ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Αδικαιολόγητη εξαίρεση πρωτογενούς τομέα στο Σχέδιο Προκήρυξης Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

6 Μαρτίου 2023
20:00

Προς: Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη  

Κοινοποίηση:

  • Βουλευτές Νομού Κοζάνης
  • Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης
  • Δήμαρχο Βελβεντού

Θεμα: Αδικαιολόγητη εξαίρεση πρωτογενούς τομέα στο Σχέδιο Προκήρυξης Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

 

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

        Όπως σας είναι ήδη γνωστό, στις 13 Φεβρουαρίου 2023 με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημοσιεύθηκε  για διαβούλευση το Σχέδιο της Προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

        Σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε στην δημοσιότητα, είναι σαφές ότι ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ και ειδικά το άρθρο 13 όπου υπάρχει η αδικαιολόγητη από κάθε πλευρά ρητή εξαίρεση και αναφέρεται ως εξής: «Από τις ενισχύσεις του παρόντος καθεστώτος εξαιρούνται Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές Επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, Ατομικές Επιχειρήσεις».

         Στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου στις οποίες λόγω της απολιγνιτοποίησης  θα εφαρμοσθεί ειδικό πρόγραμμα  «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» υπάρχει σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα που στηρίζει την τοπική ανάπτυξη οικονομία και κοινωνική συνοχή.  Με την δημοσιοποίηση στοιχείων του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» από το 2020 υπήρχε πρόβλεψη για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα και μάλιστα μέσα από συλλογικά σχήματα Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών.

         Όμως αυτό φαίνεται ότι αγνοήθηκε  στην από  13 Φεβρουαρίου 2023 ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

          Μιας και:

  • ο νομός μας έχει δεχθεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» από την περιβόητη απολιγνιτοποίηση χάνοντας περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας,
  • ο πρωτογενής τομέας είναι μια από τις διεξόδους για αναπλήρωση των θέσεων εργασίας, του χαμένου εισοδήματος, αλλά και της «συγκράτησης» του ήδη συρρικνωμένου πληθυσμού,

          Θεωρούμε αν μη τι άλλο εγκληματικό να μην δίνεται το δικαίωμα στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις (πόσο μάλλον σε αυτές που έχουν έδρα στο Νομό και έχουν ήδη θετική προαξιολόγηση από την Τεχνική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΤΕΣΔΑΜ) να  συμμετέχουν επενδυτικά στην «Δίκαιη Μετάβαση»,

          Παρακαλούμε, όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την ενσωμάτωση όλων των παραπάνω φορέων των αγροτών και των Συνεταιρισμών  στους επιλέξιμους δικαιούχους για να έχει νόημα το ολοκληρωμένο σχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στην περιοχή μας.

           Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Με τιμή

 

                                                                                          Για τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

                                                                                                       Ο Πρόεδρος

                                                                                               Νικόλαος Κουτλιάμπας

4 σχόλια

  • Βασική προϋπόθεση για την υποβολή ενός επενδυτικού σχεδίου στο Καθεστώς “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση” είναι να έχει χαρακτηριστεί ως “έργο ΔΑΜ” από την αρμόδια Επιτροπή Χαρακτηρισμού Έργων ΔΑΜ του ν.4872/2021.Προβλεπεται να χαρακτηριστούν έργα ΔΑΜ τα σχέδια στον πρωτογενή τομέα; Υπάρχει άλλο καθεστώς που μπορούν να υπαχθούν. Το παρόν φωτογραφίζει τις επενδυτικές προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην επιτροπή ΣΔΑΜ και στο υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Τα χρήματα αυτά έχουν ταχθεί σε μεγάλες πολυεθνικές..για τις τοπικές επιχειρήσεις.. προβλέπεται ένα 10%…δεν φτάνουν για τον πρωτογενή τομέα.. παρότι θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα. Αυτό είναι μέριμνα της Περιφέρειας..η οποία είναι ενταγμένη στο φαγοπότι των πολυεθνικών που έχει στηθεί να λάβει μέρος και να αποτελειώσει την περιοχή.

  • ΝΑΙ ΑΛΛΆ Ο ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΟΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.