Τα σπλάχνα των νεκρών παιδιών στα Τέμπη (γράφει ο Χρήστος Καφάσης)

7 Μαρτίου 2023
12:21

Δεν είχε κανένα λόγο η αναπληρωτής υπουργός υγείας κυρία Γκάγκα να υποδείξει τον τρόπο που θα «διαχειριστούν» το πένθος τους οι συγγενείς των νεκρών.

Πνευμονολόγος είναι, όχι ψυχολόγος. Δεν θα έπρεπε να ξέρει ότι το «πλεμόνι» μιλά;

Λίγο να είχε ενσκήψει στο Δημοτικό μας τραγούδι θα γνώριζε την φρικτή ιστορία της μοιχαλίδας μάνας που έσφαξε και μαγείρεψε τα σπλάχνα του παιδιού της γιατί την είδε στο σπίτι τους με τον εραστή της -όταν έλειπε ο πατέρας του.

Το πλεμόνι τότε του σκοτωμένου αγοριού, απευθυνόμενο στον απατημένο πατέρα του από το πιάτο πάνω στο τραπέζι, έσυρε φωνή και την μαρτύρησε λέγοντάς του :

» Αν είσαι σκύλος φάε με
διαβάτης διάβασέ με
κι αν είσαι ο πατέρας μου
σκύψε και φίλησε με.»

Γιώργος Βέλτσος

Για την αντιγραφή

Χρήστος Καφάσης

9 σχόλια

  • Κ.Καφαση,τις τελευταιες μερες γιναμε σχεδον ολοι οι ελληνες ανακριτες και δικαστες.Γνωριζεις εσυ τα δεδομενα;την κατασταση στην οποια βρεθηκαν οι νεκροι η οι σταχτες τους και γιατι αποφασιστηκε η συγκεκριμενη διαχειριση;Εισαι ιατροδικαστης;τι εισαι τελος παντων;

    • ……….τι εισαι τελος παντων;……….

      κριτής πάσης της οικουμένης. Έχει διαβάσει χιλιάδες βιβλία (κατά δήλωσή του) έγινε σοφός, ημίθεος !

      • Εσείς κύριε τι ακριβώς σχολιάζετε δεν έχω καταλάβει. Μάλλον επιχειρείτε απλά να μου επιτεθείτε κοροιδεύοντας προηγούμενη ανάρτησή μου. Το “θάρρος” σας όμως φτάνει μέχρι εκεί. Όνομα δεν έχετε; Γιατί αν έχετε, καλό θα ήταν να μου το πείτε, να βρεθούμε και να τα πούμε από…κοντά παλικαράκι της φακής!

    • Ηρεμήστε κύριε. Με το παραπάνω κείμενο ήθελα απλά να δείξω πόσο σημαντική είναι η διεργασία του πένθους, η οποία σε όλους τους λαούς και σε όλες τις εποχές αποκορυφώνεται με το θρήνο, και η οποία συνιστά αναπόσπαστη διαδικασία της ζωής καθώς εξυπηρετεί τη λύση της συναισθηματικής σχέσης (την αποκάθεξη κατά τον Φρόυντ) ανάμεσα στα εναπομείναντα αγαπημένα πρόσωπα και τον εκλιπόντα. Για το λόγο αυτό η φροντίδα του νεκρού σώματος, ο θρήνος, η αποτέφρωση, η ταφή των οστών και το μνημόσυνο γεύμα συνιστούν μέχρι και τις μέρες μας τις συμβολικές εκείνες διαδικασίες και τελετουργίες που σηματοδοτούν τον απαραίτητο για τους ζωντανούς αποχωρισμό της ψυχής από το σώμα, το συμβολικό διαχωρισμό των ζωντανών από τους νεκρούς. Αυτή η διαδικασία απιτεί λοιπόν την ύπαρξη του νεκρού σώματος για να ξεκινήσει και για να ολοκληρωθεί. Με κλειστά φέρετρα η ψυχές των ζωντανών δεν ηρεμούν. Αυτός είναι ο λόγος που κρίνω την κα Γκάγκα για την προτροπή της να μην ανοίξουν τα φέρετρα. Σας φαίνεται παράλογο αυτό που λέω;

      • Κ.ΚΑΦΑΣΗ,ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΕΡΕΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;ΓΙΑΤΙ 4 ΣΟΡΟΙ ΗΤΑΝ ΑΡΤΙΜΕΛΗΣ 12 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΙ ΕΞ ΟΨΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΑΧΤΕΣ,ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΑΡΚΕΣ.ΓΙ`ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

  • ολοι οι υπευθυνοι καιδικαοι εχουν λογο. Οσοι διοικουν εχουν γινει τωρα φονιαδες, κακοι τερατα. Μονο εμεις εχουμε δικαιο. Φευγεις νωριτερα απο την βαρδια σου ή δεν πας καθολου φταει φυσικα συτος που κυβενα

  • Τι θα άλλαζε αν έγραφα το όνομά μου ; το πιστεύω μου το ομολογώ δημόσια χωρίς φόβο και πάθος.
    Τι ιδέα έχετε για τον εαυτό σας που δεν ανέχεστε διαφορετική άποψη ; και καταντήσατε στο σημείο να προτείνετε, στο δημοκρατικό KOZAN.gr , εννοώ μη περαιτέρω ανάρτηση άρθρων συγκεκριμένου αρθρογράφου ;
    Φιλοσοφείτε, αλλά δεν κατέχετε την ύψιστη φιλοσοφία.
    Υ.Γ. Προσυπογράφω όσα λέτε για τη συνάδελφο κ. Γκάγκα.

    • Χωρίς φόβο και πάθος σημαίνει “ΓΡΑΦΩ ΚΑΤΙ ΕΠΩΝΥΜΑ”. Εγώ δεν ανέχομαι τη διαφορετική άποψη; Μάλλον εσέις δεν ανέχεστε τη δική μου και μόνο άποψη. Από το σχόλιο σας καταλαβαίνω πως αναφέρεστε στο χυδασίο άρθρο του “ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ” ο οποίος επιχειρεί να μας βάλει να διαλέξουμε μεταξύ Αποκριάς και Ιερών Οστών λες και πρόκειται για Υπαστυνόμο Β’!!! Λέτε επίσης πως φιλοσοφώ χωρίς να κατέχω την ύψιστη φιλοσοφία. Την κατέχετε μήπως εσείς; Αν ναι, δεν μας τη λετε και σε εμάς μπας και λύσουμε τα προβλήματα της ζωής μας; Βλέπω επίσης πως επιχειρείτε να δώσετε αξία στα λεγόμενά σας αναφερόμενος στην κα Γκάγκα ως “συνάδελφο”. Νομίζετε πως επειδή μας λέτε έμμεσα πως είστε γιατρός, αποκτά ο λόγος σας κάποια επιπλέον ισχύ; Έλεος! Σοβαρευτείτε κύριε!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.