφερεια ξανα δε βλεπεις ουτε με το κυαλι!
  Ωρα να επιστρεψεις στις κοτες και τους κηπους σου γιατι κουρασες!

 • Θα φας την σκόνη του Χάρη Κάτανα γιατί είναι ο μόνος που αγαπάει αυτόν τον τόπο και φαίνεται γιατί δίνει σε τόσα άτομα δουλειά με τα μαγαζιά του!
  Εσύ 14 χρόνια βουλευτής τώρα θυμήθηκες την γέφυρα και εκτός από αυτό μας είπες να βάλουμε κότες είσαι τελειωμένος!

 • Κασαπίδη, και σ’ αυτό ολίγιστος αποδείχθηκες! Στη δική σου Περιφέρεια έγινε η “αναγνώριση”, εσύ όφειλες απ’ την πρώτη στιγμή να προσφύγεις! Τώρα που προσέφυγαν ένα σωρό άλλοι, εσύ θυμήθηκες ψήφισμα κι ούτε καν προσφυγή; Ντροπή!

 • Κασαπιδη στην καστορια θα πατωσεις γιατι εδειξες μικροψυχος και ερμαιο δεινοσαυρων,εχεις 4 εκλεγμενους και εδωσες ρολους στους 3 και πηγες να φας τον πρωτο με τεραστια διαφορα ψηφων και ικανοτατο Σαββοπουλο,εμεις οι ψηφοφοροι δεν ξεχναμε και θα το καταλαβεις οταν ανοιξουν οι καλπες,ολα εδω πληρωνονται.

  • Άλλαξε πλευρό φίλε , βλέπω τον παρακολουθείς τον Κάτανα ε; Μόνο που βλεπεις και λες αυτά που σου λέει το αφεντικό σου. Λίγους μήνες ακόμη μόνο. Θα απαλλαχθείς των πολιτικών σου καθηκόντων.

 • Πρόβλεψη για τη διδασκαλία των σλαβομακεδονικών πρέπει να παρέχει το κράτος σε προαιρετική βάση σε μέρη με δίγλωσσο πληθυσμό, όπως είχε κάνει και παλιά άλλωστε, υπάρχουν λεξικά και εγχειρίδια.

  Η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία, Ιράν ή Κίνα να απαγορεύει στον οποιοδήποτε να μιλά και να διδάσκει ή να διδάσκεται όποια γλώσσα επιθυμεί.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.